Slik startet Barcelona mot Atletico tirsdag. Klubben får nå ikke lov å hente inn nye spillere på ett år.  AFP PHOTO/ LLUIS GENE
Slik startet Barcelona mot Atletico tirsdag. Klubben får nå ikke lov å hente inn nye spillere på ett år.  AFP PHOTO/ LLUIS GENE

Barcelona får ikke handle spillere de neste to overgangsvinduene

Straffes knallhardt av FIFA.

Barcelona er ilagt ett års forbud mot spilleroverganger av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Forbudet gjelder for de to neste overgangsvinduene, altså det som kommer i sommer, og neste års januarvindu.

I tillegg har klubben fått en bot på tre millioner norske kroner.

FIFA skriver i en pressemelding at klubben har brutt flere regler vedrørende internasjonale overganger og førstegangsregistrering av ikke-spanske mindreårige, i tillegg til registrering og bruk av disse i nasjonale turneringer.

At klubben får en slik overgangsnekt vil i praksis si at de ikke har tilgang til sin konto i overgangssystemet Transfer Matching System, som er et system som må brukes i forhold til overganger. 

– Alle internasjonale proffoverganger må gjøres i dette systemet. Hvis de blir pålagt «transfer ban», betyr det at de får en begrenset tilgang til systemet. De kan fremdeles selge spillere, men kan ikke hente nye spillere, sier fagansvarlig for overganger i NFF, Kristian Skjennum.

Denne straffen kommer som en konsekvens av en etterforskning FIFA har gjort på U18-spillerne som har blitt registrert og spilt for klubben mellom 2009 og 2013. 

I pressemeldingen henviser FIFA til brudd på artikkel 19 i regelverket. Den sier at internasjonale overganger av mindreårige kun er tillatt dersom spilleren er over 18 år. Men den sier også at det finnes tre unntak fra regelverket:

  •  Spiller flytter med sine foreldre av årsaker ikke knyttet til fotball.
  •  Spiller er over 16 år og melder overgang mellom to EU/EØS-land - og ny klubb dokumenterer at spiller er ivaretatt med tanke på sportslig utvikling, akademisk utdannelse og sosiale forhold.
  • Spiller melder overgang mellom to land der både ny og gammel klubb ligger nærmere enn 50 km fra felles landegrense. 

Les mer om dette regelverket på NFFs hjemmesider.

– Dette er et regelverk alle klubber må følge og som gjelder internasjonale overganger for spillere i alderen mellom 12 og 18 år. Den setter et betydelig krav til dokumentasjon, fortsetter Skjennum.

Barcelona har altså brutt ett eller flere av disse punktene ved ti tilfeller, opplyser FIFA.

– Disiplinærkomiteen vurderer bruddene som alvorlige og bestemte seg for å sanksjonere mot klubben med både et nasjonalt og internasjonalt overgangsforbud for to hele og strake overgangsperioder, heter det videre i pressemeldingen.

Klubben har nå 90 dager på å forklare seg, og ifølge kilder i Barcelona, er de ikke stresset.

– Vi er rolige. Dette er en normal prosess, der vi har 90 dager til å forklare hvorfor vi signerte disse spillerne, sier en kilde til den spanske avisen AS.

Spillerne det nevnes kan muligens være de tre sør-koreanske spillerne de har på akademiet sitt, inkludert 15 år gamle Lee Seung Woo, som er en ettertraktet spiller. I tillegg har de flere afrikanske spillere på akademiet.

Barcelona vil mest trolig komme til å anke straffen. Hvis ikke, kan de få problemer når de skal prøve å erstatte for eksempel Victor Valdes til sommeren. Det har allerede gått rykter om at Marc-André ter Stegen var klar, men nå er dette tvilsomt. Det samme gjelder for overgangen av «den nye Messi», nemlig det 17 år gamle kroatiske talentet Alen Halilovic.

I Norge berøres omtrentlig 70 overganger i året av dette regelverket, opplyser Skjennum. De fleste gjelder unntaket «flytting med foreldre av andre årsaker enn fotball». I tillegg til disse har det vært en del overganger på unntaket «16 til 18 år mellom EU-land». Sistnevnte har i hovedsak vært til engelske toppklubbers akademier.

– Per dags dato har ingen norske klubber blitt pålagt restriksjoner fra FIFA i forhold til å kunne foreta internasjonale overganger.

Mer innhold fra TV 2