TILBAKE? Erling Braut Haaland (22) så hele onsdagens Champions League-kamp fra benken. Søndag venter storkamp mot Liverpool, men det er enda usikkert om jærbuen spiller kampen. Foto: Petter Arvidson / Bildebyrån
TILBAKE? Erling Braut Haaland (22) så hele onsdagens Champions League-kamp fra benken. Søndag venter storkamp mot Liverpool, men det er enda usikkert om jærbuen spiller kampen. Foto: Petter Arvidson / Bildebyrån

Fenomenet Erling Braut Haaland: Derfor bekymrer ikke trøbbelet eksperten

Erik Thorstvedt blir ikke skremt av Erling Braut Haalands (22) problemer med muskelen.

Erling Braut Haaland har startet alle kampene for Manchester City denne sesongen - utenom onsdagens Champions League-kamp mot FC København.

Etter kampen avslørte City-manager Pep Guardiola hvorfor han ikke brukte superspissen.

– Han er så sliten. Han har noen muskelforstyrrelser, og vi ville ikke ta noen sjanser, sa manageren til TV 2.

Søndag gjester de lyseblå Liverpool på Anfield. Det er fortsatt usikkert om jærbuen starter i storkampen.

TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt tror ikke Haaland blir sliten av å spille mange kamper.

– Han løper ikke mye, så en gjennomsnittlig trening er nok mye tøffere enn det. Men når det er mye kamper, kan man bli litt trøtt av at det aldri tar slutt, sier Thorstvedt i et Haaland-spesialprogram på TV 2 Play.

– Karriereforlengende

Jærbuen bruker lite krefter i det oppbyggende spillet. Først når Manchester City har etablert seg 30 meter fra motstandermålet, skrur Braut Haaland på bryteren.

– Jeg tror at hvis han spiller som nå i City, er det karriereforlengende, sier eksperten.

Thorstvedts første møte med Braut: - Ikke noe man ser ofte

Han sammenligner Haalands rolle på laget med rollen Michail Antonio (32) har i West Ham. 32-åringen har til sammenligning scoret fire mål på 13 kamper hittil i sesongen.

– Rollene er to vidt forskjellige verdener. Som spiss på West Ham må du jobbe som en tulling, springe i hytt og pine, rive og slite. Erling får lov til å ligge der inne, sier Thorstvedt.

Like god om 18 år?

Haaland har spilt 196 kamper på toppnivå siden 2016.

Det er utrolig mange kamper for en ung kropp i stadig utvikling, mener Thorstvedt.

– Hvis de i tillegg er nøye på skader, så kan det gjøre at karrieren blir forlenget. Bare 22 år gammel har han enormt mange toppkamper i kroppen. Det er vanligvis noe som sliter på deg over tid.

Se Haaland ta helt av: – Han er alltid slik

Både Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Luka Modric har alle prestert på et veldig høyt nivå også i 30-årene.

– Man sammenligner ofte en fotballspiller med en bil og hvor langt motoren har kjørt .. ?

– Det kan være genetisk, også går det på sult og hvor flink man er til å ta vare på seg selv, sier Thorstvedt og fortsetter:

– De har ofte et slags «entourage» med egne fysioterapeuter, egne kokker, styrkerom hjemme og gjør alle de tingene som gjør at man fortsetter å prestere og prestere.

Det kan være nøkkelen til at spillernes jærbuens karriere kan vare lengre enn andres.

– Det blir et show om vi kan sitte her om 18 år når Haaland er 40 og han fortsetter å pøse inn mål! sier Thorstvedt og ler.