GLEDER SEG: Pål Andre Helland har savnet dette. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN
GLEDER SEG: Pål Andre Helland har savnet dette. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Helland om gladnyhet: – Jeg gleder meg til å bli sparket ned

Regjeringen åpner for at toppfotballklubbene får begynne treninger igjen i midten av mai og spille kamper igjen fra midten av juni.

Regjeringen bekrefter dermed det NTB og VG kunne melde tidligere torsdag.

Det gis grønt lys for at toppfotballspillere skal kunne trene sammen allerede torsdag kveld, og kamper fra 16. juni.

Dermed går det mot at fotballen får innvilget sine ønsker. Norges Fotballforbund (NFF) har gitt uttrykk for at det er ønskelig med treninger fra 10. mai og kamper fra 15. juni, skriver NTB.

TV 2 snakket med Rosenborg-profil Pål André Helland før nyheten var endelig bekreftet. Da sa han følgende.

– Det er et lite forbehold, for vi vet ikke sikkert. Vi har sett før at man har erfart ting som ikke stemmer, men på en annen side har man kontakter innad. Så dette kan være et veldig godt tegn. Vi er veldig glade for at fotballen blir tatt på fullt alvor. For oss i Rosenborg har vi et kompetent og dyktig apparat som er klare for å ta fatt på dette, om det blir sånn, sier Pål André Helland til TV 2.

Kl. 18.00 torsdag kveld skal kulturminister Abid Raja kunngjøre beslutningen for toppfotballen. Foto: Thomas Brun
Kl. 18.00 torsdag kveld skal kulturminister Abid Raja kunngjøre beslutningen for toppfotballen. Foto: Thomas Brun

TV 2 har vært i kontakt med konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn. Han sier at han ikke vet noe om regjeringens beslutning inntil videre. Sjef i Norsk Toppfotball, Cato Haug, ønsker heller ikke å kommentere saken før regjeringens pressekonferanse.

Skulle det ble seriestart neste måned, er Helland mer enn klar for det.

– Det kribler noe voldsomt. Jeg gleder meg faktisk voldsomt til å takle og å bli taklet av noen. Det er faktisk sånn at jeg gleder meg til å bli sparket ned på trening, sier Helland og ler.

– Om det blir lov å trene for fullt allerede i morgen, blir det en gledens dag, understreker han.

Pål André Helland gleder seg stort til å komme i gang med fotball igjen. Foto: Ole Martin Wold
Pål André Helland gleder seg stort til å komme i gang med fotball igjen. Foto: Ole Martin Wold

– Synes du det er for tidlig å starte i juni, eller er det greit?

– Det er greit. Jeg tror ikke myndighetene anbefaler noe som ikke er forsvarlig, og dette er nok litt i tråd med de smitte- og dødstallene som har vært her i Norge. At vi er et av de landene som kommer først i gang med idrett, og samfunnet generelt, er fordi man har vært veldig dyktig og fulgt de retningslinjene som har blitt gitt.

– Fotball-Norge jubler

At regjeringen vil gi etter for ønsket, er som ventet, konstaterer TV 2s fotballekspert.

– Veldig mange var misfornøyde med signalene (Abid) Raja sendte ut sist han holdt en pressekonferanse. At de nå skal få starte opp med treninger igjen, er veldig positivt. Og jeg krysser fingrene for at det går greit, sier Jesper Mathisen.

– Akkurat nå tror jeg hele Fotball-Norge jubler. Det å se fotball har vært savnet. Veldig mange klubber har vært i en situasjon med kritisk økonomi, og dette er livsviktig for deres eksistens. At det vil bli spilt uten publikum forstår alle, men det å spille kamper vil hjelpe veldig på status sammenlignet med i det siste, fortsetter han.

Regjeringen satt torsdag ettermiddag i regjeringskonferanse for å vedta et veikart for gjenåpningen av Norge. Beslutningene blir kunngjort på en pressekonferanse klokken 18.

Norges idrettsforbund (NIF) og Norges Fotballforbund (NFF) har i lengre tid presset på for å få i gang elitefotballen. Begrunnelsen har vært at aktivitet og inntekter fra elitefotballen er en forutsetning for at også breddeidretten skal ha levelige kår.

Protokollen

NIF og NFF har utarbeidet det de kaller en protokoll for gjennomføring av trening og kamper som tar hensyn til smittevernreglene som gjelder. Protokollen er av helsemyndighetene vurdert som smittevernfaglig forsvarlig.

I protokollen er det blant annet lagt opp til at kampene inntil videre skal spilles uten tilskuere, og at det tillates at maks 200 personer får tilgang til kamparenaen. I tillegg blir spillerne gjenstand for smittesjekk, og de må komme ferdig skiftet til stadion, helst i eget kjøretøy.

Norges Fotballforbund har vært tydelig på at en eventuell tillatelse til å starte opp trenings- og kampaktivitet også skal omfatte Toppserien for kvinner. Likevel tyder alt på at kvinnene fortsatt må vente.

Faseordning

Så sent som onsdag varslet NFFs elitedirektør Lise Klaveness at det er langt mer krevende for klubbene i Toppserien å innfase et strengt smittevernsregime à la det NFF-protokollen legger opp til. Hun varslet at det på kvinnesiden vil være aktuelt med en faseordning, som innebærer at toppserien starter noe senere enn eliteserien for menn.

Det siste vil med stor sannsynlighet også bli gjort gjeldende for 1. divisjon.

Eliteseriesesongen skulle ha startet første uken i april, og kommende helg skulle 7. serierunde vært spilt. Til tross for at koronasituasjonen har ført til en betydelig utsettelse, er det NFFs mål å gjennomføre sesongen i de viktigste ligaene innen utgangen av 2020.

(©NTB/TV 2 Sporten)

Mer innhold fra TV 2