Casper Ruud ute av Australian Open

Etter sjokkexiten får Ruud kritikk. Nå svarer han.

TAKK FOR KAMPEN: Jenson Brooksby ble for sterk for Casper Ruud i Australian Open. Foto: CARL RECINE
TAKK FOR KAMPEN: Jenson Brooksby ble for sterk for Casper Ruud i Australian Open. Foto: CARL RECINE

Tennisstjernen Casper Ruud tapte 1-3 for amerikanske Jenson Brooksby og røk med det ut i annen runde av Grand Slam-turneringen Australian Open.

Ruud tapte med sifrene 3-6, 5-7, 7-6 (7-4), 6-2. 24-åringen var tydelig frustrert i store deler av torsdagens 2. rundeoppgjør i årets første Grand Slam-turnering. Han måtte dessuten ta en medisinsk timeout etter annet sett av uviss årsak.

– Casper er en kriger. Jeg visste det ville bli en god kamp. Jeg var trygg på nivået mitt, og ville bare ha det gøy og se hva som kunne skje. Jeg er stolt av min mentale trygghet, da jeg snudde det igjen etter at tredjesettet ikke gikk min vei, sier Brooksby etter å ha sendt nordmannen ut av Grand Slam-turneringen.

JUBEL: Jenson Brooksby sendte Casper Ruud ut. Foto: MARTIN KEEP
JUBEL: Jenson Brooksby sendte Casper Ruud ut. Foto: MARTIN KEEP

– Det ble tøft utpå der i dag. En jevn kamp med mye fram og tilbake. Det var mange lange ballvekslinger. For å være ærlig var det høyt nivå og mye bra tennis der ute, så jeg er ikke helt ekstremt misfornøyd eller frustrert med spillet eller nivået, sa Ruud til NTB etter kampen.

– Han (Brooksby) har en vrien spillestil og får ballen inn med god lengde. Det er vanskelig for meg å produsere det spillet jeg ønsker mot ham, sa Ruud om motstanderen.

– Det sier det meste

Ekspertene i Eurosport-studio tror Ruuds tap kom som følge av at han er utslitt.

– Det er veldig uvanlig å se Casper Ruud være nødt til å slå så mange backhands. Som regel prøver Ruud å slå forehands hele tiden. Hvorfor er det slik? Kan det være fordi Ruud er sliten etter oppvisningsturneen i Sør-Amerika, kanskje er det presset, men det kan også være på grunn av Brooksbys teknikk, sier Mats Wilander.

Han får støtte av en annen tidligere tennisstjerne.

– Med Casper Ruuds spillestil er det ikke som han får poengene gratis. Han må jobbe for dem, og da må han være i slag, sier Tim Henman.

Ruuds inngang til Grand Slam-turneringen har vært et sjansespill. På grunn av et hektisk program, blant annet med en turne i Sør-Amerika med Rafael Nadal etter sesongslutt, har nordmannen i bunn og grunn ikke hatt en sesongoppkjøring. Planen er å ta en pause etter Australian Open.

– Det sier det meste. Det er når sesongen er over du får hvile, rekreasjon og gjør grunnarbeidet. At han allerede før turneringen har sagt at han skal ta en pause etter Australian Open, forteller meg at han ikke har hatt muligheten til å gjøre de tingene. Å hvile, komme seg og deretter jobbe med spillet sitt. Sett utenfra er det en stor grunn til at han tapte i dag, i tillegg til Brooksbys gode spill, fastslår Henman i Eurosports sending.

Ruud svarer

Etter kampen svarer Ruud på kritikken.

– Australian Open har vært et stort mål. Jeg føler ikke at jeg er i dårligere fysisk form, eller en dårligere spiller fordi jeg spilte noen oppvisningskamper i Sør-Amerika, sier Casper Ruud til Discovery.

– Jeg tror ikke det er grunnen til at det ikke lykkes her i år, at jeg var noen dager ekstra i Sør-Amerika. Men absolutt, vi skal ta det i vurdering og se på neste pre-season og hva vi gjør da. Det kan også være sant at jeg ikke fikk den treningen og de øktene jeg vanligvis ville gjort, men jeg tror ikke det er den eneste grunnen til at det ikke gikk bra i år.

