MOTTATT TRUSLER: Landslagsspillerne til Iran har fått beskjed om å oppføre seg i dagens kamp mot USA. Foto: AMANDA PEROBELLI
MOTTATT TRUSLER: Landslagsspillerne til Iran har fått beskjed om å oppføre seg i dagens kamp mot USA. Foto: AMANDA PEROBELLI

CNN: Iran har truet familiene til landslagsspillerne med fengsel og tortur

Ifølge en kilde som er involvert i sikkerheten til spillene, har familiene til landslagsspillerne i VM blitt truet dersom spillerne ikke «oppfører seg» før dagens kamp mot USA.

Etter at iranske spillere nektet å synge nasjonens nasjonalsang i åpningskampen mot England 21. november, ble spillerne kalt til et møte med medlemmer av den iranske revolusjonsgarden (IRGC), ifølge CNN.

De har fått informasjonen fra en sentral kilde som jobber med sikkerheten til spillerne.

På møtet skal spillerne ha blitt fortalt at deres familier ville bli utsatt for «vold og tortur» hvis de ikke synger nasjonalsangen eller hvis de slutter seg til en politisk protest mot Teheran-regimet.

Spillerne sang hymnen før deres andre kamp mot Wales sist fredag, som ga 2-0 seier til Iran.

Overvåker spillere og fans

Kilden, som følger nøye med på Irans sikkerhetsbyråer som opererer i Qatar i løpet av verdensmesterskapet, sier til CNN at dusinvis av offiserer fra IRGC var blitt kalt inn for å overvåke de iranske spillerne som ikke har lov til å blande seg utenfor troppen eller møte utlendinger.

Det har også kommet informasjon om at supportere med iransk nasjonalitet blir overvåket under VM.

TV 2 har møtt supportere ikke har fått kommet inn på Irans kamper.

Journalisten Omid Memarian la nylig ut denne meldingen på Twitter.

Møtte Queriroz

Iran-spiller Karim Ansarifard og trener Carlos Queiroz møtte pressen mandag.

– Det er et sensitiv kamp, med USA og Iran. Vi har folket hjemme med oss og vi er sikker på at vi kan lage en historisk dag, sa Ansarifard.

MØTTE PRESSEN: Iran-spiller Karim Ansarifard og trener Carlos Queiroz. Foto: Lars Christian Økland / TV 2
MØTTE PRESSEN: Iran-spiller Karim Ansarifard og trener Carlos Queiroz. Foto: Lars Christian Økland / TV 2

Carlos Queiroz, møtte IRGC-offiserer separat etter deres trusler mot iranske spillere og deres familier, ifølge CNN.

Queiroz har sagt at iranske spillere kan protestere ved verdensmesterskapet, men bare innenfor FIFAs regelverk.

Spillerne skal ha blitt lovet «gaver og biler» i forkant av England-kampen, men regimet skal ha gått over til å true spillere og deres familier etter ydmykelsen som kom da laget nektet å synge nasjonalsangen deres, har sikkerhetskilden opplyst til CNN.

«I den siste kampen mot Wales sendte regimet over hundrevis av disse skuespillersupporterne for å skape en falsk følelse av støtte og gunst blant fansen. For neste kamp mot USA planlegger regimet å øke antallet skuespillere betydelig til tusenvis», sa kilden.