Kristoff knuste konkurrentene på Champs-Élysées

Ingen kunne gjøre noe med Alexander Kristoff på Champs-Élysées, endelig ble det norsk etappeseier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

​Se Kristoff sin spurt i vinduet øverst

I dag var det var duket for et siste oppgjør mellom de raskeste spurterne i årets Tour de France.

Og etter åtte runder på Champs-Élysées, var Alexander Kristoff endelig den sterkeste. John Degenkolb ble nummer to og Arnaud Demare nummer tre, men de var aldri i nærheten av å tukte nordmannen.

– Det kan ikke beskrives. Det er en syk følelse sier Alexander Kristoff til TV 2 like etter målgang.

Fire år etter at han tok to etappeseier i Tour de France, triumferte Kristoff igjen.

– Sesongen blir litt reddet av dette. Uansett hva folk sier, så har jeg vunnet på Champs-Elysees. Det reddet en kanskje litt «halv-dårlig» sesong hittil, konstaterer seiersherren.

Kom med stikk til kritikerne
Nordmannen innkasserte med det sin tredje etappeseier, og den 18 norske etappeseieren totalt.

– Det er en fantastisk følelse å endelig ta en seier, og først og fremst på Champs-Élysées, den gjeveste av dem alle, sier en smørblid Kristoff til TV 2, før han kommer med en klar beskjed til kritikerne:

– For alle dem som sier jeg var ferdig å spurte, så er det deilig å bevise at jeg kan spurte på spurternes største scene.

– Å ha vunnet den som har Thor rangert som noe av det største i karrieren. Det kommer til å være noe av det største i min karriere òg, sier Kristoff.

For TV 2s sykkelekspert, Thor Hushovd har vunnet der, og han har sagt det en rekke ganger:

– Det er noe av det gjeveste man kan vinne som spurter, ser man bort fra klassikerne, så er det noe av det største man kan vinne som spurter, sier Hushovd

Følelsesladet
Hushovd vet hvordan det føles å vinne i Paris, og som ekspertkommentator og tilskuer idag, kom nok mange av minnene tilbake. Det hele ble rett og slett svært følelsesladet.

– Det er følelsesladet av mange grunner å stå her nå. Han leverte varene ekstremt, og det er gøy å se hvordan han får god hjelp og han med lagkameratene nå klarer å posisjonere seg perfekt, roser Hushovd og forsetter:

–Han har kjempet lenge i årets Tour og vært så nærme mange år – denne fortjente han ekstremt, legger han til.

Edvald Boasson Hagen leverte nok en god spurt, men måtte igjen ta til takke med en fjerdeplass. Men rudsbygdingen gleder seg over sin landsmann.

– Det er absolutt imponerende. Han hadde en sterk spurt, og jeg klarte ikke å utligne. Han var absolutt best der, roser Edvald Boasson Hagen.

– Hvor stort er dette for norsk sykkelsport?

– Det er absolutt stort, og gøy at en nordmann vinner. Vi hadde ingen seire ennå, og da er det ekstra gøy at det skjer på siste etappen, svarer rudsbygdingen

Parademarsj for Thomas
Mens spurterne ladet opp til en siste batalje, kunne Geraint Thomas nyte det som ble en 115 kilometer lang parademarsj til Paris.

Thomas er den første waliser som vinner Tour de France sammenlagt, det fikk han kjenne på allerede i går, da han brast sammen i gråt.

Emosjonelt er det også for Team Sky sin sjef, Sir Dave Brailsford.

SAMMENLAGT: Geraint Thomas vinner sin første sammenlagtseier i Tour de France. Foto: / AFP PHOTO / Jeff PACHOUD
SAMMENLAGT: Geraint Thomas vinner sin første sammenlagtseier i Tour de France. Foto: / AFP PHOTO / Jeff PACHOUD

– Det er fantastisk, det er veldig emosjonelt. Jeg vokste opp i Wales, gikk på skole der og førstespråket mitt er walisisk. Det er virkelig det som er hjemme for meg. Så det å ha noen fra Wales som klarer å oppnå dette, vi skulle hatt et banner som sa: En walisisk vinner er lik en livstid med lykke. Det hele er bare veldig emosjonelt, sa Brailsford til TV 2 før etappen.

Og selv om årets Tour de France er ved veis ende, spekuleres det allerede om hvem som blir kaptein i Sky neste år. På det spørsmålet svarte Brailsford følgende:

– Først må jeg få han gjennom kvelden, så får vi se om han fortsatt er her etter det. For jeg vet hvordan waliserne er, trolig litt som dere, så jeg tror dere har god innsikt på hva som venter han i kveld, sa en lattermild Brailsford.

Den gule trøya blir med Thomas hjem til Wales. Peter Sagan vant den grønne trøya, Julian Alaphilippe vant klatretrøya og Pierre Latour fikk med seg ungdomstrøya.