Se Tour de France på TV 2 og TV 2 Sumo

På den femte etappen av årets Tour de France gikk Direct-Energie, med Sylvain Chavanel i spissen, hardt ut for å ta klatretrøya.

Det klarte de ikke. For i bruddet satt også latvieren Toms Skujins, og han overlistet det franske laget.

Se intervjuet og skrekk-bildene i vinduet øverst

Han ble med det den første rytteren fra Latvia som bærer en av trøyene i Tour de France.

– Jeg innså det ikke før etter etappen når en journalist påpekte det, men det er naturligvis stort. Sykkel er kanskje ikke den største sporten i Latvia, men det er en ganske stor seerskare og det nådde nyhetene og det er jeg stolt av, sier Skujins til TV 2 og fortsetter:

– Jeg har litt dårlig samvittighet ovenfor mekanikerne mine som måtte bruke kvelden på å «pimpe» opp sykkelen min før etappen i dag.

FIGHTER: Skujins nektet å gi seg etter skrekkvelten, til slutt måtte laget stoppe han. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFP
FIGHTER: Skujins nektet å gi seg etter skrekkvelten, til slutt måtte laget stoppe han. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFP

– Jeg husker ikke krasjen, men jeg husker dagen
Den avbalanserte 27-åringen tar oppmerksomheten med knusende ro og nyter tiden han får i klatretrøya. For selv om det meste går på skinner så langt i årets Tour, vet han at livet som syklist ikke alltid er en dans på roser.

For under fjorårets utgave av Tour of California ble forskrekkede TV-seeren vitne til en Cannondale-Drapac-rytter (Skujins tidligere lag journ.amn) som hadde gått i bakken og nærmest febrilsk prøvde å komme seg på sykkelen.

Det til tross for at Skujins åpenbart hadde slått seg kraftig og var halvt i svime. Mens han sjanglet frem og tilbake i veibanen ble han ved flere anledninger nesten kjørt ned av andre ryttere som kom i høy fart i det som var en utforkjøring.

– Jeg husker ikke krasjen, men jeg husker dagen. Det var definitivt en hektisk dag og jeg var egentlig bare glad for at familien min i Europa lå og sov, slik at innen de våknet opp viste de at jeg hadde det bra.

Etter å kommet seg på sykkelen igjen, var det til slutt laget som måtte stoppe latvieren og fysisk ta ham ut av rittet.

– Det er ikke nok informasjon om det
I velten pådro Skujins seg et brukket kragebein og en hjernerystelse. Sistnevnte hører man ikke så mye om i sykkelsporten, og latvieren tror det skyldes mangel på informasjon.

– Hjernerystelser er garantert mer vanligere enn folk tror. Man innser ikke at man har det, og det er ikke nok informasjon om det, sier Skujins og fortsetter:

– Folk må innse hver gang du slår hodet ditt, selv om du ikke nødvendigvis føler det, så må du ta det rolig i et par dager. Vi har kun én hjerne og man må virkelig ta vare på helsen sin.