SÅRET: Bojan Djordjic snakker ut etter intervjuet som ryster Sverige. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN
SÅRET: Bojan Djordjic snakker ut etter intervjuet som ryster Sverige. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Djordjic svarer Andersson: – Jeg kan tilgi, men ikke glemme

Sveriges landslagssjef Janne Andersson legger seg flat etter å ha stormet ut av et intervju med fotballeksperten Bojan Djordjic. Nå svarer Djordjic på beklagelsen.

Sveriges fotballforbund kalte tirsdag ettermiddag inn til pressekonferanse.

Der ba landslagssjefen om unnskyldning:

– Det er veldig dårlig av meg, jeg ser det selv. Men en landslagssjef har også følelser og er også et menneske. Men det var ikke bra gjort, sier Andersson.

Nå svarer Bojan Djordjic gjennom en pressemelding publisert av Viaplay.

– Jeg står ved min tro og verdier. Jeg brenner for disse spørsmålene, som er basert på mine egne erfaringer siden jeg kom til Sverige i 1992. Jeg ønsker å forene og bygge broer i et splittet samfunn og vil heller være tydelig og ubehagelig enn uklar og komfortabel, uttaler han.

– Hvis du ikke forstår viktigheten av det som skjedde i sendingen vår, er det et iboende strukturelt problem. Selv om «Janne» sier at det ikke var hans intensjon, forsto jeg at det ble et spørsmål om mitt opphav og det gjorde meg såret og skuffet over landslagssjefen min, sier Bojan Djordjic.

Viaplay skriver at «Andersson tyr til grove personangrep» og opplyser at Bojan Djordjic ikke fikk oppringningen fra landslagsledelsen før etter at de ble innkalt til pressekonferansen.

– Jeg kan tilgi, men ikke glemme. Vi har alle noe å lære av dette og jeg skal fortsette å gjøre jobben min med rak rygg, sier Bojan Djordjic, gjengitt av Aftonbladet.

Andersson benekter anklagene om rasisme, og beklager at Djordjic tolket det som at han siktet til ekspertens serbiske bakgrunn da han spurte «Hvem representerer du?».

– Jeg har tatt kontakt med Bojan, og sendt en tekstmelding om vi kan prate. Jeg vil forklare ut fra mitt ståsted hva jeg mente. Jeg kan forstå med hans bakgrunn at han tolker det på den måten, men alle som kjenner meg vet jeg hater rasisme. Sånn er ikke jeg, og det er tungt at det ble slik, unnskyldte landslagssjefen.

Det var en tydelig preget svensk landslagssjef som møtte pressen. Foto: Janerik Henriksson/TT/NTB
Det var en tydelig preget svensk landslagssjef som møtte pressen. Foto: Janerik Henriksson/TT/NTB

Ifølge Andersson, forsto han ikke at Djordjic hadde tolket at spørsmålet siktet til den serbiske bakgrunnen hans, før etter intervjuet.

På spørsmål om han var overrasket over egen reaksjon svarer landslagssjefen:

– Litt overrasket ble jeg. Jeg pratet med min kone og hun var veldig overrasket. Hun sa at jeg alltid pleier å holde meg. Men jeg lover å håndtere ting bedre i fremtiden.

Krevde unnskyldning

Pressekonferansen skjer etter at Sveriges landslagssjef har fått sterk kritikk for et intervju i etterkant av svenskenes 5-0-seier over Aserbajdsjan.

I Viaplay-intervjuet gikk Andersson i strupen på den svenske TV-eksperten Bojan Djordjic, som har en fortid i klubber som Manchester United, Røde Stjerne og AIK.

Djordjic stilte et tilsynelatende uskyldig spørsmål om spilletiden til Jesper Karlsson. Da fyrte Andersson på alle plugger.

– Dere snakker dritt etter en 5-0-seier. Det er så dårlig, sa Andersson til Viaplay, gjengitt av Expressen.

– Hvem skal ikke spille? Jeg tar ut elleveren. Unnskyld meg, men som landslagssjef kan jeg gjøre hva faen jeg vil. Jeg orker ikke dette maset, sa landslagssjefen.

I etterkant kom Djordjic med et krav om en unnskyldning fra landslagssjef Andersson, skriver Expressen.