Det norske Champions League-fenomenet ble straffet av NFF

Antonio Nusa (17) har debutert og scoret i Champions League, men er ikke å finne i noen av de norske landslagstroppene. Nå svarer NFF.

Supertalentets fravær, som særlig har fått oppmerksomhet etter scoringen hans mot Porto tirsdag kveld, skyldes en uenighet som oppstod mellom Norges Fotballforbund (NFF) og Club Brugge i sommer.

Våren 2021 tok Langhus-gutten Eliteserien med storm da han herjet for Stabæk som 15-åring. Allerede i fjor sommer ble han solgt til belgiske Club Brugge for rundt 30 millioner kroner.

På slutten av den belgiske sesongen i mai hadde han derfor holdt det gående i halvannet år uten en lengre ferie.

Derfor meldte Club Brugge på vegne av spilleren forfall til G18-landslagssamlingen i juni, der Norge skulle delta i turneringen Lisboa International i Portugal.

Den bestod av tre kamper mot Tsjekkia (10. juni), Portugal (12. juni) og Sør-Korea (14. juni).

NFFs toppfotballsjef Truls Dæhli svarer om Nusa-straffen lengre nede i saken.

Truet med utestengelse

Nusas forfall falt ikke i god jord hos G18-landslagstrener Luís Pimenta.

TV 2 er kjent med at NFF sendte en formell henvendelse til Club Brugge der de ga uttrykk for at de mente forfallet var uberettiget.

I henvendelsen foreslo NFF at Nusa heller kunne begynne sesongoppkjøringen med Club Brugge en uke senere for å få ferien han ønsket, men at de holdt fast ved at spilleren måtte stille til landslagssamling.

Dersom spilleren ikke stilte, opplyste NFF, ville han bli straffet med å bli gjort utilgjengelig til den neste landslagssamlingen.

G18-landslagstroppen ble offentliggjort på NFFs hjemmesider 25. mai. Da var Nusas navn med i troppen. Seks dager senere ble den oppdatert med «forfall 31. mai» ved siden av Brugge-spillerens navn.

Unggutten var ikke med på samlingen i Portugal og stilte sammen med resten av lagkameratene i Club Brugge da sesongoppkjøringen startet i begynnelsen av juli.

Tirsdag i forrige uke offentliggjorde NFF troppen til G18-landslaget som skal møte Island og Sverige i en turnering i Sverige i perioden 21.-27. september.

Antonio Nusa var ikke med i troppen.

NFFs svar: – Prinsipielt

I pressemeldingen om uttaket fortalte trener Luís Pimenta at G18-landslaget over de syv samlingene med spillergruppen hadde fokusert på følgende:

– Å samle en gruppe som fremstiller våre verdier i alle situasjoner. Og den delen kan vi oppsummere på en måte: hele støtteapparat og spillergruppen ser alltid fram til neste samling, vi har blitt skikkelig glade i hverandre og trives godt sammen. Slik blir det også lettere å vinne kamper.

Nusas navn ble ikke nevnt i pressemeldingen.

Det kunne vært fordi han skulle tas ut på U21-landslaget til Leif Gunnar Smerud, som ble offentliggjort mandag, men Brugge-fenomenet var heller ikke i den troppen.

Toppfotballsjef Truls Dæhli i NFF er mannen det henvises til for spørsmål om Nusa-saken.

Han bekrefter at det står i innkallingen spillere får fra landslaget at ugyldig fravær vil få som konsekvens at spilleren ikke blir tatt ut til neste landslagssamling.

– Det handler om å verne om de internasjonale periodene slik at de er til benyttelse for spillere som skal på landslaget. Dette er en sak som dukker opp i flere sammenhenger. Det er viktig at sakene der forfallene anses som ugyldige, noe som må vurderes i hvert tilfelle, må få en konsekvens. Nettopp fordi det å skjerme internasjonal periode for landslagsvirksomhet er særdeles viktig, sier Dæhli til TV 2.

Han understreker at Nusa vil være tilbake på landslaget som vanlig ved neste uttak.

