Demonstranter skapte kaos i løypene på Lillehammer
Tok seg inn i løypene midt under herrenes 20 kilometer.
Knappe fire minutter ut i herrenes løp på Lillehammer brøt demonstranter seg inn i løypene. Flere funksjonærer kom raskt til og førte flere demonstranter ut av løypen.
Se seansen i videovinduet øverst!
– Vi får håpe at det ikke blir noe mer trøbbel for løperne etter hvert, uansett hvor viktig eller uviktig budskapet måtte være, sier TV 2-kommentator Marius Skjelbæk.
Fem demonstranter tok seg inn i løypen og holdt opp et banner med teksten: «Stopp oljeletinga».
Demonstrasjoner skapte kaos i løypa
Det ble også fyrt opp bluss da løperne kom forbi.
Demonstrantene prøvde å sette seg ned i løypen, men det så ut til at langrennsløperne klarte å manøvrere seg forbi mens funksjonærene jobbet iherdig for å fjerne demonstrantene.
– Vi skal selvsagt respektere meningen deres, men virkemiddelet er kanskje ikke det aller beste, sier TV 2-ekspert Petter S. Skinstad.
– Det så ut til at løperne kom seg forbi, men jeg tror det gikk en stav eller to i forbindelse med at det stoppet opp, sier Skinstad.
Overfor TV 2 bekrefter organisasjonen Stopp oljeletinga at de sto bak aksjonen. De ønsket å avbryte rennet for å fremme sin sak.
– Deltakerne i dagens aksjon har satt seg godt inn i konsekvensene både for de som rammes av aksjonen og for dem selv, skriver organisasjonen i en pressemelding.
Olve Gravklev er en av de som var med på aksjonen.
– Hvorfor velger dere å protestere på et sted som dette?
– Hovedgrunnen er at den kampen klimabevegelsen har kjempet i alle år ikke har vært nok, og vi må prøve mer. Det er flere grunner til at det ble her. Her er det dessverre folk som plukker opp sakene i media. Også er det slik at sporten er truet av klimakrisen, sesongen blir kortere, og det er mer uforutsigbart klima, sier Gravklev til TV 2.

– Vi vil få flere i skimiljøet til å uttale seg.
– Tror dere at dette er riktig måte til å få folk i skimiljøet til å engasjere seg?
– Både og. Selvfølgelig er det mange som blir sinte. Men det er mange som er på nippet, som støtter oss mer.
Gravklev forteller til TV 2 at totalt tolv personer var med i aksjonen.
– De som er med i kampanjen har gjort alt de kan for at dette skal være trygt for alle.

– Hva hvis noen utøvere hadde skadet seg her?
– Det hadde vært forferdelig, sier Gravklev.
– Vi gjorde det i en oppoverbakke for at det ikke skulle være for stor fart. Så vi tok forholdsregler, sier talspersonen.
Arrangementssjef i Norges Skiforbund, Terje Lund, sier de var forberedt på at noe slikt kunne skje.
– Vi har vært forberedt på det. Men risikovurderingene er det først og fremst politiet som må gjøre, sier Lund til TV 2.
– Vi er et demokrati og det er lov å si hva man vil. Men når man prøver å ødelegge rennet, syns jeg man går for langt.

Politiet: – Vi har kontroll
Politiet sier til TV 2 at fem personer har fått beskjed om å forlate stedet.
– Vi var på stedet i utgangspunktet og var raskt bort i løypenettet. Det er fem stykker vi er i dialog med. Vi har gitt dem pålegg om å forlate stedet, men de ser ikke kjempeinteresserte ut i det. Men vi har kontroll, sier operasjonsleder Frode Øvreås i Innlandet politidistrikt til TV 2.