Bessebergs forklaring: Slapp ung kvinne inn på rommet

HOKKSUND (TV 2): Anders Besseberg avviser prostitusjonsanklage blankt og forteller sin versjon av hendelse i Moskva.

BRYTER TAUSHETEN: Foruten et intervju i TV 2-dokumentaren «En varslet skandale», har ikke Anders Besseberg uttalt seg offentlig siden våren 2018. Her er han avbildet ved en tidligere anledning. Foto: Berit Roald / NTB
BRYTER TAUSHETEN: Foruten et intervju i TV 2-dokumentaren «En varslet skandale», har ikke Anders Besseberg uttalt seg offentlig siden våren 2018. Her er han avbildet ved en tidligere anledning. Foto: Berit Roald / NTB

TV 2 Play: Se dokumentaren «En varslet skandale»

Dette er første gang 77-åringen forklarer seg om tiltalen. 

Besseberg ankom tingretten kvart på ni onsdag og smilte og hilste til pressen. 77-åringen er ikledd dress og inntok plassen i rettssal 2 i Hokksund ti minutter før retten ble satt.

Rett over klokken elleve var Besseberg i gang med sin forklaring. 

Han spurte retten om han kunne få sitte på grunn av et kompresjonsbrudd i ryggen, og forklarte at det var anstrengende å stå over lengre tid. 

Besseberg innledet forklaringen med å fortelle om sin bakgrunn, før han gikk videre på jobben han har gjort som leder i skiskytingen. 

– Jeg har ikke utnyttet min posisjon til personlig fortjeneste, sa han klart og tydelig. 

– Mottok ingen seksuelle tjenester

Da han var ferdig med innledningen, tok retten pause. Etterpå begynte Besseberg å gå inn på punktene i tiltalen. 

TILTALT: Anders Besseberg forklarer seg for retten onsdag. Han nekter straffskyld. Foto: Ane Hem / TV 2
TILTALT: Anders Besseberg forklarer seg for retten onsdag. Han nekter straffskyld. Foto: Ane Hem / TV 2

Angående anklagen om at han skal ha «akseptert tilbud om en prostituert som ble skaffet ham av fra en myndighetsperson innen russisk skiskyting» i 2013, forklarer Besseberg:

– Det banket på døren sent på kvelden. Jeg hadde sovnet da det banket på døren. Jeg gikk og åpnet døren. Utenfor stod det en yngre normalt kledd kvinne. Jeg trodde hun kom fra arrangørkomiteen og at hun kom for på gi meg tidsplan og lignende for morgendagen.

Han forklarer at det var helt normalt å bli tildelt en attaché i land der man ikke snakket språket, og at de fleste var «kvinner i alle aldre».

– Da kvinnen gikk inn på rommet, gikk jeg tilbake og la meg i sengen og dekket meg over med dyna. 

– Da jeg på engelsk spurte hvilke beskjeder hun hadde til meg, svarte hun på russisk. Da sa jeg på engelsk at jeg måtte sove, og det siste jeg husker er at hun ristet på hodet og gikk. Jim Carrabre, medisinsk sjef i IBU, spurte på frokosten dagen etter om Kusjtsjenko hadde sendt kvinner til mitt rom også, sier Besseberg. 

– Jeg mottok ingen seksuelle tjenester fra denne kvinnen, som kanskje var inne på rommet mitt i maks to-tre minutter, sier Besseberg. 

Ble kjent med kvinne 

Besseberg benekter at han skal ha akseptert tilbud om prostituerte ved flere anledninger mellom 2015 og 2018, slik Økokrim mener.

Han forteller at han under en middag i forbindelse med verdenscupavslutningen i Khanty-Mansijsk, Russland, der flere fra arrangementskomiteen var til stede, kom i snakk med flere kvinner på nabobordet.

Flere av disse skal ha blitt med opp på stadion for bar og badstue. Der ble Besseberg sittende ved siden av en navngitt kvinne.

Hun skal ha vært i 40-årene. Senere traff han samme kvinne ved andre offisielle tilstelninger.

– Jeg la ikke merke til eller fikk mistanke om at hun eller andre ved middagen var prostituerte. Det var heller ingenting som indikerte at noe var tilrettelagt. Så vidt meg bekjent er det ikke ulovlig for en gift mann å bli kjent med andre kvinner. Jeg innledet et bekjentskap med en jeg tilfeldigvis traff under en middag på en restaurant, sier han.

Ifølge påtalemyndigheten skal skiskytingstopp Viktor Majgurov og tidligere utøver Jevgenij Redkin ha tilrettelagt for bruk av prostituerte.

– Jeg bestrider å ha gjort noe straffbart da jeg aldri har fått eller akseptert tilbud om prostituerte fra Majgurov eller Redkin. 

Klokkegave: – Falt meg ikke inn

Besseberg står også tiltalt for å ha mottatt tre klokker til en samlet verdi av 343.000 kroner. 

Han forteller om hvordan de er blitt brukt som gaver. 

– Jeg så på det som en anerkjennelse for mitt uegennyttige og viktige arbeid for sporten. Så på dette som på samme måte som da jeg ble utnevnt som æresmedlem.

Han sier han aldri undersøkte verdien på disse klokkene.

– I etterpåklokskapens lys burde jeg ha undersøkt verdien på noe av det jeg fikk.

Ifølge tiltalebeslutningen mottok han en Omega-klokke til en verdi av 195.000 kroner. Den ble gitt av den russiske lederen Sergej Kusjtsjenko. Besseberg sier at han fikk denne i forbindelse med sin 65-årsdag. 

– Jeg spurte Kusjtsjenko om klokken jeg hadde fått var av ekte gull. «Ja, det var den», sa han, og bekreftet dette. Da jeg sa at jeg ikke kunne motta en slik gave, så var det på grunn av arbeidet jeg hadde lagt ned for skiskytingen. Jeg husker han avsluttet med å si videre at det var en gave fra ham personlig. I ettertid ser jeg at jeg burde insisterte hardere på å gi den tilbake. Men det falt meg ikke inn da.

Han forklarer også at han ikke har noe interesse av eller kjennskap for klokker, og hevder at gavene ble liggende og slenge på våpenskapet hjemme. 

Ut mot russisk topp 

I 2014, under avslutningen av verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen, mottok Besseberg en klokke av typen Ulysses Nardin fra Aleksander Tikhonov. 

Tikhonov hadde flere ganger stilt til presidentvalg mot nettopp Besseberg og var i åtte år en del av styret.

– Han forble et problem for meg fra han kom inn i styret i 2002 til han gikk ut i 2010. Og på nytt i 2014 da han stilte som presidentkandidat igjen, forklarer Besseberg.

Han forteller deretter om klokken han mottok i Holmenkollen.

– Meg bekjent var Tikhonov ute av russisk skiskyting i 2010 og ute av IBU. Han hadde ingen verv i det russiske forbundet på denne tiden. Det blir derfor feil i tiltalen når han omtales som en myndighetsperson, innleder Besseberg. 

STYREKOLLEGA: Aleksander Tikhonov. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB
STYREKOLLEGA: Aleksander Tikhonov. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB

Besseberg forteller, som TV 2 har omtalt tidligere, at Tikhonov over en middag ville overtale Besseberg til å opprette en pokal han kunne overrekke til beste nasjon etter hver sesong. Denne skulle hete «Tikhonov-premien».

Det nektet Besseberg å gå med på, og ba i stedet Tikhonov sende inn en søknad til styret. Tikhonov skal da ha tilbudt Besseberg en klokke, noe Besseberg nektet, før Tikhonov forlot middagen i sinne. 

Tilbake satt Besseberg og kona med pokalen, klokken og regningen. Besseberg forsøkte å gi klokken tilbake, sier han, men lyktes ikke da russeren allerede hadde forlatt hotellet tidlig neste morgen. 

– Den brukte klokken, som hadde riper i glasset, hadde jeg bestemt meg for å overlevere selv, men den ble liggende og slenge oppe på våpenskapet mitt sammen med andre klokker jeg hadde og aldri brukte.

Besseberg ble ikke ferdig med forklaringen onsdag, og skal derfor fortsette torsdag morgen. 

Les mer om hva som kom frem onsdag i vårt livesenter.

Leser fra notat

Det er varslet at den tidligere skiskytingstoppen kommer til å gå grundig til verks.

Han skal i sin forklaring lese opp et håndskrevet notat. Dette for ikke å glemme eller gå glipp av detaljer, ifølge forsvareren Christian B. Hjort.

TILTALT: Anders Besseberg, er tegnet under første dag av rettssaken. Foto: Ane Hem
TILTALT: Anders Besseberg, er tegnet under første dag av rettssaken. Foto: Ane Hem

Fra torsdag av kan 77-åringen vente seg tøffe spørsmål fra aktoratet. Det er satt av hele seks dager til kryssforhør (utspørring) av ham. 25 andre personer skal også svare på spørsmål i vitneboksen senere i rettssaken.

Tiltalt for grov korrupsjon

Besseberg er tiltalt for grov korrupsjon som knyttes til forhold fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Dette er «Besseberg-saken»

Besseberg har i flere år blitt etterforsket av en rekke ulike instanser for, blant annet, å skulle ha mottatt bestikkelser, dekket over russisk doping, og grov korrupsjon i sitt virke som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Økokrim i Norge har etterforsket påstander om grov korrupsjon, mens politiet i Østerrike har etterforsket påstander om bedrageri og dopingsvindel. Begge disse etterforskningene pågår fortsatt.

Biathlon Intergrity Unit (BUI) har etterforsket saken på vegne av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og idretten.

Anklagene mot Besseberg og Nicole Resch (tidligere generalsekretær i IBU) ble første gang fremsatt av Verdens antidopingbyrås etterretning og etterforsknings-avdeling (WADA I&I) høsten 2017. I oktober samme år innledet østerriksk politi sin etterforskning.

I april 2018 gjennomførte østerriksk politi razziaer i hjemmene til Besseberg og Resch, samt i IBUs hovedkvarter i Salzburg. Østerriksk politi bekreftet da at anklagene handlet om korrupsjon på i overkant av to millioner kroner, samt bedrageri knyttet til doping.

12. april 2018 trakk Besseberg seg fra presidentvervet i IBU etter 26 år i jobben.

Tidlig i 2019 ga WADA I&I over arbeidet sitt til External Review Commission (ERC), en kommisjon IBU hadde satt ned for å undersøke anklagene mot Besserbeg og Resch.

I juli 2019 ba østerriksk politi om at norsk politi skulle overta deler av etterforskningen av Besseberg, noe Økokrim gjorde i mars 2020. Fra da av etterforsket Økokrim anklagene om grov korrupsjon, mens østerriksk politi fortsatt etterforskningen om bedrageri og dopingsvindel.

28. januar 2021 publiserte ERC den mye omtalte «Besseberg-rapporten», hvor en rekke anklager ble fremmet - inkludert korrupsjon, mottak av bestikkelser/gaver, bruk av prostituerte, og at Besseberg skal ha hjulpet russiske utøvere unngå dopingetterfølgelse.

17. april 2023 tok Økokrim ut tiltale mot Besseberg. I anklagen beskyldes Besseberg for å ha mottatt tre klokker til en samlet verdi av 343.000 kroner, for å ha akseptert tilbud om bruk av prostituerte i en årrekke, for å ha blitt påspandert en rekke eksotiske jaktturer, samt disponert en bil i åtte år som en av samarbeidspartnerne til IBU betalte for.

Rettssaken i Buskerud tingrett begynte 9. januar.

Beskyldningene gjelder årene 2009 til 2018. De omhandler bestikkelser i form av tre luksusklokker, eksklusive jaktturer, samvær med prostituerte og en leasingbil. Mye av det er koblet til Russland.

Den tidligere IBU-presidenten erkjenner ikke straffskyld, men bestrider ikke de tre klokkene, jaktturene eller leasingbilen.

– Anklager om seksuelle tjenester avviser han i sin helhet, sa Hjort i sitt innledningsforedrag.

NEKTER STRAFFSKYLD: Anders Besseberg. Foto: Ane Hem / NTB
NEKTER STRAFFSKYLD: Anders Besseberg. Foto: Ane Hem / NTB

Ifølge aktoratet hadde klokkene en samlet verdi på 343.000 kroner, mens turene og jakttrofeene i Østerrike og Tsjekkia var verdt nesten en halv million kroner.

Bilavtalen for bruk av en BMW X5 over flere år er prissatt til 850.000 kroner.

Etterforskningen av Besseberg startet i Østerrike for over seks år siden. Nå har han et langt løp foran seg på tiltalebenken. Saken kan komme til å vare fram til 16. februar.

TV 2 Play: Se dokumentaren «En varslet skandale»