Everton satser på egenproduserte talenter

Everton håper å få fram flere egenproduserte spillere når klubbens ungdomsakademi nå får elitestatus.

Klubben har slitt med å sikre seg ungdomstalenter. Selv Everton-supportere som Michael Owen, Steve McManaman og Jamie Carragher valgte å gå til byrival Liverpool.

Everton har i mange år slitt i skyggen av de røde Merseyside-rivalene. Forrige sesong endte Everton foran Liverpool på tabellen for første gang siden 2004/05. David Moyes har styrt førstelaget med kyndig hånd i ti år. Alan Irvine, manager på Everton-akademiet, sier elitestatus gjør at de blåkledde kan konkurrere om de aller beste talentene på De britiske øyer.

– Gjennom årene har vi hatt en rekke unge spillere som har fått sjansen (på A-laget). Det skjer ikke alltid i de største Premier League-klubbene. Vi ønsker økt tilgang til spillere. Vi ønsker friheten til å kunne rekruttere spillere fra hele landet. Det å være kategori 1-akademi er viktig, sier Irvine.

Everton har fått lisens til å ha elitestatus i tre år. Økt satsing på talenter blir stadig viktigere. De beste spillerne koster enorme summer, og egenproduserte spillere gjør at klubber uten rike eiere til en viss grad kan konkurrere med de aller største lagene. Mer satsing på talent er likevel gir likevel ingen automatikk i å få fram flere egenproduserte førstelagsspillere.

– Vi tar ingenting for gitt. Vi tror ikke vi skal produsere førstelagsspillere bare fordi vi har fått elitestatus. Det kreves fortsatt hardt arbeid, og dette er ingen lett jobb. Det viktigste er at spillere får se at det er muligheter til å komme på førstelaget dersom de er gode nok, sier Allan Irvine, som selv spilte for Everton tidlig på 1980-tallet. (©NTB)

Se dagens overskrifter

Mer innhold fra TV 2