Tror heten har ødelagt for Kristoff og Boasson Hagen

Alexander Kristoff mener tropeheten i Frankrike er årsaken til at han har følt seg tung i Tour de France-innledningen. Det samme kan ha rammet Edvald Boasson Hagen.

Alexander Kristoff har slitt med varmen i årets Tour de France. Foto: Junge, Heiko
Alexander Kristoff har slitt med varmen i årets Tour de France. Foto: Junge, Heiko

Kristoff satt igjen med en fjerdeplass og en femteplass etter de to massespurtene som innledet årets ritt. Fortsatt har han til gode å få de helt gode svarene fra kroppen når det skal kjempes om seier.

En nærmere kikk på de fysiologiske dataene har gitt en indikasjon på at den ekstreme varmen i Frankrike kan være forklaringen.

– Vi har konkludert med at jeg sliter med et eller annet, og det er sikkert varmen, for jeg har hatt veldig høy puls. Det er sikkert derfor jeg er så ferdig på slutten, sier Kristoff til NTB.

Det samme problemet kan ha rammet Edvald Boasson Hagen, skal vi tro treneren Fredrik Mohn.

Edvald Boasson Hagen har også hatt en svett Tour. Foto: Junge, Heiko
Edvald Boasson Hagen har også hatt en svett Tour. Foto: Junge, Heiko

– Edvald har gode verdier, blant annet tråkker han høyere watt enn på samme tid i fjor. Men vi ser at han har utrolig høy puls. Det kan skyldes heten. Anstrengelsen blir veldig stor på grunn av varmen. Edvald har hatt problemer tidligere med dette, selv om han ikke har gitt uttrykk for det nå. Men vi kan ikke se bort fra det. Vi tåler ikke varmen like bra som søreuropeerne, sier Mohn til TV 2.

Underveis på søndagens etappe fra Mouilleron-Saint-Germain til La Roche-sur-Yon viste gradestokken rundt 35 varmegrader. Det gjorde naturlig nok dagen til en prøvelse for rytterne.

Stor overgang

Kristoff innrømmer at han ikke med sikkerhet kan sette fingeren på hva som gjør at kroppen ikke responderer slik han ønsker.

– Vi vet ikke helt hvorfor, men vi ser på filene (dataene) at jeg burde hatt mer å gi, sier han.

Søndag noterte han blant annet ny rekord på pulsmåleren.

– Pulsmessig ligger jeg veldig høyt, så selv om jeg ikke trår så hardt, jobber tydeligvis kroppen med andre ting, sier Kristoff og mener det underbygger varmeteorien.

Han har ladet opp til Tour de France i sommerlige Norge med høye temperaturer også der, men understreker at det er forskjell på 22 grader i Stavanger og over 30 i Frankrike.

– Man blir daff

Tidligere toppsyklist Thor Hushovd, som nå er TV 2s sykkelekspert, sier at heten de første dagene kan være en årsak til at både Kristoff og Boasson Hagen kanskje har manglet litt på toppformen.

– Nå skal vi til Bretagne. Det er meldt kjøligere vær. Det kan bli redningen for dem og gi håp om bedre norske plasseringer i dagene fremover. Luftfuktigheten er jo også annerledes enn hjemme i Norge. Det er en overgang for rytterne, sier Hushovd.

– Hvorfor får man så høy puls?

– Når kroppen sliter, jobber den på høygir. Da går pulsen opp. Varmen gjør deg også daff, slik at du ikke får ut hele potensialet ditt. Å tilpasse meg varmen var en av mine svakheter. Nå har de vært her i fire dager, da bør de begynne å bli akklimatisert, mener Hushovd.

Tilpasser seg

Hos flere av Tour de France-lagene jobbes det iherdig for å kjøle ned utøverne. Forut for mandagens lagtempo brukte veldig mange kjølevester, og isposer er også i bruk underveis på etappene.

Kristoff sier han har vurdert isposer, men at det mest av alt gir kjøling på et avgrenset område og ikke bidrar til å redusere kroppens kjernetemperatur.

– Jeg tror også kroppen blir vant til den (varmen). I tillegg håper jeg det skal bli temperaturer litt under 30 her etter hvert, og da skal det gå bra, sier UAE-proffen.

Trøsten er at også mange av konkurrentene har vært en skygge av seg selv i innledningen av Tour de France.

– Det er også andre spurtere som ikke har sett så skarpe ut, så det er nok flere som sliter med at det har vært varmt, sier Kristoff.

Tirsdag venter en ny varm dag for syklistene. Den fjerde etappen fra La Baule til Sarzeau er også ventet å ende i massespurt. Sendestart er kl. 12.30 på TV 2.