Carlsen mener han ble hengt ut av arrangør

Sjakkstjernen slår tilbake på syrlig vis.

SKUFFET: Magnus Carlsen slår tilbake mot Chess.com Foto: Berit Roald
SKUFFET: Magnus Carlsen slår tilbake mot Chess.com Foto: Berit Roald

Denne uken pågår Det internasjonale sjakkforbundets (FIDE) nyvinning Online Nations Cup.

Den går uten Magnus Carlsen. Flere har stusset over årsaken, ettersom stjernenavn som Viswanathan Anand og Alireza Firouzja er med.

Chess.com, som arrangerer turneringen sammen med FIDE, svarte supporterne på Twitter fredag.

– Vil be om tre ganger så mye

Der forklarer nettstedets Nick Barton at FIDE stod bak invitasjonene. Han hevder at Carlsen fikk tilbud av FIDE-toppene Emil Sutovskij og Arkadij Dvorkovitsj.

– Vår forståelse er at Magnus ikke var villig til å spille på samme økonomiske vilkår som de andre deltagerne. Vi har stor respekt for Magnus' talent, og han vil også i fremtiden bli invitert til Chess.coms turneringer, slik han har vært i mange år, lyder det videre fra nettstedet.

På Twitter slår Carlsen tilbake.

– Takk for at dere holder en veldig underholdende turnering, og lar meg vite at jeg vil bli invitert i fremtiden! Nå som dere har hengt meg ut som grådig, vil jeg imidlertid be om minst tre ganger så mye som jeg gjorde denne gangen, skriver 29-åringen i et innlegg som er hyppig delt.

TV 2 har vært i kontakt med Carlsens far og manager, Henrik Carlsen, som ikke ønsker å kommentere saken.

Nick Barton i Chess.com svarer følgende i en e-post til TV 2 sent fredag kveld:

– Vår uttalelse ble gitt som en respons til offentlige diskusjoner om hvorfor han ikke er med i turneringen. Magnus er en av de beste spillerne gjennom tidene. Vi har alltid hatt, og vil fortsette å ha, stor respekt for ham som spiller, person og businessmann. Vi forstår fullt og helt at Magnus prøver å få en best mulig avtale for hver turnering, og det var på ingen som helst måte meningen å antyde at han ved å gjøre det var grådig.

– På den andre siden, roser vi Magnus' forsøk i å etablere en verdifull merkevare. Vi ønsker å gjenta at som følge av FIDEs ønske, spilte Chess.com ingen rolle i å invitere spillere til Online Nations Cup. Vi håper å se Magnus spille på Chess.com igjen i fremtiden.

Skal spille på nasjonaldagen

Fredag ble det dessuten klart at Carlsen skal fronte en turnering i onlinesjakk fra 15. til 17. mai, skriver NTB.

Det er FIDE og chess24.com som i samarbeidet står bak turneringen for å hedre den første verdensmesteren i sjakk Wilhelm Steinitz (1886-1894).

Carlsens far og manager Henrik Carlsen bekrefter deltakelsen overfor Aftenposten. Det skal spilles hurtigsjakk, og alle deltakerne skal møte hverandre to ganger.

Ved siden av Carlsen vil også Daniil Dubov, Aleksandr Gristsjuk og Peter Svidler være blant de 20 deltakerne. Det er FIDE-president Arkadij Dvorkovitsj som har plukket ut deltakerne.

Magnus Carlsen gikk i forrige uke til topps i sin egen onlineturnering hvor også sju av verdens beste spillere deltok.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2