Andersen slo til med VM-sølv i orientering

Marianne Andersen løp inn til sølvmedaljen på torsdagens mellomdistanse under orienterings-VM i Estland.

Marianne Andersen fra Norge med sølv på mellomdistanse under VM i orientering.


Foto: Remy Steinegger / NTB scanpix
Marianne Andersen fra Norge med sølv på mellomdistanse under VM i orientering. Foto: Remy Steinegger / NTB scanpix Foto: Remy Steinegger

37-åringen sikret seg sølvet med god margin, men kunne ikke gjøre noe med den suverene vinneren Tove Alexandersson. Den svenske favoritten vant med hele 2.10 minutter.

– Dette sølvet smaker som en gullmedalje for meg. Det er bare noen måneder siden jeg begynte å håpe at det kunne være mulig å løpe om en topp-6-plassering, sa Andersen etter sølvløpet.

Andersen lå som nummer tre etter to kilometer, men hadde avansert opp til annenplassen ved neste mellomtid etter 4,1 kilometer. Den slapp hun aldri taket på, og til slutt var hun i mål nøyaktig to minutter foran Finlands bronsevinner Venla Harju.

Det var Andersens tiende individuelle VM-medalje (sju sølv og tre bronse). I 2009 vant hun stafettgull for Norge.

Gjorde comeback i fjor

Torsdagens pallplass var hennes første i VM siden hun tok fire medaljer på hjemmebane i Trondheim for sju år siden. De siste årene har Andersen trøblet med å fungere på toppnivå, men valgte i fjor å gjøre landslagscomeback.

– Jeg har ikke forestilt meg at jeg skulle kunne løpe VM igjen, og langt mindre ta VM-medalje i store deler av den tiden, sier hun.

Landslagssjef Kjetil Buch er dypt imponert over Andersens prestasjon.

– Jeg har ikke ord som kan beskrive hvor imponert jeg er av henne og den jobben hun har gjort for å komme tilbake på dette nivået, sier Buch.

Ingjerd Myhre på 23.-plass ble nest best av de norske jentene, mens Andrine Benjaminsen ble nummer 37.

Lundanes trøblet
I herreklassen ble det ingen VM-suksess på mellomdistansen. Franske Thierry Gueorgiou gikk til topps da Eskil Kinneberg ble best av de norske på 8.-plass.

Gueorgiou forserte løypa i de estiske skoger på 33 minutter og 12 sekunder. Han var 25 sekunder foran sølvvinner Fabian Hertner fra Sveits, mens Ukrainas bronsemann Oleksander Kratov var ytterligere fem sekunder bak.

For verdensmesteren fra langdistansen, Olav Lundanes, ble det en tøff dag. Han lå an til 10.-plass i løpet, men ble diskvalifisert fordi han hadde besøkt feil sjuende post.

– For meg betyr det mindre. Jeg er mest skuffet over at jeg ikke får det til å fungere. Jeg bommer allerede på andre post, sa Lundanes.

– Jeg har ikke følt meg veldig bra etter langdistansen, men håpet at følelsen i kroppen skulle være litt bedre i dag. Uansett var det orienteringen som var problemet i dag. Det var ingenting som fungerte o-teknisk, fortsatte 29-åringen.

Går for stafettrevansj

Eskil Kinneberg var raskest av de norske løperne og kom inn til 8.-plassen, 1.34 minutt bak Gueorgiou. Magne Dæhli var ble slått med ytterligere sju sekunder og ble nummer ni.

Dæhli ble nummer fire på langdistansen og hadde håpet å ta sin første individuelle VM-medalje torsdag.

– Jeg bommet tidlig og kom aldri skikkelig inn i løpet. Men farten er det ikke noe i veien med, sa Dæhli, som var raskest av samtlige mot slutten.

Fredag er det stafett i O-VM, og da satser de norske løperne på bedre takter.

– Stafetten er jeg ikke bekymret for. Den skal vi vinne, sier Dæhli, som var ankermann da Norge tok stafettgull i fjorårets VM.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2