Denne ulovlige manøveren kostet Tom Dumoulin 20 sekunder i straff.
Denne ulovlige manøveren kostet Tom Dumoulin 20 sekunder i straff.

Tour-favoritt straffet hardt for bil-juks etter krise på etappen

Tom Dumoulin (27) fikk trøbbel med sykkelen da han minst trengte det på torsdagens etappe. Hans desperate kamp for å hente seg inn igjen straffet seg.

Nederlenderen jakter på en topp-plassering i sammendraget i årets Tour de France.

Han kommer fra en andreplass i Giro d'Italia der Tour-rival Chris Froome vant. Før torsdagens etappe til Mur de Bretagne lå han bare 13 sekunder bak leder Greg van Avermaet og hadde 44 sekunder på Froome.

Men med litt over fem kilometer igjen av etappen – akkurat da feltet kjørte på for å komme i posisjon til den siste stigningen – røk en eike i forhjulet og han måtte stoppe for å bytte.

Hjulet ble byttet, og Dumoulin kjørte det han var mann for bak lagbilen og fikk etter hvert hjelp av lagkamerater til å komme opp i feltet. I mål kom 27-åringen 53 sekunder bak vinner Dan Martin. Det gjorde at han lå sekundet bak Chris Froome i sammendraget.

Krisen så ut til å ha vært avverget, men så kom en tidsstraff på 20 sekunder. Rittjuryen hadde sett hvordan han lot seg dra opp av lagbilen i altfor lang tid og straffet ham for biljukset.

Nå er nederlenderen 21 sekunder bak Froome og flere av de andre sammenlagt-konkurrentene.

– Vi visste at vi hadde vært heldige de første fem dagene, men også at det kunne skje oss noe også. Og det gjorde det i dag, konstaterte han overfor Velonews etter målgang.

– Det er skuffende, naturligvis. Jeg hadde håpet å være i en bedre sammenlagtposisjon, men slik er det.

Bardet tapte også tid

En annen sammenlagrytter som tapte tid torsdag, var franske Romain Bardet. Han måtte sykle den siste bakken på en lagkamerats sykkel og er nå 43 sekunder bak Froome.

De neste to dagene er flate spurtetapper. Der må det antagelig uhell til for å skape endringer i sammendraget. Søndag er det den fryktede brosteinsetappen til Roubaix. Brosteinen der har vist tidligere at den kan drepe håpet til mang en potensiell Tour de France-vinner.

Etter hviledag mandag, begynner fjelletappene tirsdag.