– Er det ikke en gyldig grunn at spilleren trengte ferie etter halvannet år, og samtidig ikke ønsket å gå glipp av starten på oppkjøringen med Club Brugge?

– Jeg forstår Nusa veldig godt. Han er ung, har hatt en lang sesong, og havner da i en situasjon som er vanskelig for ham. Samtidig opplever jeg at vi har hatt en god dialog med Nusa, man forstår situasjonen, samtidig som det er viktig for forbundet på generell basis å være konsekvente. Hvis vi ikke er det, verner vi ikke om de internasjonale periodene slik vi bør, sier Dæhli og fortsetter:

– På generelt grunnlag handler det om hvem som skal gi spilleren ferie: Klubben eller landslaget? Skal han få det i internasjonal periode, betyr det at vi mister en av få perioder. Det er et prinsipielt spørsmål.

– Ingen saker er helt like

– Spilleren kan i ytterste konsekvens velge å spille for Nigeria istedenfor Norge. Forstår du at folk derfor mener NFF kunne tilrettelagt bedre her?

– Det er også saker vi stadig vekk er oppe i. Det kan hende han scorer to i neste kamp. Da blir det ikke noe mindre fokus på slike ting. Men igjen: Vi må tenke prinsipielt. I det øyeblikket vi begynner å skalte og valte, mister vi kontroll på vår landslagsvirksomhet. Det er et større spørsmål her som er en begrunnelse for dette.

– Må alt alltid være likt for alle?

– Nei, det må det ikke. Det er også et godt poeng. Ingen saker er helt like. Mange er det, men det kan være ting ved de ulike sakene som gjør de forskjellige. Sånn sett går det ikke an å være 100 prosent kategorisk, men vi praktiserer dette så tilnærmet rettferdig og konsekvent som mulig.

– Er det en mulighet for at Nusa tas inn igjen på landslaget etter medieoppmerksomheten dette har fått?

– Det ser jeg ikke for meg som en mulighet. Saken er som den er. Landslagstreneren har hatt god kommunikasjon med Nusa flere ganger. Sånn sett er saken avklart, sier Dæhli og fullfører:

– Det kommer en EM-kvalifisering senere i høst, men for alt jeg vet kan han være aktuell for flere landslag. Det vil vise seg.

Studio bryter ut i latter: Ser du hvem stortalentet ligner på?

TV 2 har vært i kontakt med Roel Vaeyens, som var sportsdirektør i Club Brugge da dialogen med NFF pågikk i mai, men han ønsker ikke å kommentere saken.

– Det er en sak mellom Antonio og det norske fotballforbundet, sier belgieren.

Nusas agent Atta Aneke sier til TV 2 at han ikke ønsker å kommentere spillerens fravær fra det siste landslagsuttaket. Han henviser til NFF og Club Brugge.

Nusa er spilleberettiget for det nigerianske landslaget også, men har så langt kledd seg i rødt, hvitt og blått. Han har representert Norge to ganger på G16-nivå og tre på G18-nivå.

Så lenge han ikke har representert Norge i en offisiell kamp på seniornivå, står han fritt til å bytte landslag.

Tidligere trener ga ferieråd

Gaute Larsen er toppspillerutvikler i Stabæk og kjenner Nusa svært godt. Han er ikke i tvil om at 17-åringen trengte en pause.

– Jeg rådet ham til å ta ferie. Fra han begynte å trene med A-laget til Stabæk i januar/februar 2021 og frem til denne sommeren har det gått i ett. Alt har vært nytt for ham i Brügge, så han har hatt godt av å bruke de internasjonale pausene til å komme hjem og være med familie og venner.

De har snakket sammen om vrakningen, og sier Nusa ikke har vært skuffet. Larsen understreker at han ikke vet hva grunnen til landslagsvrakingen er.

– I den alderen så er det særlig viktig å ta vare på kroppen, og den fysiske og psykiske belastningen. Det er viktig å lytte til signalene, og at man hele tiden har et mentalt overskudd og har gleden med fotball.

– Fikk meg til å se ut som en kjegle