Angrer på at han rådet Rosenborgs daglige leder til å snakke sant

Rosenborgs styreleder Ivar Koteng forklarte seg om trenersparkingen.

ANGRER: Ivar Koteng sier han angrer på at han ba Tove Moe Dyrhaug snakke sant. Foto: Wold, Ole Martin
ANGRER: Ivar Koteng sier han angrer på at han ba Tove Moe Dyrhaug snakke sant. Foto: Wold, Ole Martin

Tirsdag forklarte Rosenborgs styreleder Ivar Koteng seg om trenersparkingen av Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun.

Koteng sier at det er én ting han angrer på. Det handlet om måten Erik Hoftun fikk beskjed om at han var ferdig som assistentrener. Hoftun fortalte tidligere i retten at han fikk vite at han ble sparket mens kollega Hugo Pereira satt i rommet. Det var daglig leder Tove Moe Dyrhaug som informerte Hoftun om dette.

– Spillerutvalget var tydelige på at Kåre Ingebrigtsen skulle fortsette, og de prøvde å overbevise meg. Jeg sa at det ble ikke sånn. Så fikk jeg en melding fra Tove (Moe Dyrhaug) om at Hoftun hadde spurt om hva som skjer med dem. Jeg sa til Tove at juridisk sett burde hun vente, men jeg ba henne være ærlig. Hoftun er en venn, sier Koteng.

– Er det noe du angrer på?

– Kanskje det rådet jeg ga til Tove om å snakke sant. Men måten å sparke en trener på er etter mitt skjønn vanskelig å gjøre på en annen måte. Måten Erik ble håndtert på var kanskje ikke så veldig smart, innrømmer han.

Foruten Dyrhaug og Pereira var Trond Alstad (leder strategi, organisasjon, kommunikasjon og samfunnsansvar) til stede da Hoftun fikk beskjeden.

– Ettermiddagen 19. juli var det et voldsomt kok på brakka på Lerkendal. Klokken 17.00 sendte vi ut innkalling til pressekonferanse. Tove tok kontakt med Ivar, og de ble enige om å gi Erik beskjed med en gang. Jeg sa også til Tove at noen måtte gi Erik beskjed. Så fikk Tove denne sms-en fra Hugo, der han spurte om hva som skjedde. Vi gikk ned og snakket med Erik og Hugo, og da sa Erik: «Det er ikke nå unaturlig at jeg må gå når Kåre må gå, vi var jo så nære.», forklarer Alstad.

Ga beskjed til Ingebrigtsen
​Koteng mener Kåre Ingebrigtsen fikk flere krav om bedre resultater på banen og om bedre ledelse forut for sparkingen av treneren.

Koteng refererte i sin forklaring i Sør-Trøndelag tingrett til flere møter før og i starten av sesongen 2018, der styrelederen mener manglende sportslig utvikling og ledelse var tema. Han refererte blant annet til et møte 8. mai.

– Møtet fant sted hjemme hos meg klokka 20, og da var jeg innstilt på ha en form for monolog. Hele budskapet var som følger: Slik skal vi ikke spille fotball. Fiks det, Kåre! sa Koteng om møtet, som skal ha vart i sju minutter.

Koteng betegnet møtet som det «skarpeste» han hadde hatt med Kåre Ingebrigtsen, men sa at det foregikk «under god stemning».

I bakkant av sportsmøtet 29. mai innkalte Koteng Ingebrigtsen til et nytt møte. Koteng omtaker dette møtet som et «gult kort»-møte.

– Jeg ba om endringer som gikk på spillestil, ledelse og pedagogikk. Jeg ba han skaffe seg mer overskudd og ikke framstå så sliten som han gjorde, sier Koteng.

– Etter ferien 20. juni sa jeg til Kåre at «nå smeller det». Da svarte Kåre med at det måtte smelle til han i stedet. Da kom energien tilbake en liten stund. Kampen mot Vålerenga var meget bra, fortsetter Koteng.

– Så hadde vi Champions League-kampen den 12. juli på Island. Da orienterte Kåre meg om at han ønsket å ta fri i tre-fire dager og reise til Marbella. Så snakket vi dagen etterpå, og jeg ga han et råd om å ikke ta seg fri. Han bestemte seg for å ikke ta seg fri, forteller RBKs styreleder.

– Som lyn fra klar himmel
​Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun har saksøkt Rosenborg for å få kjent avskjedigelsen i juli 2018 ugyldig. De krever også et større pengebeløp.

Et sentralt spørsmål i rettssaken er hvilken oppfølging de to trenerne fikk fra ledelsen i klubben. Ingebrigtsen og Hoftun sa i sine forklaringer tidligere tirsdag at de ikke ble utfordret på manglende resultater og utvikling og at sparkingen derfor kom som lyn fra klar himmel.

(©NTB/TV 2)