Han utdyper:

– Det er tilfeldigheter involvert også, og det er små marginer i ballsport. Det handler mye om dagsform. Akkurat i dag så klaffet det ikke helt på de aller viktigste ballene, eller som helhet i spillet. Jeg klarte ikke slå hull på motstanderen, og han hadde et svar på alt jeg gjorde.

Neste Grand Slam-turnering er Roland-Garros i månedsskiftet mai-juni. Prestisjeturneringen i Paris spilles på grus, noe som har vært Ruuds foretrukne underlag så langt i karrieren.

– Det positive nå er at jeg får flere dager og uker hjemme før jeg begynner å reise rundt igjen. Jeg skulle gjerne blitt lenger, men slik ble det ikke, sier Ruud.

FARVEL TIL GRAND SLAM-DRØMMEN FOR NÅ: Det ville seg ikke for Casper Ruud i Australia, men nordmannen har nye muligheter i vente senere i sesongen. Foto: Dita Alangkara
FARVEL TIL GRAND SLAM-DRØMMEN FOR NÅ: Det ville seg ikke for Casper Ruud i Australia, men nordmannen har nye muligheter i vente senere i sesongen. Foto: Dita Alangkara

Andreseedet

Ruud kom til storturneringen i Melbourne som andreseedet etter at verdensener Carlos Alcaraz måtte melde forfall som følge av skade. Ettersom Rafael Nadal røk ut i første runde, var Ruud den best rangerte igjen i turneringen foran annen runde. Der måtte også han takke for seg.

Kampen på hovedbanen Rod Laver Arena varte i rett under fire timer.

Ruud spilte to Grand Slam-finaler sist sesong i Roland-Garros og US Open, men tapte begge. Sistnevnte spilles i likhet med Australian Open på hardcourt.

Neste Grand Slam-turnering er Roland-Garros i månedsskiftet mai-juni. Prestisjeturneringen i Paris spilles på grus, noe som har vært Ruuds foretrukne underlag så langt i karrieren.

Fjerde runde

Nordmannen har fjerde runde som beste resultat i Australian Open, mens 22 år gamle Brooksby deltar i Grand Slam-turneringen for første gang. Amerikaneren imponerte på hardcourten i Melbourne, mens Ruud rotet bort flere bruddballer og gjorde mange upressede feil.

Ruud slo Brooksby da de to møttes Masters 1000-turneringen i Roma i fjor, men torsdag viste amerikaneren langt bedre takter. Han er rangert som nummer 39 i verden.

Etter en jevn start på kampen ble Ruud brutt i sitt fjerde servegame. Da han også ble brutt i det neste, vant Brooksby det første settet 6-3.

Tidlig i annet sett brøt begge hverandre i løpet av de fire første servegame. I det femte hadde Ruud en kjempemulighet til å bryte på nytt, men han rotet bort tre bruddballer.

Duellantene fulgte hverandre til 5-5, og da Brooksby vant eget servegame og deretter brøt nordmannen, vant han 7-5.

Amerikansk jubel

Etter en kort pause i garderoben kom Ruud ut igjen til tredje sett, men allerede i sitt første servegame ble han brutt. Han hentet seg inn igjen med et brudd på Brooksbys serve like etter.

I sitt tredje servegame ble Ruud brutt igjen. Da tok Brooksby ledelsen, men da han kastet bort tre matchballer, utlignet Ruud til 5-5. Brooksby virket svært sliten og var frustrert da han ikke greide å avgjøre.

Det utnyttet Ruud som sendte kampen til fjerde sett med 7-4-seier i tiebreak. I starten på det fjerde settet gjorde Brooksby som i det tredje og brøt Ruud med en gang.

Der Brooksby virket sliten i tredje sett, var det få tegn til det i det fjerde. Han brøt også Ruud i nordmannens andre servegame og tok ledelsen 3-0. Ruud brøt tilbake og reduserte til 1-3, men han greide nok en gang ikke å holde poenget på egen serve.

Ruud greide ikke å hente seg inn fra 1-4 og tapte.

(©NTB)