TILSVAR: De 15 landslagsspillerne og skadde Alexia Putellas har sendt ut et brev der de greier ut i konflikten med landslagsledelsen. Foto: Alessandra Tarantino
TILSVAR: De 15 landslagsspillerne og skadde Alexia Putellas har sendt ut et brev der de greier ut i konflikten med landslagsledelsen. Foto: Alessandra Tarantino

Ble truet med utestengelse – når slår de spanske profilene knallhardt tilbake

Reagerer sterkt på den aggressive tonen til den spanske landslagsledelsen.

Omtrent samtidig torsdag kveld trakk 15 spillere seg fra det spanske landslaget i protest mot lederskapet til trener Jorge Vilda. Samtlige spillere sendte den samme e-posten til landslagsledelsen, og mente det var et giftig miljø på landslaget.

Ledelsen publiserte innholdet, og gikk knallhardt ut mot de 15 spillerne:

«RFEF vil ikke tillate at spillerne stiller spørsmål ved landslagssjefens fremtid. Dette er avgjørelser som er utenfor deres kompetanseområde. Forbundet tillater ingen form for utpressing fra noen spiller», var noe av det forbundet skrev i pressemeldingen.

I samme uttalelse truet landslagsledelsen med utestengelse, som kunne strekke seg fra to til fem år.

TV 2 skrev en lengre artikkel om saken fredag om hele bakgrunnen for konflikten.

Nå har de samme spillerne, pluss den skadde stjernen Alexis Putellas, sendt ut en felles pressemelding der de slår tilbake mot landslaget.

Les hele uttalelsen her:

Her er brevet på norsk

Vi spillerne beklager først og fremst at RFEF har publisert privat korrespondanse som inneholder informasjon om vår mentale helse – det er en del av vår intimitet – sendt som svar på forbundets forespørsel til oss spillere med spørsmål om hvem av oss som ønsket å bli tatt ut til samlingen. Det er en korrespondanse vi fremdeles ikke har fått noe formelt svar på.

For det andre: Vi har ikke på noe tidspunkt trukket oss fra å spille for det spanske landslaget, slik som forbundet signaliserer i sin pressemelding. Som vi skrev i vår private dialog med forbundet, så har, er og vil vår forpliktelse til det spanske landslaget være udiskutabel.

Det er derfor vi i vår korrespondanse sendt til forbundet ba om ikke å bli tatt ut inntil det blir gjort endringer i den situasjonen som påvirker vår emosjonelle og personlige tilstand, vår ytelse og påfølgende resultater og som kan føre til uønskede skader. Dette er begrunnelsene våre som har endt med denne avgjørelsen.

Vi ønsker en tydelig forpliktelse til et profesjonelt opplegg hvor alle disse aspektene er tatt hånd om slik at man kan få det beste ut av en gruppe spillere som tror at flere og bedre mål kan oppnås. Vi ønsker det beste for det spanske fotballforbundet, for det spanske kvinnelandslaget og for oss selv, uten at det blir en offentlig skittentøysvask.

Vi har aldri bedt om at landslagssjefen skulle fjernes eller gå av, som har blitt rapportert. Vi forstår at vår jobb ikke på noen som helst måte handler om å bestemme hvem som skal være i den posisjonen, men vi ønsker å uttrykke på en konstruktiv og ærlig måte hva vi tror kan forbedre prestasjonene til denne gruppen.

Kan noen som helst tro at åtte måneder før et VM, at en gruppe med toppspillere, som vi ser på oss selv som, tar en slik avgjørelse, som er den offentlige meningen, for å legge press på eller utpresse?

Ved å be om ikke å bli tatt ut, så skader vi våre profesjonelle karrierer, vår økonomi og naturligvis muligheten til å fortsette å bygge noe stort i kvinnefotballen.

For det å komme til dit vi er nå, har tatt år med innsats fra mange mennesker. Og det er fremdeles mye som må forbedres, som man har sett i det siste.

Fra vår ambisjon som spillere, krigere og vinnere, så ønsker vi bare å kunne oppnå det vi kan av profesjonalitet og personlig suksess igjen. Sist, men ikke minst: Vi tolerer ikke den nedverdigende tonen som RFEF kommer med i sin uttalelse. Vi beklager på vegne av kvinnefotballen at vi har vært nødt til å ta dette ekstreme grepet, som dessverre har skjedd i andre lag og idretter historisk i hele verden, for å kunne gå videre til et mer kraftfullt og ambisiøst profesjonelt opplegg nå og for fremtidige generasjoner.

De er først og fremst skuffet over at den private e-postkorrespondansen som inneholdt opplysninger om mental helse ble offentliggjort av forbundet.

Samtidig skriver de i brevet at de føler seg misforstått, og at de ikke har trukket seg fra landslaget. Forpliktelsen til landslaget er og vil være udiskutabel, skriver de 16 spillerne.

«Det er derfor vi i vår korrespondanse sendt til forbundet ba om ikke å bli tatt ut inntil det blir gjort endringer i den situasjonen som påvirker vår emosjonelle og personlige tilstand, vår ytelse og påfølgende resultater og som kan føre til uønskede skader. Dette er begrunnelsene våre som har endt med denne avgjørelsen.», heter det i brevet.

I HARDT VÆR: Spanias landslagssjef Jorge Vilda er neppe en favoritt blant store deler av Spanias landslagsspillere. Foto: ISABEL INFANTES
I HARDT VÆR: Spanias landslagssjef Jorge Vilda er neppe en favoritt blant store deler av Spanias landslagsspillere. Foto: ISABEL INFANTES

I uttalelsen fra RFER står det at spillerne legger seg opp i Jorge Vildas fremtid, men det avkrefter Putellas og co, og sier det er utenkelig å gjøre åtte måneder før et VM.

Selv mener de det er ødeleggende for karrieren å be om å ikke bli tatt ut.

«Ved å be om å ikke bli tatt ut, så skader vi våre profesjonelle karrierer, vår økonomi og naturligvis muligheten til å fortsette å bygge noe stort i kvinnefotballen.»

Brevet avsluttes med at de ikke tolerer den kraftige tonen fra forbundet, og beklager overfor kvinnefotballen at de har trukket seg.

TV 2s ekspert slakter hyllesten: – Helt katastrofal