Berit Kjøll vraket:

Al-Samarai innstilt som ny idrettspresident - Elsafadi får fornyet tillit tross varslersaken

Som TV 2 erfarte i forrige uke ble Zaineb Al-Samarai (35) innstilt som ny Idrettspresident. Samtidig erfarer TV 2 at Marco Elsafadi (46) får fornyet tillit når valgkomitéen presenterer sin innstilling klokken 12 i dag.

Marco Elsafadi og Zaineb Al-Samarai. Foto: TV 2 / Montasje.
Marco Elsafadi og Zaineb Al-Samarai. Foto: TV 2 / Montasje.

Torsdag forrige uke kunne TV 2 avsløre at nåværende styremedlem i Norges Idrettsforbund, Zaineb Al-Samarai (36), ville bli innstilt som ny Idrettspresident.

Dette ble bekreftet av valgkomitéleder, Terje Roel, da innstillingen kom klokken 12 på Ullevaal onsdag.

– Det er hyggelig at valgkomiteen ser meg verdig, sier Al-Samarai til TV 2 etter pressekonferansen.

Hun beskriver den siste tiden som spennende.

– Det har vært spennende og nervepirrende, men det har også vært full fokus på idrettspolitikk. Jeg har opplevd det profesjonelt, sier hun.

Det betyr at nåværende idrettspresident Berit Kjøll (67) blir vraket av valgkomiteen - til tross for at hun i fjor høst uttalte at hun ønsket å bli gjenvalgt.

Det var en delt innstilling hvor syv i valgkomiteen innstilte på Al-Samarai, mens tre mente Berit Kjøll burde innstilles.

Kjøll opplyser imidlertid til TV 2 at hun er klar for en ny periode og vil stille til gjenvalg.

Kjøll selv sier at hun ikke hadde forventet å bli innstilt i det hele tatt, og tar det som motivasjon til å stille til en ny periode.

– Man har ingen tradisjon for det i norsk idrett, så det har jeg lave skuldre på.

– Jeg har energi, kraft, tid og lyst til å gå videre. Og det er det jeg kommer til å gjøre. Jeg er klar for en ny periode, fordi det er så givende å ha en slik rolle, sier Kjøll.

Elsafadi ble hørt

De siste ukene har nemlig vært svært tøffe for den sittende idrettspresidenten. Spesielt etter at idrettsstyremedlem Marco Elsafadi stod frem som omvarslet og tok et kraftig oppgjør med hvordan han opplevde at Kjøll styrte norsk idrett.

I et stort intervju med TV 2 hevdet Elsafadi, blant annet, at Kjøll snakket usant til ham, styret og i media. Han mente også at Kjøll hadde brukt den mye omtalte varslingssaken til å stilne ham som kritiker.

Elsafadi kunne også fortelle at han hadde meddelt frustrasjon rundt Kjølls ledermåte til NIFs valgkomité. Samtidig hadde han stilt sin styreplass til disposisjon dersom valgkomitéen valgte å gi Kjøll fornyet tillit som president:

– Ja, jeg var tydelig på hvorfor jeg ikke har tillit til idrettspresidenten lenger. Å sitte fire år til med en idrettspresident som prøver å kue, senke takhøyden, eller kneble et styremedlem - det har ikke jeg behov for, sa Elsafadi i intervjuet.

Etter det TV 2 får opplyst, er Elsafadi blitt lyttet til av valgkomitéen.

Dette ble bekreftet da innstillingen ble lagt fram av valgkomitéleder Terje Roel.

Uenighet om Al-Samarai

Men innstillingen om ny president skal ikke ha skjedd helt uten kontroverser. Etter det TV 2 erfarer, skal sju av ti medlemmer av valgkomitéen ønsket Zaineb Al-Samarai som ny idrettspresident, mens de tre siste skal ha ønsket å gi fornyet tillit til Berit Kjøll.

Det er med andre ord ikke en enstemmig valgkomité som innstiller til en ny idrettspresident.

Også dette ble bekreftet av Roel.

– Valgkomiteen leverer en delt innstilling og det gjelder på presidentvervet. Resten av innstillingen er enstemmig, sier Roel.

Som TV 2 erfarte var det sju som stemte på Zaineb Al-Samarai og tre på Berit Kjøll.

Tar kampen

Som ventet gjør Berit Kjøll som hun gjorde i 2019, og stiller som benkekandidat.

Den første gangen Al-Samarai og Kjøll møtes ansikt til ansikt til presidentdebatt, skjer under NIPA-konferansen i Trondheim Spektrum allerede i kveld.

Nye styremedlemmer innstilt

Valgkomiteen innstiller Arne Dalhaug som ny 1. visepresident, som TV 2 tidligere erfarte. Generalløytnanten har vært nestkommanderende i det norske Forsvaret, og har har bred internasjonal erfaring. Idrettsbakgrunnen til 68-åringen er fra Ready Idrettsforening.

Etter det TV 2 erfarer blir også Mia Larsen Sveberg innstilt som nytt medlem av idrettsstyret. Hun har bakgrunn fra Norges Handikapforbunds ungdom.

Dette bekreftet også Roel under pressekonferansen.