Brann scoret sju (!) mot Mjøndalen: – Til tider komisk forskjell i kvalitet

For første gang på 30 år slo Brann Mjøndalen, og det gjorde de med stil. Nå leder rødtrøyene Obosligaen.

Brann 7-0 Mjøndalen

– 7-0 når vi ligger på andreplass og spiller mot førsteplassen – før kampen var ferdig – skal egentlig ikke gå an. Det var en kamp der alt gikk for oss og ingenting for dem, sier Brann-spiller Kasper Skaanes til TV 2.

Vegard Hansen er neppe uenig i den dommen. Mjøndalen-treneren er flau etter ydmykelsen.

– Det er forferdelig vondt. Og pinlig, sier 52-åringen til TV 2.

– Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle bli sånn. Jeg visste at det kom til å bli en tøff kamp, men at vi skulle falle sånn sammen utover i andreomgangen, hadde jeg ikke hatt mareritt om, engang, fortviler Mjøndalen-treneren.

Se sammendrag fra målfesten i vinduet øverst.

HARD DOM: Vegard Hansen sier at det er utrolig skuffende at de ikke hadde mer motstandskraft da målene begynte å renne inn i andre omgang. Foto: Terje Pedersen
HARD DOM: Vegard Hansen sier at det er utrolig skuffende at de ikke hadde mer motstandskraft da målene begynte å renne inn i andre omgang. Foto: Terje Pedersen

– Komisk forskjell

I 1992 hadde Sovjetunionen akkurat blitt oppløst, TV 2 ble stiftet, og Danmark hadde vunnet fotball-EM. 1992 var det siste året Brann hadde slått Mjøndalen.

Det var helt frem til mandagens toppoppgjør i Bergen. Omsider klarte Brann å bryte den 30 år gamle Mjøndalen-forbannelsen. Da drepte de like gjerne Mjøndalen-spøkelset med en festforestilling av de helt sjeldne.

Andreas Skovgaard sendte Brann tidlig i føringen etter et hjørnespark før Kasper Skaanes doblet med en flott soloprestasjon. Mathias Rasmussens ruvende heading sørget for 3-0.

Så kom Bård Finne inn fra benken. Han scoret like gjerne hat trick, men festen var ikke over. Ole Didrik Blomberg sørget for 7-0-seier.

– Når jeg ser dette Brann laget spille fotball i dag, får jeg lyst å ta fotballskoene ned fra hyllen og bli med fordi det ser så gøy ut det de holder på med. I perioder av kampen er det nesten komisk stor forskjell i kvalitet og format på Brann og Mjøndalen i det som egentlig skulle være en «toppkamp,» sier TV 2s fotballekspert Yaw Ihle Amankwah.

– Resultatet er stort, men prestasjonen er enda større. For en måte å drepe Mjøndalen-spøkelset på, legger den tidligere Brann-spilleren til.

– Tilbøyelig til å sitere Grevstad

Med seieren overtar Brann ligaledelsen i Obosligaen, fra nettopp Mjøndalen. De røde leder nå divisjonen ett poeng foran mandagens motstandere, med én kamp mindre spilt.

– For første gang kan jeg være tilbøyelig til å sitere tidligere styreleder Birger Grevstad. «Hvis dette er nivået i Obos, så vinner Brann den lett.» Men i dag handler det om at de er virkelig gode. Drømmen for alle med hjerte i Brann må være å se de spille på denne måten også i Eliteserien i ikke så altfor fjern fremtid. Med de forutsetningene de har, skal det være mulig, sier Amankwah.

Brann-press og stolpeskudd

Det var et heltent Brann-lag som gikk til verks på eget gress. Aune Heggebø og Mathias Rasmussen fikk gode sjanser i åpningsminuttene, men nettsus uteble.

Kasper Skaanes var så kun en ellevill reaksjonsredning unna å score på hode, men det skulle straks bli jubel på Brann Stadion.

Etter elleve minutter fikk Brann betalt for sjanseskapingen. Sivert Heltne Nilsen vant andreballen etter et hjørnespark, og da kunne Andreas Skovgaard pirke inn 1-0 til Brann fra kloss hold.

Mjøndalens første farlighet kom etter 23 minutter, men skuddet fra Erik Skistad ble blokkert til hjørnespark. Matias Moldskred prøvde seg så, men nok en gang ble det corner.

Bortelaget fortsatte å skape sjanser i Bergen. Ti minutter før pause var de hvitkledde uhyre nære 1-1. På kontring la Martin Ovenstad inn til Ole Amund Sveen, men dessverre for gjestene banket sistnevnte ballen stolpe ut. Sveen skjøt på ny utenfor like før pause.

Festfotball

Som i første omgang, var det Brann som fikk omgangens første sjanse. Den var også gedigen. Niklas Castro la inn til Aune Heggebø, som headet utenfor fra få meter.

Etter 57 minutter kunne Brann-fansen virkelig begynne å tro på at Mjøndalen-spøkelset endelig skulle begraves. Skaanes driblet vekk sin oppasser i gjestenes boks før bergenseren bøyde inn 2-0 på elegant vis.

Fire minutter senere var all tvil mer eller mindre borte. Rasmussen steg til værs og headet inn Branns tredje foran Store Stå.

Og mer hjemmejubel skulle det bli. Bård Finne ble byttet inn etter 3-0-målet, og han var tydelig lysten på scoringer. Han ga seg ikke før han hadde satt tre i nettet. Ole Didrik Blomberg fastsatte sluttresultatet til hele 7-0 med en utsøkt lobb.