Norge tapte skjebnekamp – likevel videre

Norge tapte gruppefinalen mot Danmark, men er likevel videre til pre-kvalifiseringen mot EM i 2025.

Norge – Danmark 62-64

De norske basketballherrene røk 62-64 for Danmark i Jordal Amfi, men kunne noen timer senere feire avansement til neste runde i EM-kvalifiseringen. Romania slo Albania 76-62 sent søndag kveld, og Norge er dermed videre som nest beste gruppetoer.

Det ble klart noen timer etter Norges tap på hjemmebane foran et nesten fullsatt Jordal Amfi.

– Det føles rett og fint. Viktig for norsk basket og få øve og spille på øverste hylle, sier landslagstrener Mathias Eckhoff til TV 2 etter at avansementet ble klart.

Intense sluttminutter

Norge åpnet best mot Danmark, men slet stort i andre og tredje omgang. Før fjerde og siste omgang ledet gjestene med 18 poeng, men spenningen var ikke over.

Straffekast og trepoenger fra Harald Frey og Jørgen Odfjell gjorde at Norge tok innpå, og to minutter før slutt var hjemmelaget kun to poeng bak danskene.

Helt på tampen fikk Danmark og Jonathan Klussmann to straffer. Dansken bommet på begge, og Norges Chris-Ebou Ndow fikk muligheten til å sikre en trepoenger kun to sekunder før slutt. Ballen traff kurven, men gikk ikke gjennom nettet. Dermed vant Danmark kampen.

Se dramatikken her:

– Det er noen centimeter fra et mirakel i Jordal?

– Det hadde vært artig. Men det viser et enormt hjerte. Vi skal gå utpå der og vise at vi virkelig vil, uansett hva som skjer. Det er stort for norsk basketball, sier landslagstrener Mathias Eckhoff etter thriller-avslutningen.

– Det er klart jeg er skuffet. Vi bommer på skudd vi vanligvis ikke bommer på, oppsummerer Sjur Dyp Berg, som skaffet Norge 14 poeng mot Danmark.

Lagene stod med like mange poeng i gruppespillet før søndagens kamp. Dermed er Danmark sikret avansement til 2. kvalifiseringsrunde mot EM i 2025. Norge endte på andreplass bak Danmark i sin gruppe, men slår følge med nabolandet til andre runde i kvalifiseringen som nest beste gruppetoer.

– Hele laget er veldig skuffet. Ingen kom for å tape, vi kom for å vinne. Det var en tøff kamp, vi lå nede mye men vi ga aldri opp, sier en skuffet Karamo Jawara etter kampslutt.

Over 4.500 tilskuere møtte opp for å se Norges skjebnekamp i Jordal Amfi.

– Vi vil alltid vinne, det hadde vært stort. Jeg blir ganske rørt og utrolig stolt over å være norsk når så mange møter opp og heier på oss, sier Harald Frey.

Slet med å sette sjansene

Landslagstrener Eckhoff mente midtveis i kampen at Norge ble et nummer for små i forsvarsspillet.

– Vi må opp i turtall energimessig i forsvar. Så får vi se om vi kan kontrollere de tingene vi kan kontrollere og få hull på byllen, sa Eckhoff i pausen.

– Jeg føler vi har hatt mange gode skudd, vi må bare sette de. Du kan lede en hest til vannet, men de må drikke selv, for å bruke den metaforen, sa han.

Det ville seg likevel ikke for Norge.

Norge og Danmark stod med like mange poeng i gruppespillet før søndagens landskamp. Det betyr at vinneren er sikret avansement til 2. kvalifiseringsrunde mot EM i 2025. De kampene spilles i august.

Relatert

Se dagens overskrifter

Mer innhold fra TV 2