Åpen Ødegaard: – Det går ganske hardt inn på meg

OSLO (TV 2): Han leverte sin beste sesong gjennom karrieren, men selv om Martin Ødegaard (25) har tatt enorme steg både på og utenfor banen er det en liten uvane han sliter med å bli kvitt.

GODE VENNER: Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland under en trening med Norges herrelandslag i fotball på Ullevaal stadion. Foto: Fredrik Varfjell / NTB.
GODE VENNER: Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland under en trening med Norges herrelandslag i fotball på Ullevaal stadion. Foto: Fredrik Varfjell / NTB.

Han innrømmer glatt at det gjør litt vondt å se Erling Braut Haaland feire tittel på tittel.

Fortsatt vekker det hele litt vonde minner for landslagskaptein Martin Ødegaard.

– Jeg har prøvd å ikke se så mye av de greiene der, for det svir fortsatt. Så jeg prøver å ikke tenke så mye på det, sier Martin Ødegaard om de heftige feiringene til Erling Braut Haaland.

På tampen av sesongen glapp ligatittelen nærmest på målstreken for Arsenal til fordel for nettopp Manchester City og Braut Haaland.

– Selv om vi lenge leverte en veldig god sesong, så sitter jeg igjen med en sur følelse, sier Martin Ødegard.

Men selv ligagullet glapp på tampen av sesongen, er det liten tvil om at fotballsesongen 2022/2023 har vært eventyrlig for Martin Ødegaard.

Med 15 fulltreffere var han toneangivende som kaptein for et Arsenal-lag som kjempet seg tilbake til Champions League. Selv ble han hyllet som årets spiller av Arsenal-fansen.

– Det er selvfølgelig stort. Spesielt at fansen stemmer det fram, gjør meg ekstra stolt. Det verdsetter jeg høyt, sier han.

Åpen om uvane

Men trolig har ikke Norges landslagskaptein brukt altfor lang tid på å feire oppturer som det i løpet av året som har gått.

Selv erkjenner han at det ofte er nedturene som sitter lengst i.

Etter forrige landslagssamling, var han for eksempel langt nede.

– Jeg er ikke en kar som tar av mest når det går bra. Men når det går dårlig, så står jeg kanskje litt lenger i den perioden enn i den gode, sier Martin Ødegaard.

Og tilbake på landslagssamling denne uka, er det nettopp et slikt minne som har blitt vekket til live. 75 minutter var passert i forrige landskamp da Ødegaard fikk alle tiders mulighet borte mot Georgia.

Han misset, og til slutt – etter en rekke brente sjanser – klarte Norge bare 1-1.

– Det var ikke noe moro. Georgia-kampen burde vi ha vunnet, og siden jeg misset på den sjansen i tillegg var det ikke så lett å få sove i bakkant, sier Martin Ødegaard.

Han vil så gjerne lykkes med Norge. Og da det ikke ble seier i Georgia, var realiteten at Ødegaard & Co. har fått en vanskelig start på EM-kvalfiseringen.

– Det går ganske hardt inn på meg, jeg må innrømme det. Det er ikke så lett å sove og sånn. Men sånn er fotballen – det handler om å lære og forhåpentligvis kan jeg bli bedre på det, sier han.

Klar tale om Arsenal

At Ødegaard har tatt store steg de siste årene er det ingen tvil om. 24 år gammel har han allerede opplevd mer enn de fleste fotballspillere bare kan drømme om.

– Jeg har levert på et høyere nivå enn jeg noen gang har gjort, føler jeg, sier Ødegaard.

Så god har han vært at britiske medier har ment at Arsenal allerede i sommer har ønsket å gi han en ny og forbedret kontrakt.

– Jeg har ikke snakket med dem, det er ikke min oppgave. Så helt ærlig vet jeg ikke hvordan ståa er akkurat nå, sier han.

Hans nåværende kontrakt løper ut 2025.

– Jeg har noen år igjen av kontrakten, jeg har det fint og jeg håper å være i klubben i lang tid framover, sier Ødegaard.

– Innerst inne vet du vel hva som foregår?

– Nja, det er ikke jeg som styrer det. Nå fokuserer jeg på landslaget, så får jeg eventuelt ta det etter sommeren om de ønsker å gjøre noe, sier Ødegaard.

Før aller først vil Martin Ødegaard forsøke å jakte et EM-sluttspill med Norge.

Første mulighet er lørdag mot Skottland. Tirsdag venter Kypros.

– Jeg har veldig stor tro på dette laget. Så håper jeg vi kan bruke de to viktige kampene nå til å også få det norske laget til å tro på oss, slik at det ikke bare er vi som tror på oss selv, sier Ødegaard.

Mot Skottland spiller han trolig sin 50. landskamp. Se kampen på TV 2 Direkte og Play lørdag fra klokken 17.00.

SAMMEN: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard tilbake på trening sammen onsdag. Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN
SAMMEN: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard tilbake på trening sammen onsdag. Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN