SPYTTEBILDER: Bilder som dette har spredd seg i VM. Nå er forklaringen på fenomenet kommet.
SPYTTEBILDER: Bilder som dette har spredd seg i VM. Nå er forklaringen på fenomenet kommet. Foto: Scanpix

Her er forklaringen på stjernenes spyttebilder i VM

Fotballstjernene i VM har ved flere anledninger blitt avbildet når de skyller munnen med vann og spytter det ut. Her er forskernes forklaring på fenomenet.

Spillere som Cristiano Ronaldo, Dele Alli og Harry Kane har alle blitt avbildet når de skyller munnen med vann – og senere spytter vannet ut på gresset fremfor å drikke det opp.

Fenomenet har fått mye oppmerksomhet og de merkelige bildene har spredd seg blant undrende fotballfans på sosiale medier, skriver Aftonbladet.

Nå kommer imidlertid New York Times med en forklaring på de merkelige bildene.

Ifølge avisen velger spillerne – og andre idrettsstjerner for øvrig – å spytte ut vannet for å «lure kroppen».

– Lurer hjernen
Fenomenet kalles «carb rinsing», og betyr fritt oversatt til norsk «karbohydrat-skylling».

SPYTTER UT: Harry Kane spytter ut sportsdrinken.
SPYTTER UT: Harry Kane spytter ut sportsdrinken. Foto: Christian Hartmann

– Det fungerer så enkelt at det maksimerer spillernes fokus slik at de ikke skal bli slitne. Derfor velger de å spytte det ut på banen, sier David Ferguson, som er professor i treningsfysiologi i Michigan, til NY Times.

Vannet inneholder en karbohydratsløsning, som får kroppen til å tenke at energi er på vei inn i systemet. Idrettsstjernene lurer dermed hjernen til å holde seg ekstra pigg.

Metoden er helt lovlig, og ifølge forskerne finnes den ikke skadelig. De vet heller ikke hvor stor effekt det har, men det spiller ingen rolle så lenge spillerne tror metoden fungerer.

– Spillerne gjør alt for å maksimere fokuset etter to timers spill i en ganske hard kamp. Finnes det noen forskning som viser effektene og hvor ofte spillerne gjør dette? Det vet jeg ikke. Er det skadelig? Absolutt ikke. Om spillerne tror på det, vil det da fungere? Det er sikkert. På den måten funker det, sier forsker og ekspert på såkalt «carb rinsing», Trent Stellingwerff, til NY Times.

– Bra at vår forskning benyttes
Nyere forskning viser at spillerne får størst effekt av såkalt «karbohydrat-skylling» dersom de holder vannet med energiløsningen i munnen fem til ti seskunder før de spytter det ut.

– Jeg håper flere vil benytte seg av dette. Det er godt å se at vår forskning endelig brukes i skikkelig idrett, sier professor Asker Jeukendrup ved Universitetet i Loughborough i England.

Et av lagene som har benyttet seg av metoden hyppig, er nettopp England. Blant annet ble flere engelske spillere avbildet da de spyttet ut vannet på gresset før den avgjørende straffesparkkonkurransen mot Colombia.

Kun fire kamper gjenstår av VM i Russland. Lørdag spilles bronsefinalen mellom England og Belgia, og søndag klokken 17.00 er det duket for finale mellom Frankrike og Kroatia.