TILBAKE I NORGE: Bodø/Glimt rømte landet for å lade opp til sesongen. Neste uke kan det komme lettelser for toppklubbene. Foto: Geir Olsen
TILBAKE I NORGE: Bodø/Glimt rømte landet for å lade opp til sesongen. Neste uke kan det komme lettelser for toppklubbene. Foto: Geir Olsen

Planen for toppfotballen står fast – kan håpe på treningskamper i neste uke

I snaut seks uker har det vært full stans i treningskamper i toppfotballen. Fra neste uke kan det bli lettelser, bekreftet Erna Solberg onsdag.

Det kom fram da statsministeren la fram regjeringens planer for gjenåpning av samfunnet på talerstolen i Stortinget onsdag.

– Som kulturministeren varslet før påske, vil regjeringen i neste uke vurdere om det skal åpnes for treningskamper utendørs i serier der flertallet av utøverne har idrett som yrke. I fotball for de to øverste nivåene, sa Solberg.

– Den første uken i mai tar regjeringen sikte på å åpne for seriespill i de samme seriene. Igjen vil forutsetningen være at smittesituasjonen tillater det, og at det er god etterlevelse av protokollene i idretten, tilføyde hun.

Under første trinn ønsker regjeringen å reversere de nasjonale tiltakene som ble iverksatt 25. mars. Altså at tiltakene før 25. mars skal være gjeldende.

For idrettens del betyr det:

  • Inntil 100 personer på arrangementer innendørs som blant annet idrettsarrangementer der alle sitter på faste tilviste plasser og inntil 200 personer på arrangementer utendørs med 200 personer ganger tre kohorter.
  • Det åpnes for treningskamper utendørs i serier for de to øverste nivåene. I første del av mai tar regjeringen sikte på å åpne for seriespill i de samme seriene da fotballspillere har dette som yrke. Dette forutsetter at smittesituasjonen tillater det og at smittevernsprotokoller blir etterlevd

Organisert trening for voksne breddeidrettsutøvere ligger på trinn to i den fire trinn store planen. Det gjelder både innen- og utendørs. Muligheten for konkurranseaktivitet er plassert på trinn tre.

Det er lagt opp til tre uker mellom hvert trinn før de innføres.

Dermed er det håp om oppstart av treninger for breddeidretten i neste måned. Tredje trinn kan være innført innen slutten av juni, opplyste statsministeren.

Lang stans

Stansen i treningskamper i toppfotballen ble innført 19. februar. Da hadde det allerede vært full stans i alt seriespill i toppidretten i en måned. Tiltaket ble vedtatt etter anbefaling fra Helsedirektoratet i kampen mot spredningen av muterte former for koronaviruset.

Forbudet ga raskt konsekvenser for toppfotballen. Etter bare noen dager ble seriestarten i kvinnenes to øverste divisjoner utsatt. Det ble pekt på at det ikke var forsvarlig å satse på en sesongåpning i mars uten en garantert oppkjøring med treningskamper.

På herresiden ble konklusjonen den samme noen uker senere.

Norges Fotballforbund besluttet i forrige uke å sette 8. og 9. mai som ny oppstartshelg for Eliteserien. Planen forutsatte at treningskampene er i gang igjen fra midten av april. Onsdag kom bekreftelsen på at den planen ser ut til å stå ved lag.

Ny utsettelse

Flere klubber har samtidig de siste ukene hatt forbud mot fellestreninger på grunn av høyt tiltaksnivå i Viken og enkelte andre regioner. Tirsdag ble det kjent at seks lag i Eliteserien ber om å få utsatt sine to første seriekamper.

NFF har kommunisert at man først må få klarsignal for å gjenoppta treningskampene. Deretter kan man ta stilling til om serien på nytt på utsettes.

Fotballens terminliste er samtidig tettpakket. Nye utsettelser vil skape utfordringer. Sommerens EM-sluttspill bidrar blant annet til det.

Usikkerhet er det også rundt gjennomføringen av cupen. Den ble avlyst for menn kommende sesong.

Det er lagt opp til at starten på 1. divisjon for menn flyttet til 15. mai, mens 2. divisjon går i gang 5.-6. juni. På kvinnesiden er Toppserien og 1. divisjon utsatt til 22.-23. mai.

(©NTB)

Relatert

Mer innhold fra TV 2