EM-troppen uten flerkulturelle innslag

Herrelandslaget favner bredt, mens det multikulturelle Norge er ikke representert når fotballjentene jakter EM-suksess.

ETNISK: Det norske kvinnelandslaget speiler ikke et moderne, norsk samfunn. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad
ETNISK: Det norske kvinnelandslaget speiler ikke et moderne, norsk samfunn. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Omar Elabdellaoui, Tarik og Mohamed Elyounoussi og Haitam Aleesami er bare noen av de fargerike representantene hos Lars Lagerbäck.

Samtidig reiser kvinnenes landslagssjef Martin Sjögren nedover til Nederland med en tropp som ikke speiler et moderne, norsk samfunn.

– Dette kan jeg for lite om, men jeg registrerer og reflekterer over temaet. Det jeg vet er at dette er i ferd med å forandre seg hos de aller yngste. Der er den multikulturelle representasjonen mye større enn vi ser på seniornivå, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Pål Bjerketvedt til NTB.

– Favner ikke fotballfamilien hele det norske samfunnet?

– Det er skummelt for meg å trekke den konklusjonen, men du har rett i at det først og fremst er et etnisk norsk lag som stiller i EM, innrømmer NFF-toppen.

Nå lover han å ta grep.

– Kvinnefotballen er blitt et eget prosjekt, og der får vi se nærmere på denne problemstillingen, sier Bjerketvedt.

Outsider

Norge reiser til EM i Nederland som en outsider. Spillselskapene mener de norske jentene er sjette beste nasjon før avspark.

– Det gir et riktig bilde. Vi er definitivt i en outsidersituasjon denne gangen. Vi må ha mange som presterer på et høyt nivå. Det er veldig spennende å gå inn i et mesterskap ved å være i angrepsposisjon, sier Bjerketvedt.

Han drar ned for å se Norges to første kamper i gruppespillet, mot vertsnasjon Nederland og Belgia.

– Og jeg drar gjerne ned igjen på finalen 6. august, sier en spent generalsekretær.

Ada Hegerberg og de andre jentene får en knalltøff åpning mot vertsnasjonen Nederland.

– Det blir en krevende åpningskamp. På den annen side ligger alltid det største presset på hjemmenasjonen med 28.000 tilskuere på stadionet i Utrecht. En god opplevelse i første kamp er viktig. Vi snakker om jevne lag. Vi kan slå alle, og i realiteten også tape mot alle lag. Jeg tror vi tar oss videre, sier generalsekretæren.

Utskiftninger

Han er spent på hvordan fjorårets mange utskiftninger vil påvirke i EM-sluttspillet.

– Jeg sitter med en følelse av at prestasjonen vil øke. Det er relativt mange nye, ferske spillere etter store utskiftninger i 2016. Det er talentfulle spillere som ikke har spilt så mye i mesterskap. Dermed ligger det i kortene at du får en stadig bedre prestasjonsutvikling, sier Bjerketvedt.

– Samtidig har vi en veldig bra sentrallinje, fra keeper til Maren (Mjelde), Caro (Graham Hansen) og Ada (Hegerberg). Du har en stabilitet i disse spillerne, som er rutinerte og meriterte sin unge alder til tross. Det bør være mulig med en normal start å nå en semifinale, sier NFF-toppen.

Norges kamper i gruppespillet:

16/7: Nederland - Norge (NRK)

20/7: Norge - Belgia (TV 2)

24/7: Norge - Danmark (TV 2)

(©NTB)