Mario Mandzukic knuste Englands finale-drøm

Mario Mandzukic ble den store helten da han knuste Englands VM-drøm etter en høydramatisk avslutning.

Kroatia - England 2-1 (0-1)

Da det var på vei mot straffesparkkonkurranse, dukket Mario Mandzukic opp og sendte de kroatiske tilhengerne til himmels.

Se høydepunktene øverst

Det ble et ellevilt drama da England og Kroatia braket sammen i semifinalen.

På stillingen 1-1, fem minutter ut i den andre ekstraomgangen, dukket en ringrev opp og avgjorde kampen for Kroatene.

Ivan Perisic vant en hodeduell inne i boksen i England. Mario Mandzukic, som har lusket rundt i Englands sekstenmeter hele kampen, var nådeløs da han plukket opp den løse ballen. Juventus-spissen banket til med John Stones i ryggen. Ballen smalt i nettmaskene bak en sjanseløs Jordan Pickford i målet til England.

– En liten glipp i forsvaret er nok når man spiller mot en som Mario Mandzukic, sa TV 2s fotballekspert Petter Myhre etter scoringen.

Kroatene har tatt den lange veien til finalen. Både i åttedelsfinalen og i kvartfinalen måtte de kjempe seg gjennom straffesparkkonkurranse for å komme seg videre. Mot England måtte de igjen gjennom ekstraomganger før de kunne juble for seier.

England kjempet desperat etter utligning i sluttminuttene, men med 110 minutter i beina klarte ikke Gareth Southgate' menn å utligne.

– Kroatia har tatt seg til sin første VM-finale noen sinne. De har kjempet som helter hele veien, og sendt en stolt fotballnasjon til himmels. Det er en nasjon med bare fire millioner innbyggere. Det er en fantastisk prestasjon, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker etter kampen.

Dermed er Englands drøm om VM-pokalen knust, mens kroatene skal møte Frankrike i finalen på søndag.

– Vi er slitne. Vi har jobbet så hardt. Det var en tøff kamp, 50/50. Vi kunne sikkert ha gjort noe bedre, men vi jobbet så hardt vi kunne,. Det gjør veldig vondt nå og vil gjøre vondt lenge, men vi kan holde hodet høyt. Vi kom lengre enn noen hadde trodd, sa en skuffet Harry Kane etter kampen.

Gareth Southgate brukte anledningen etter semifinaletapet til å hylle sine overmenn.

– All ære til Kroatia. De har kjempet seg til finale gjennom tre tøffe kamper. De har en rekke fantastiske spillere. Luka Modric og Ivan Rakitic har spilt en rekke viktige kamper tidligere, det viste dem i dag, sier England-sjefen.

– Gareth Southgate har gitt hele England et lag å være stolt av. De har innfridd til forventningene og tidvis imponert på veien, sa Alsaker.

England møter Belgia i bronsefinalen.

Frispark-perle
Det har bygget seg opp en enorm forventning i England før semifinalen mot Kroatia. Et sulteforet fotball-land har fått tilbake troen på at landslaget skal bringe edelt metall tilbake til nasjonen for første gang siden 1996.

Og det tok ikke lang tid før de engelske tilhengerne ble sendt til himmels. Dele Ali ble felt utenfor Kroatias sekstenmeter. Mesterskaps-debutanten Kieran Trippier stilte seg opp og sendte ballen utagbart i krysset bak Danijel Subasic i målet til Kroatia.

– Beckham har alltid vært mitt idol på grunn av hans frisparkfot, sa Trippier tidligere denne uken.

Kieran Trippier etablerte seg på landslaget gjennom kvalifiseringen til mesterskapet i Russland, og har vært en av Englands beste spillere på veien til semifinalen. Scoringen i semifinalen var 27-åringens første mål for «Three Lions» på tolv landskamper.

– Han har vært glimrende for England gjennom hele mesterskapet. Han har skapt veldig mye fra backen sin, og viser her hva han kam bidra med, sa TV 2s fotballekspert Petter Myhre etter scoringen.

– Det er en sparketeknikk selv ikke David Beckham kunne gjort bedre, mente Brede Hangeland.

England har scoret tolv mål i mesterskapet, ni av dem har kommet på dødball. Trippiers er den andre engelskmannen som har scoret på frispark i VM siden 1966. Den forrige var frisparkspesialisten David Beckham som satte en dødball i nettet under VM i 1998 og 2006.

Kroatia, som har måtte presse seg gjennom to straffesparkkonkurranser på veien til semifinalen, virket ikke å være helt på hugget i starten av kampen. Luka Modric har kanskje vært turneringens beste spiller så langt, men mot sultne engelske midtbanespillerne greide verken Real Madrid-dirigenten eller Ivan Rakitic å skape problemer for Gareth Southgate' menn.

