IKKE FORNØYD: De danske toppfotballsjefene Jesper Møller og Jakob Jensen kritiserer Fifa. Foto: Elias Engevik / TV 2
IKKE FORNØYD: De danske toppfotballsjefene Jesper Møller og Jakob Jensen kritiserer Fifa. Foto: Elias Engevik / TV 2

Langer ut mot Fifa: – Aldri opplevd lignende

Toppsjefene i dansk fotball raser mot Fifa etter regnbuebind-nekten.

Det danske fotballforbundet (DBU) meldte at de skulle snakke ut om utviklingen i «One Love»-debatten onsdag.

– Vi skrev til Fifa i september, at vi aktet å bære det omstridte kapteinsbindet i VM, men vi fikk ingen svar, sier DBU-direktør Jakob Jensen.

Han sa deretter at de var i et nytt møte 12. oktober, hvor de ba om et svar fra Fifa uten at de lyktes.

– Vi står i en ekstraordinær situasjon akkurat nå. Jeg er ikke bare skuffet, jeg er sur. Jeg har aldri opplevd lignende, sier det danske forbundets styreleder Jesper Møller.

Møller avslørte også at de har vurdert å trekke seg ut av Fifa tidligere og fikk spørsmål om han har vært innom den tanken også nylig:

– Jeg har tenkt på det igjen, ja. Jeg ser for meg at det vil bli utfordringer om Danmark forlater Fifa alene. Det vil det nok bli. Men la oss først se om vi kan ha en dialog om ting.

Den danske Politiken-journalisten Søren Lissner har fulgt det danske landslaget i mange år, og debatten tett.

– Jeg tror ikke det er aktuelt for DBU å gå ut av FIFA. Det vil være et veldig markant tiltak, og det vil skape en rekke problemer for Danmark. Blant annet ser jeg store problemer når det gjelder deltakelse i FIFA-turneringer som VM, men jeg tror man arbeider sammen med de andre skandinaviske forbundene, blant annet Norge, for å se på hvordan man kan legge press på Infantino, sier Lissner til TV 2 og legger til.

– Danmark kan ikke akseptere den situasjonen som er i verdensfotballen nå.

Forklarte møtevirksomheten

Ifølge Jensen hadde alle sju nasjonene som ønsket å benytte det mangefargede kapteinsbindet et møte med Fifa 19. november. Da ville de sanksjonere landslagene med en bot, og den boten var samtlige klare til å betale.

Dagen etter møtte de Fifa for å diskutere migrantarbeidere, og da innledet Fifa møte med å ta opp diskusjonen rundt kapteinsbindet igjen.

– Senere på kvelden kom det forskjellige rykter om at vi ville få et gult kort for å bruke kapteinsbindet, sier Jensen.

– 21. november eskalerte saken ytterligere. Da Fifa ville diskutere saken med England. Der mente Fifa at det ville bli sportslige sanksjoner. Et gult kort ville være et minimum, fortsetter han.

Jensen forklarer at sanksjonene kunne blitt et gult kort, at han som bar kapteinsbindet ikke ville kunne komme ut på banen eller at det ville bli karantene på en til flere dager.

– Sterke reaksjoner

– Vi blir overvåket

Som en konsekvens av truslene fra Fifa bestemte sju europeiske nasjoner seg på mandag for å ikke bruke regnbue-kapteinsbindet under VM. I frykt for de sportslige sanksjonene.

– Det er ikke bare et gult kort, men Fifa truer spillerne med karantener eller verre. Det er helt uhørt. Vi kan ikke få et klart svar, og det er jo vanvittig, sier fotballdirektør Peter Møller.

Belgias-forsvarsspiller Jan Vertonghen fikk spørsmål om temaet på pressekonferanse onsdag.

– Vi blir overvåket. Jeg er ikke en person som uttaler meg i sterke ordlag politisk, men jeg er litt redd for å snakke om det, sier belgieren og fortsetter:

SKUFFET: Belgias Jan Vertonghen forteller at han er redd for å snakke om temaet. Foto: Jack Guez
SKUFFET: Belgias Jan Vertonghen forteller at han er redd for å snakke om temaet. Foto: Jack Guez

– Vi er her for å spille fotball, men når vi ikke får lov til å vise støtte til helt vanlige ting, som nei til rasisme og diskriminering ... Vi får ikke engang lov til å si det, sukker han.

– Vi er veldig frustrert over Fifas avgjørelse som vi mener er uten like. Spillerne og trenerne våre er skuffet. De er sterke støttespillere for inkludering og vil vise sin støtte på andre måter, lød uttalelsen fra de sju nasjonene mandag.

Misfornøyde med Fifa-presidenten

Tidligere i november ble det kjent at Intantino er garantert fire år til som toppsjef i Fifa, ettersom det ikke er noen motkandidater til valget som skal gjennomføres 16. mars neste år.

Møller forteller at de er misfornøyd med Gianni Infantino som Fifa-president.

– Det er kun én kandidat, og vi må se, om det kommer en ny kandidat. Det er stadig litt mer tid. Men Danmark kommer ikke til å støtte den nåværende president, sier han.

Danmarks fotballdirektør setter pris på Jesper Møllers beslutning om å ikke stemme på Infantino.

– Det er meget viktig for spillerne og trenerne, at DBU fra øverste hold tar avstand til det Fifa gjør, sier Jakob Jensen.

Fokuserer på fotballen

Den danske landslagslagssjefen Kasper Hjulmand og kaptein Simon Kjær stilte opp på en pressekonferanse senere onsdag.

Danmark var en av de sju nasjonene som ønsket å bruke det mangefargede kapteinsbindet. På grunn av Fifas trusler om sportslige sanksjoner ønsker de å fokusere på fotballen inntil mesterskapet er over.

– Jeg er her som fotballtrener for å hjelpe spillerne og laget, sa Hjulmand.

PÅVIRKER IKKE: Danmarks landslagssjef Kasper Hjulmand mener laget ikke preges sportslig av konflikten med Fifa. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA
PÅVIRKER IKKE: Danmarks landslagssjef Kasper Hjulmand mener laget ikke preges sportslig av konflikten med Fifa. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA

Han ønsket derfor at journalistene rettet spørsmålene om politikk til andre enn han.

– Fra nå vil dere nok høre meg si: «La oss få noen fotballspørsmål». Når vi kommer hjem til Danmark skal jeg stille opp for andre spørsmål.

Til tross for at dette har blitt en stor debatt avkrefter han at det har stjelt fokus fra VM-kampene.

– Det har ikke påvirket mitt fokus på arbeidsoppgavene mine, fastslår Hjulmand.