Foto: Suzanne Plunkett
Foto: Suzanne Plunkett

Abramovitsj gir fra seg ansvaret for Chelsea

Det skriver den russiske Chelsea-eieren i en uttalelse lørdag kveld.

Lørdag kveld publiserte fotballklubben Chelsea en uttalelse fra sin russiske eier, Roman Abramovitsj. Der overlater han ansvaret for klubben til klubbens interne veldedighetsstiftelse, The Chelsea Foundation.

– I løpet av mitt nesten 20 år lange eierskap av Chelsea FC, har jeg alltid sett på min rolle som forvalter av klubben, hvis jobb er å sikre at vi er så vellykkede som vi kan være i dag, samt bygge for fremtiden, samtidig som vi spiller en positiv rolle i våre lokalsamfunn, skriver Abramovitsj i uttalelsen.

Han skriver videre at han alltid tatt har beslutninger med klubbens beste for øye.

– Jeg er fortsatt forpliktet til disse verdiene. Det er derfor jeg i dag gir tillitsmenn for Chelseas veldedige stiftelse forvaltningen og omsorgen for Chelsea FC. Jeg tror at de for øyeblikket er i den beste posisjonen til å ivareta interessene til klubben, spillerne, ansatte og fansen, skriver klubbeieren.

Tror flere i Chelsea er glade

TV 2s sportskommentator, Mina Finstad Berg, sier det foreløpig er uklart hvilke reelle konsekvenser avgjørelsen vil få.

– Hvorvidt dette er noe mer enn et grep for at klubben skal unngå å bli rammet av sanksjoner, er for tidlig å si. Ut ifra det vi vet, er ikke klubben til salgs, og Abramovitsj fortsatt Chelseas eier, sier hun.

Berg sier uttalelsen er PR-messig smart av Chelsea.

– Jeg tror flere i klubben er glade, fordi man ikke ønsker å assosieres med russiske milliardærer med angivelige bånd til Putin slik situasjonen er i Europa nå, sier Berg, som sier man foreløpig vet lite om de faktiske konsekvensene av at noen andre enn Abramovitsj sitter med det formelle ansvaret.

– Det kan virke som om det mer et et formelt grep på papiret, fremfor at Abramovitsj faktisk sier fra seg Chelsea, sier Berg, som peker på at klubbeieren ikke tar avstand fra den russiske invasjonen i uttalelsen.

– Det er likevel et tegn på at det begynner å bli hett rundt de russiske oligarkene, og at sanksjoner har en reell effekt, sier sportskommentatoren.

Hun er positiv til at idretten brukes som arena for sanksjonering av Russland.

– Man må bruke alle verktøy som finnes for å få stoppe denne krigen, uten at man øker faren på bakken i Ukraina. Økonomiske sanksjoner mot idretten, er et av midlene man kan bruke, sier Berg, som peker på at Putin selv har brukt idretten som arena for å fremme sin agenda.

– Derfor er det bra at idretten tar så tydelig standpunkt. Jeg tror idrettsutestengelse er et virkemiddel som treffer Putin, sier Berg.

Har vært under press

Den russiske oljemilliardæren Roman Abramovitsj har eid den engelske storklubben siden 2003. Med hans penger har klubben oppnådd stor sportslig suksess. Selv om Abramovitsj nå gir fra seg forvaltningen av klubben, er det foreløpig uklart hva det vil bety for hans videre eierskap av klubben.

Avgjørelsen kommer etter at Abramovitsj har vært under politisk press i Storbritannia etter den russiske invasjonen av Ukraina. For få dager siden mente Labour-politiker Chris Bryant at den britiske regjeringen burde fjerne Abramovitsjs britiske eierskap.

Storbritannia har innført sanksjoner mot russiske banker og enkeltpersoner, uten at Abramovitsj var en av disse.

Torsdag uttalte likevel Chelseas trener, Thomas Tuchel, ifølge The Guardian at hans spillere følte usikkerhet knyttet til russerens eierskap av klubben. Treneren ga uttrykk for at han fryktet klubben ville bli rammet dersom den britiske regjeringen vil innføre sanksjoner mot Abramovitsj.

Dette er Chelsea Foundation

Stiftelsen Abramovitsj overlater ansvaret til, ble ifølge egen nettside opprettet av klubben i 2010, for å samle klubbens samfunns- og veldedighetsarbeid.

De driver lokale samfunnsprosjekter, intransjonalt arbeid, likestillingsarbeid og anti-diskrimineringskampanjer.

Blant stiftelsens sentrale skikkelser er ifølge Football.London styreleder Bruce Buck, sportsadvokat John Devine, manager for Chelseas kvinnelag, Emma Hayes, klubbens økonomisjef, Paul Ramos, tidligere administrerende direktør for Kick It Out, Piara Powar og eks-sportsminister Sir Hugh Robertson.