Skjulte helter
Mesterskapet i Russland har vært de anonyme helters turnering for England. Harry Maguire, Jordan Pickford og Kieran Trippier er spillere som bare for få år siden ikke var i nærheten av en plass i landslagstroppen, men etter prestasjonene i VM har de fått heltestatus i hjemlandet. De har spilt sentrale roller for England i finalerundene. Mot Colombia i åttedelsfinalen ble Jordan Pickford den store helten med en rekke feber-redninger og en solid innsats i straffesparkkonkurransen. Mot Sverige i kvartfinalen var det midtstopper Harry Maguire som stjal overskriftene da han stanget inn engelskmennenes første scoring i kampen.

Mot Kroatia i semifinalen så det lenge ut som Kieran Trippier' frispark-perle skulle være scoringen som sendte England til sin første VM-finale siden seieren på hjemmebane i 1966.

England fortsatte å skape sjanser på et kroatisk lag som hadde ristet av seg sjokket etter baklengsmålet i det 5. spilleminutt. Jesse Lingard fikk en glimrende mulighet da han mottok ballen i sin drømmeposisjon utenfor boksen til kroatene. Manchester United-spilleren prøvde å skru ballen i lengste hjørnet, men avslutningen fant ikke veien mellom stengene og gikk like til side for mål.

Kroatia yppet seg utover i kampen, men overgangene satt ikke like bra som de har gjort tidligere i mesterskapet.

– Når man kun angriper med to spillere om gangen er det bare å glemme scoring. England forsvarer seg bra, men Kroatia kunne gitt dem mer trøbbel enn de har gjort så langt, sa Myhre.

– Han snur kampen på egenhånd
Men 23 minutter før slutt raknet det engelske forsvarspillet. Sime Vrsaljko svingte en ball inn i boksen til engelskmennene. Der klarte Ivan Perisic å komme seg foran Kyle Walker som ikke var på hugget. Inter-spilleren satte ballen kontant i nettet bak en sjanseløs Jordan Pickford.

– Kroatia utnyttet sløve forsvarspillere som ikke fulgte med på innlegget. Kyle Walker gjør ikke jobben sin, utbrøt Myhre etter scoringen.

To minutter etter utligningen var Ivan Perisivc bare centimetere fra å sende Kroatia i ledelsen minutter med et kremmerhus som gikk i stolpen.

– Ivan Perisic holder på å snu semifinalen helt på egenhånd, sa Alsaker.

Kroatia presset
England, som var veldig solide i førsteomgangen, virket rystet etter Kroatias utligning. Det var Kroatene som styrte det meste på Luzhniki Stadion i sluttminuttene. Men da klokken tikket mot 90 minutter virket det som kreftene tok slutt hos begge lag, og da dommeren blåste av etter ordinær tid, var det klart for ekstraomganger.

– Jeg syns England ser slitne ut. De klarte ikke å heve seg etter baklengsmålet. Nå er det Kroatia som er favoritter, sa TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen etter ordinær tid.

Ti minutter ut i første ekstraomgang var John Stones nære ved å sende England i føringen. Manchester City-spilleren løp seg fri på en corner og stanget ballen mot målet til Kroatia. Ballen hadde retning mot nettet, men der ventet Sime Vrsaljko og reddet på streken.

Det var to svært slitne lag som kjempet desperat etter den siste finalebilletten. Men i en siste krampetrekning produserte Kroatia ekstraomgangenes største sjanse. Mario Mandzukic løp seg fri på et innlegg inn i boksen til England. Juventus-spilleren trengte bare å sette ballen i nettet, men Jordan Pickford var lynraskt ute og blokkerte avslutningen.

Ti minutter før slutt kom avgjørelsen. Mario Mandzukic plukket opp en løs ball i boksen til England. Under hardt press fra John Stones klarte 32-åringen å banke ballen inn i nettet.

England klarte ikke å slå tilbake på den tiden som var igjen, dermed må Harry Kane og co innse at finale-drømmen ble knust.

Kroatia møter Frankrike i sin første VM-finale noen sinne.

Slik startet lagene:

Kroatia (4-3-3): Subasic - Vrsaljko - Lovren - Vida - Strinic - Modric - Brozovic - Rakitic - Rebic - Mandzukic - Perisic.

Englands (3-5-2): Pickford - Walker - Stones - Maguire - Trippier - Lingard - Henderson - Alli - Young - Sterling - Kane.

Dommer: Cüneyt Cakir.

Stadion: Luzhniki Stadion.