Anand fremdeles ubeseiret i kandidatturneringen

Fem runder er unnagjort i kandidatturneringen til sjakk-VM tirsdag.

Viswanathan Anand. (AP Photo/Arun Sankar K.)
Viswanathan Anand. (AP Photo/Arun Sankar K.)

Det ble en nervepirrende tirsdag i Khanty-Mansijsk – hvor det spilles om å få utfordre Magnus Carlsen til VM-kamp. I et kaotisk parti var det rett før forhåndsfavoritt Levon Aronian gikk på nok en smell, mens Vishwanatan Anand utspilte sin motstander og lenge så ut til å kunne innkassere nok et helpoeng. Videre legger vi merke til at Peter Svidler sniker seg opp bakfra og henger seg på teten.

Opprettholder ledelsen 

Etter en svak sesong av Vishwanatan Anand var det flere som tenkte tanken at tigeren fra Madras hadde glemt hvordan man brølte. Her i Khanty-Mansijsk fjerner han enhver mistanke, og er etter tirsdagens remis stadig alene i tet. Han står best i parti etter parti, og med sitt solide, aggressive spill gir han ingen mulighet til å ta hans dyrebare skalp. I dagens runde måtte tidligere juniorverdensmester Dmitry Andreikin spille svært nøyaktig for å unngå å tape, men fikk etter litt om og men med seg et halvpoeng hjem. 

Bykser innpå teten

Syv ganger russisk mester, Peter Svidler, vant i dag et imponerende parti mot bulgarske Veselin Topalov. Topalov hadde gjort gode hjemmeforberedelser, men virket rådvill så fort han var på ukjente stier. Svidler på sin side imponerte med nøyaktig spill, og gode trekk gjorde at han opprettholdt et ubehagelig press gjennom hele partiet. Det hersker ingen tvil om at Svidler kan bli en farlig utfordrer for favorittene i Khanty-Mansijsk dersom han fortsetter på denne måten. 

Risikabelt spill

Det hersket stor spenning rundt partiet mellom de to forhåndsfavorittene Levon Aronian og Vladimir Kramnik; med seier til en av partene kunne fort turneringen få et vendepunkt. Spillerne satte mye på spill ved å velge risikable varianter, men for et underholdningsparti vi ble servert! 

Det er ingen drøm å spille med svarte brikker mot Kramnik, heller ikke for verdenstoer Levon Aronian. Gjerne vil man bare komme seg helskinnet gjennom og berge et halvpoeng. Aronian derimot, viste ingen tegn til å si seg fornøyd med en kort remis, og kastet seg ut i varianter hvor brikker ble ofret og kongestillinger åpnet. Kramnik hadde sine sjanser i tidsnøden, og kunne med 35. Tg1! avgjort partiet. Men med en jungel av varianter og en klokke tikkende mot null, var det ingen ideell situasjon.  Partiet ble avviklet til et sluttspill hvor russeren hadde en bonde over, men det var aldri nok til å vinne partiet. 

Partiet Karjakin – Mamedyarov endte i remis etter knapt tretti trekk, og vi finner dem begge på nederste halvdel av resultatlisten. 

I morgen spilles partiene Aronian–Andreikin, Anand–Karjakin, Mamedyarov–Svidler og Topalov–Kramnik. 

Vi kommer tilbake med nye rapporter etter morgendagens runde! 

Mer innhold fra TV 2