FINALEKLEMMEN: Mamma Lele Ruud og pappa Christian Ruud gir hverandre en solid klem og gliser bredt etter å ha sett sønnen sin sikre seg en finaleplass i US Open. Foto: Pontus Höök
FINALEKLEMMEN: Mamma Lele Ruud og pappa Christian Ruud gir hverandre en solid klem og gliser bredt etter å ha sett sønnen sin sikre seg en finaleplass i US Open. Foto: Pontus Höök

Christian Ruud: – Dette er litt vilt, faktisk

Casper Ruud har hatt et eventyrlig 2022. Søndag kan han krone det med å bli en Grand Slam-vinner.

– Dette er litt vilt, faktisk.

Det er det første Christian Ruud sier til TV 2 etter å ha sett sønnen sin sikre seg en plass i finalen i US Open.

For andre gang i 2022 er Casper Ruud i finalen i en Grand Slam. Det norske tennisesset fortsetter altså bare å imponere på alle måter.

– Det var gøy. Det var jevnt i første sett. Det var litt nervøst fra begge spillerne egentlig. Men han henter seg fint inn og spiller et bra tiebreak som avsluttes på en vanvittig måte med 55 slag. I andre sett holdt han trykket oppe, så det var deilig, sier Christian Ruud om kampen.

Nyhetene: Avgjorde semifinalen med lekkert slag

Han forteller videre at sønnen fikk litt å jobbe med i tredje sett da Karen Khatsjanov fikk servene til å sitte ordentlig. I fjerde sett mobiliserte imidlertid Ruud og sikret da seieren 3-1.

– Tror han går inn med mer tro nå

Da Casper Ruud sikret seg en plass i semifinalen sa pappa Ruud at det kom overraskende på. Den følelsen står seg nesten sterkere nå.

– Han kom til finalen i Masters 1000 i Miami (også hardcourt) hvor de beste uten Novak Djokovic og Rafael Nadal var med. Han har vist å ha nivået inne til å slå topp ti-spillere på hardcourt, men ikke for ofte. Derfor er ikke troen like bra hele tiden. Det er ikke like enkelt, kan man si, på hardcourten, sier pappa Ruud.

Søndag skal det hele avgjøres i finalen mot Carlos Alcaraz. Pappa Ruud forklarer at de er godt klar over hvor god spanjolen har vært i år, og han sier selv at Alcaraz nok er den som har spilt best tennis totalt sett i 2022.

– Fordelen Casper har er at det ikke er en han ser opp til i finalen. Kanskje han tør mer i finalen, men det blir ingen lett oppgave. Men jeg tror han går inn med mer tro enn i Roland-Garros. Da møtte han idolet sitt og det var hans første Grand Slam-finale.

– Hvor mye betyr det at Ruud faktisk var den med mest Grand Slam-erfaring i semifinalen, og da også er den med mest erfaring i finalen?

– Jeg tror det betyr ganske mye. Alcaraz har opplevd mye i Masters 1000-turneringer og har slått mange store spillere.

Mener sønnen blir bedre og bedre

En ting Christian Ruud trekker frem som en positiv ting for utviklingen til sønnen er fysikken. Han mener sønnen sin blir bedre og bedre for hver dag.

Særlig i kvartfinalen mot Matteo Berrettini fikk man se hvor enorm fysikken til Ruud faktisk er. Aldri før har nordmannen vært så kapabel til å være overalt og fange baller.

– Fysikken har utviklet seg bra. Jeg er stolt av teamet vårt. Vi har satset mye på dette og får betalt nå. Det er ikke gjort over en måned eller to. Vi har vært målrettet og dyktige. Han har ofret mye og hatt gode folk rundt seg, sier Christian Ruud og tenker da særlig på Marcel Da Cruz som er fysisk trener og Alexander Brun som er fysioterapeut.