Fiasko to måneder før VM: England rykket ned

Gareth Southgates lag sliter tungt ett år etter at de var en straffekonk unna EM-tittelen. – Jeg har nesten ikke ord, sier TV 2s ekspert.

Italia-England 1-0

Fredag ble det tap borte mot Italia.

Det betyr at England rykker ned fra nivå A i Nations League, selv om det er én kamp igjen i gruppen Ungarn overraskende leder.

– De var sjokkerende svake. Jeg har nesten ikke ord. Det blir rabalder, bråk og oppvaskmøter. De må få til noe mot Tyskland. Hvis ikke går de inn i VM med en veldig dårlig følelse, sier TV 2s fotballekspert Morten Langli.

Mandag kl. 20.30: Se England-Tyskland på TV 2 Play.

PRESSET: Gareth Southgate har fått mye pepper etter et svært svakt 2022. Foto: ALBERTO LINGRIA
PRESSET: Gareth Southgate har fått mye pepper etter et svært svakt 2022. Foto: ALBERTO LINGRIA

Statistikken er alt annet enn oppløftende for engelskmennenes del.

På fem kamper har de ikke scoret i åpent spill. Harry Kane har scoret deres eneste mål, et sent straffespark mot Tyskland.

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller refser i tillegg hvordan laget har spilt.

– Det mest oppsiktsvekkende og bekymringsfulle, er at de ikke klarer å sette et skikkelig spill og spille seg ut bakfra. De klarer ikke å legge et ordentlig, vedvarende trykk mot et b-preget italiensk lag, kommenterer han.

– De ser preget ut. De er dårlige utgaver av seg selv. De spiller veldig veldig godt i Premier League, men det er på ingen måte tilfellet under Gareth Southgate, mener han.

Langli stemmer i:

– Det er så fantasiløst.

– Bellingham, Foden: Man ser at det er noe der i ungguttene. Men Sterling, Kane i dag ... gutta bak der ... måten de spiller mot etablert forsvar, dødballene er dårlige – det er ingen x-faktor i laget i det hele tatt, mener han.

Gareth Southgate ser lysere på saken.

– Det er vanskelig for meg å være for kritisk til prestasjonen. Vi hadde mest ball, flest skudd og flest skudd på mål. I store deler av kampen spilte vi veldig bra, sier Englands landslagssjef, ifølge BBC.

– Jeg mener personlig at det var et steg i riktig retning. Men jeg forstår fullt og helt at det ikke blir reaksjonen på grunn av resultatet, fortsetter Southgate.

Midtbanespiller Declan Rice føler seg trygg på at de klarer å snu det, selv om det bare er to måneder til åpningskampen i VM mot Iran.

– Det er på vei. Det var en mye bedre kamp i dag enn det var i sommer. Det er ikke sånn at vi ikke skaper sjanser. Jeg ser det på trening. Man scorer mål for moro skyld. Tro meg, det kommer til å gå bra, sier Rice, ifølge BBC.

SKUFFET: Declan Rice mener at England ikke har klart å gjøre det de er gode for i Nations League, men føler seg trygg på at de klarer å snu det. Foto: Nick Potts
SKUFFET: Declan Rice mener at England ikke har klart å gjøre det de er gode for i Nations League, men føler seg trygg på at de klarer å snu det. Foto: Nick Potts

Bunnpunktet kom like før sommerferien. Da gikk England på et ydmykende 0-4-tap hjemme mot Ungarn.

I neste runde av Nations League skal de spille på nivå B, hvor Norge spiller nå.

Om Norge vinner lørdagens kamp mot Slovenia, kan det bli opprykk med én kamp igjen. Da må i så fall også Serbia avgi poeng hjemme mot Sverige.

Se Slovenia-Norge på TV 2 Direkte eller TV 2 Play fra kl. 17.00.