Daniela (32): – Jeg bare sluttet aldri
Det som bare skulle bli én trening for Daniela Ohnstad, ble til et helt liv i cheerleaderhallen. Nå, 20 år senere har hun bestemt seg for å legge skoene og duskene på hylla.

– Jeg føler meg yngre. Ikke det at jeg er så veldig gammel egentlig, men i denne idretten er de fleste ganske unge, forteller Daniela Ohnstad til TV 2.

– Det er utfordrende for kroppen, det kjenner man når man har holdt på en stund.
Ble betatt
Som tolvåring ble Daniela ble med på sin første cheerleader-trening i 2003. Det var storesøsteren som startet først gjennom en danseskole og fikk dratt med seg Daniela på en trening.
– Etter det så har jeg aldri sluttet. Jeg bare fortsatte å gå på trening, jeg ble betatt av hele sporten, forteller hun.
Hun var ikke et naturtalent, men det var noe spesielt som gjorde det verdt å jobbe hardt for progresjonen.
– Jeg tror det har veldig mye med lagfølelsen å gjøre. Allerede fra første trening er du avhengig av de andre du trener sammen med. Man trenger ikke å gjøre noe alene, man er alltid sammen om det.

20 år lang cheerleading-karriere
Veteranen har hatt en imponerende karriere i idretten, både som utøver og som trener. Hun har deltatt i både EM og VM med svært gode resultater, i tillegg til at hun har stilt som utøver under NM-helgen hvert år siden 2004.
Nå har hun, som den eldste på laget, bestemt seg for å legge cheerleaderskoene på hyllen.
– Jeg har tenkt på det lenge, men nå føles det rett, selv om det er både vondt og godt på en gang, forteller lillestrømlingen.
– Det blir rart å stå på sidelinja neste år og ikke delta selv, legger hun til.

Hun skulle gi seg etter hun fikk drømmen oppfylt i 2018. Da tok hun og laget NRC Tigers Senior All Girl Elite gull i NM. Gullet hadde de jobbet mot i 12 år.
– Jeg tenkte at da kunne jeg si meg ferdig, men det er noen år siden. Så da følte jeg meg ikke ferdig likevel, sier hun og ler.

– Hva er grunnen til at du har fortsatt?
– Jeg føler det er min plass. Det er skikkelig klisjé å si, men det er på en måte min andre familie, sier hun og legger til:
– Det er dit jeg alltid har dratt etter skole eller jobb.
Men før hun gir seg, gjenstår fortsatt EM i juni med laget. Daniela har bestemt seg for å holde fokus helt til siste innspurt.
– Jeg skal være hundre prosent til stede på hver eneste trening og hver eneste konkurranse. Slik kan jeg virkelig kan nyte den siste tiden som utøver, sier veteranen.
Store ambisjoner
Selv om hun kaster inn håndkleet som utøver selv, er hun fortsatt ikke helt ferdig med cheerleading. Som 15-åring begynte hun som trener og ble raskt bitt av basillen.
Nå skal hun fortsette å trene Junior Coed Elite, et lag hun har vært ansvarlig for de siste ni årene. «Coed» betyr at laget består av både jenter og gutter.
– Jeg syns det er gøy med de utfordringene man får som trener, det er litt det samme som å være utøver selv - man blir hekta på det også.
Laget hun trener er i aldersgruppen 15-18 år og hevder seg i verdenstoppen. I 2022 vant de EM for tredje gang på rad. I april skal de knive om medalje i VM.
– Den store drømmen er å ta verdensmestertittelen. Det er tøft og kjempevanskelig, men jeg har et mål om å løfte laget enda mer og holde oss på toppen i lang lang tid, forteller landslagsveteranen ivrig.
Voksende idrett i Norge
De første klubbene med etablerte lag i konkurranse-cheerleading, kom i 1997. I 2001 ble NM arrangert for første gang. Siden den gang har norske lag hevdet seg i toppen internasjonalt, og har flere medaljer fra både EM og VM.

Norge er i toppen både i Europa og verden. I perioden fra 2011 til 2019, var Norge den mestvinnende nasjonen i EM med totalt 103 medaljer, 44 gull, 29 sølv og 30 bronse.
I dag er det totalt 54 cheerleading- og performance cheer klubber i Norge, med rundt 5.000 aktive.