Fæl start for «frelseren»

Per-Mathias Høgmo fikk en råtten start som norsk landslagssjef. Siste rest av VM-håp ble knust i et mareritt av et åpningskvarter mot Slovenia.

De som trodde Høgmo med fire treninger og noen store ord skulle frelse Norges landslag fra VM-fiasko, måtte se laget bli overkjørt fra start og tape 0-3 etter hattrick av Ståle Solbakkens tidligere Köln-elev Milivoje Novakovic. Det er styggeste norske resultat i en kvalifiseringskamp siden det ble samme sifre mot Spania i Nils Johan Sembs siste kamp i 2003.

En stund så alt ut til å gå Norges vei fredag. Armenia slo Bulgaria, og Italia scoret mot Danmark. Plutselig lå veien mot toeromspill vid åpen for Høgmos menn. Så startet kampen.

Tente nordmenn stormet i angrep i den nye 4-4-2-formasjonen og vant umiddelbart kampens første hjørnespark. Så ble de feid bakover av en slovensk flodbølge. Uten midtbaneankeret fra 4-5-1 brukte de norske tid på å finne ut hvem som skulle demme opp for mellomromsspilleren Kevin Kampl, og han herjet nådeløst det første kvarteret.

Etter tre farlige slovenske hjørnespark kom den første smellen da høyreback Miso Brecko la inn i det 12. minutt og fant Novakovic, som hadde løpt seg helt fri og bredsidet ballen forbi Rune A. Jarstein.

Mindre enn to minutter senere raidet Kampl på en kontring. Valon Berishas lagkamerat i Salzburg fintet seg forbi spiller etter spiller og overlot ballen til Andraz Kirm, som sendte en nesten ferdigscoret pasning til Novakovic. (©NTB)