OMSTRIDT: Omar Kremlev fortsetter som president. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
OMSTRIDT: Omar Kremlev fortsetter som president. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Flere land vurderer nytt bokseforbund for å redde OL-status – Norge stiller seg bak

Omstridte Umar Kremlev ble værende som president i Det internasjonale bokseforbundet (IBA). Et nytt forbund kan være aktuelt.

Sveriges boksepresident Per-Axel Sjöholm opplyser at diskusjonen er i gang om et nytt forbund.

– Vi ser nå på hvordan vi skal gå videre. Å danne et nytt forbund er åpenbart en linje vi er på. Vi vil fortsatt jobbe for å samle rundt 50 land som fortsatt ønsker at vi skal være en olympisk idrett, skrev Sjöholm i en SMS til TT.

President Odd Haktor Slåke i Norges Bokseforbund støtter sin svenske kollega:

– Vi er på linje. Vi får se når IOC-toppene får valgresultatene fra denne kongressen, sier Slåke til NTB.

Odd Haktor Slåke er president i Norges Bokseforbund.
Foto: Vidar Ruud / NTB
Odd Haktor Slåke er president i Norges Bokseforbund. Foto: Vidar Ruud / NTB

Russiske Kremlev ble sittende etter at 106 delegater i helgen stemte mot at det skulle avholdes et nytt presidentvalg. 36 land stemte for, mens fire land stemte blankt. Kremlevs tale i etterkant om boksing uten OL-status har fått flere nasjoner til å snakke sammen.

Land som USA, Nederland, New Zealand, Sverige og Norge diskuterer et nytt internasjonalt forbund for å beholde OL-statusen.

– Budskapet fra IOC (Den internasjonale olympiske komité) har vært klinkende klart hele tiden. Russerne må ut, og lederskapet må skiftes, sier Slåke.

Bekymring

Slåke ble overrasket over antall stemmer som kom mot et nytt presidentvalg.

– Ja. Jeg trodde ikke vi skulle vinne, men trodde at 50-60 land skulle støtte et valg, sier han.

IOC har gjentatte ganger uttrykt bekymring for måten IBA har vært styrt på av Kremlev. Det internasjonale bokseforbundet får blant annet ikke arrangere bokseturneringen under OL i Paris i 2024. Den jobben skal skjøttes av en uavhengig IOC-oppnevnt arbeidsgruppe.

– Boksingen er nok litt nede for telling, i hvert fall i OL-sammenheng. IOC har vært veldig klar på at den styringen av IBA ikke har vært god nok, sier Slåkvik.

BLIR DET SLUTT PÅ DETTE? USAs Claressa Maria Shields (til høyre) tok OL-gull etter å ha slått nederlandske Nouchka Fontijn under sommer-OL i Rio i 2016. Nå kan boksing forsvinne fra OL-programmen. Foto: AP Photo/Frank Franklin II
BLIR DET SLUTT PÅ DETTE? USAs Claressa Maria Shields (til høyre) tok OL-gull etter å ha slått nederlandske Nouchka Fontijn under sommer-OL i Rio i 2016. Nå kan boksing forsvinne fra OL-programmen. Foto: AP Photo/Frank Franklin II

– Litt i knestående

Bokseporten står ikke på den foreløpige listen over grener det skal kjempes om medaljer i under sommerlekene i Los Angeles i 2028. Alt tyder på det må gjøres klare endringer på måten IBA styres på, dersom boksing likevel skal få det grønne lyset og komme inn i varmen igjen.

IOC uttrykte også etter kongressen i Jerevan bekymring rundt at Det ukrainske bokseforbundet er suspendert som følge av det som omtales som myndighetsrelaterte årsaker.

– Vi er litt i knestående om dagen, men vi kommer tilbake. Det er jeg helt sikker på, sier Slåkvik.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2