MARKERING: Slik markerte de tyske spillerne før kampen mot Japan. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
MARKERING: Slik markerte de tyske spillerne før kampen mot Japan. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Holdt hånden foran munnen - minister møtte Fifa-presidenten med omstridt armbånd

Manuel Neuer og de tyske spillerne med markering før Japan-kampen.

Skovalget til den tyske kapteinen Manuel Neuer var neppe tilfeldig. Sammen med lagkamerat Ilkay Gündogan valgte han Adidas' Copa Sense-sko, en sko prydet med regnbue-elementer.

Også Serge Gnabry, Thomas Müller og Nico Schlotterbeck har regnbue-elementer på skoene.

 Foto: MOLLY DARLINGTON
Foto: MOLLY DARLINGTON

Før kampen, da spillerne tok lagbilde, holdt de tyske spillerne seg foran munnen.

«Vi ønsket å bruke kapteinsbindet vårt til å ta et standpunkt for verdiene vi har på det tyske landslaget: mangfold og gjensidig respekt. Sammen med andre nasjoner ønsket vi at stemmen vår skulle bli hørt», skriver det tyske forbundet på Twitter.

«Det handlet ikke om å komme med en politisk uttalelse – menneskerettighetene er ikke diskutable. De bør tas for gitt, men det er fortsatt ikke tilfelle. Det er derfor denne meldingen er så viktig for oss», skriver Det tyske fotballforbundet på Twitter.

– Det var en beskjed fra laget, fra oss alle, om at Fifa gir oss munnkurv, sa Tysklands landslagssjef Hansi Flick etter det overraskende 1-2-tapet for Japan.

– Vi vil ikke la dem forby våre ytringer. Når vi har noe å si, vil vi fortsatt gjøre det, sa Joshua Kimmich ifølge avisen Bild.

Tyskland med markering før VM-premieren

TV 2s kommentator Mina Finstad Berg kaller markeringen sterk og elegant.

– Det er vanskelig å tolke det på noen annen måte enn at det er en protest mot Fifa, og at det er en tydelig beskjed om at de føler seg kneblet og ikke har friheten til å si det de vil. Det er vanskelig å tolke gesten annerledes enn det. Det er en både elegant og sterk markering, sier TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg.

Hun tror det kan komme flere markeringer.

Det virker som spillerne fra landene som ønsket å delta på «OneLove»-kampanjen, er ganske forbannet. Det er bekreftet av flere kapteiner. Danskene holdt en tordentale tidligere i dag, der de sier at det er uakseptabelt fra Fifa-ledelsens side. Det er mye frustrasjon og sinne, det virker ganske tydelig. Det kan spre seg, og spillerne kan finne nye og mer kreative måter å markere på, sier Finstad Berg.

Det er ikke bare spillerne som markerer seg. På tribunen står innenriksminister Nancy Faeser med regnbue-armbindet på armen.

221123 Gianni Infantino, president of Fifa, alongside Nancy Faeser, interior minister of Germany, who is seen wearing the OneLove armband ahead of the FIFA World Cup 2022 football match between Germany and Japan on November 23, 2022 in Doha. 
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0384 Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
221123 Gianni Infantino, president of Fifa, alongside Nancy Faeser, interior minister of Germany, who is seen wearing the OneLove armband ahead of the FIFA World Cup 2022 football match between Germany and Japan on November 23, 2022 in Doha. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0384 Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
 Foto: KAI PFAFFENBACH
Foto: KAI PFAFFENBACH