TRAKK SEG: Mesut Özil trakk seg fra det tyske landslaget og begrunnet avgjørelsen med rasisme.
TRAKK SEG: Mesut Özil trakk seg fra det tyske landslaget og begrunnet avgjørelsen med rasisme. Foto: Odd Andersen

Sterke reaksjoner på Özils sjokkbeskjed

Søndag trakk Arsenal-stjernen seg fra det tyske landslaget. Han får bred støtte, men enkelte er kritiske.

– Jeg er glad han er ferdig. Han har vært elendig i årevis. Sist gang han vant en takling, var før VM i 2014, sier Bayern Münchens frittalende president, Uli Hoeness, til Sport Bild, gjengitt av Telegraph.

Søndag kom sjokkbeskjeden om at Mesut Özil trekker seg fra det tyske landslaget.

Playmakeren, som står med 92 landskamper siden debuten i 2009, begrunnet avgjørelsen med rasisme og mangel på respekt i Tyskland på grunn av sine tyrkiske røtter.

DFB avviser anklagene

Blant annet gikk presidenten i Det tyske fotballforbundet (DFB), Reinhard Grindel, offentlig ut og kritiserte Arsenal-stjernen da han lot seg avbilde med Tyrkias kontroversielle president, Recep Tayyip Erdogan halvannen måned før VM.

I uttalelsen der Özil bekreftet landslags-exiten gikk han ut mot DFB-presidenten. DFB ønsker ikke å kommentere de spesifikke anklagene mot Grindel, men tar avstand fra Arsenal-stjernens påstander.

– Vi avviser rasismelinken til DFB på det sterkeste, sier fotballforbundet i en uttalelse, ifølge BBC.

– DFB har vært sterkt involvert i integreringsarbeidet i Tyskland for mange år, heter det videre i uttalelsen.

– La den grusomme setningen synke inn

Selv har playmakeren forklart seg med at han bare snakket om fotball med Erdogan, som selv har en fortid som fotballspiller.

Avisen Tagesspiegel skriver at Özil var naiv dersom han trodde et slikt bilde ikke ville bli oppfattet som politisk motivert, men støtter samtidig 29-åringen.

– Problemet er at mange med røtter i andre land eller kulturer kan forstå Özils frustrasjon. Dette må takles med en gang, skriver den tyske avisen, ifølge The Times.

Den anerkjente sportsjournalisten Raphael Honigstein mener Özils exit er langt verre for tysk fotball enn totalfiaskoen i VM.

– Den mest teknisk begavede spilleren i denne generasjonen føler han ikke lenger kan ikle seg den tyske drakten på grunn av rasisme. La den grusomme setningen synke inn, skriver Honigstein i et innlegg på ESPNs nettsider.

– Dette er en veldig smertefull dag for tysk fotball, slår samme mann fast overfor BBC.

– Surrealistisk

Blant profilene i Fotball-Europa, får den offensive midtbanespilleren bred støtte.

– Det er surrealistisk at en som har gjort så mye for landet sitt, både på og utenfor banen, blir behandlet med så lite respekt. Det er bra at Mesut Özil står opp mot slik oppførsel, skriver Arsenal-profil Hector Bellerín på Twitter.

– Massiv respekt, skriver Rio Ferdinand.

– Det var en sann glede, skriver Jerome Boateng, og legger ved et bilde av seg og Özil.

Politisk debatt: – Alarmerende

I Tyskland er det, ifølge BBC, om lag tre millioner mennesker med tyrkisk bakgrunn. Derfor er det blitt politisk debatt av exiten.

– Dersom en fotballspiller som Mesut Özil ikke lenger føler seg ønsket i landet vårt, er det alarmerende, konstaterer landets justisminister, Katarina Barley ifølge BBC.

Rikskanslerens talsperson hevder hardnakket at folk med innvandrerbakgrunn er velkomne i landet, men mener 29-åringens avgjørelse bør respekteres.

– Rikskansleren verdsetter Mesut Özil. Han er en spiller som har bidratt enormt for landslaget. Nå må avgjørelsen hans respekteres, sier Angela Merkels talsperson, Ulrike Demmer, ifølge Independent.

Utenriksminister Heiko Maas vil på sin side ikke legge for mye i exiten.

– Jeg mener ikke at situasjonen til en multimillionær som bor i Storbritannia sier så mye om integrasjonen i Tyskland. At Tyskland røk ut av VM, har lite med å gjøre at Özil tok et bilde med Erdogan. Jeg mener alle involverte parter bør reflektere etter dette. Det er ikke mange som har opptrådt verken rett eller galt i denne saken, sier Maas, ifølge Independent.