SENDES HJEM: Kroatia-speider Ognjen Vukojevic, her fra tiden som spiller i Dynamo Kiev, sendes hjem fra Russland.
SENDES HJEM: Kroatia-speider Ognjen Vukojevic, her fra tiden som spiller i Dynamo Kiev, sendes hjem fra Russland. Foto: Andriy Lukatsky

Sendes hjem fra Kroatias VM-leir etter kontroversiell video

Kroatia-spilleren Domagoj Vida og landslagsspeideren Ognjen Vukojević feiret seieren mot Russland med kontroversiell video. Nå må én av dem forlate Kroatias VM-leir.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se England – Kroatia på TV 2 og TV 2 Sumo onsdag kl. 19.00

Kroatia tok seg til semifinale i VM etter å ha slått hjemmenasjonen Russland i en dramatisk straffesparkkonkurranse i kvartfinalen.

Men i etterkant av lørdagens høydramatiske oppgjør i kvartfinalen har overskriftene i kroatias medier handlet om noe helt annet enn det sportslige på fotballbanen.

For i feiringen av seieren mot Russland valgte den kroatiske landslagsspeideren Ognjen Vukojević å laste opp et videoklipp sammen med Kroatia-spilleren Domagoj Vida der setningen «Ære til Ukraina», som brukes av ukrainske nasjonalister, brukes.

Det fikk flere til å reagere, ettersom den politiske situasjonen mellom Ukraina og Russland er svært betent for øyeblikket.

KOMPANJONG: Sammen med Vida i videoen er Ognjen Vukojevic, som er speider for Dynamo Kiev, men med det kroatiske landslaget under VM. – Denne seieren er for Ukraina, roper han.
KOMPANJONG: Sammen med Vida i videoen er Ognjen Vukojevic, som er speider for Dynamo Kiev, men med det kroatiske landslaget under VM. – Denne seieren er for Ukraina, roper han. Foto: Skjermdump Twitter

Videoen ble lastet opp av Vukojević på sosiale medier, men ble senere fjernet.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har et strengt regelverk når det gjelder politiske ytringer på banen, og Kroatias Vida ble etterforsket av disiplinærkomitéen. Han slapp imidlertid unna med en advarsel.

Verre gikk det med mannen som lastet opp videoen, landslagets speider Ognjen Vukojević.

I en pressemelding opplyser Kroatias fotballforbund mandag at han sendes hjem fra VM – bare to dager før semifinalen mot England.

– Kroatias fotballforbund har besluttet å dra tilbake Vukojevićs VM-akkreditering og løse ham fra alle oppdrag som speider for Kroatias landslag, heter det i en pressemelding fra Kroatias fotballforbund (HNS).

– HNS ber herved om unnskyldning til det russiske folket for oppførselen til et medlem av det kroatiske landslaget. Ognjen Vukojević og Domagoj Vida ber også om unnskyldning for sine uttalelser, som ikke var ment som noen form for politiske standpunkt, men som dessverre kunne bli oppfattet på det viset, heter det videre fra fotballforbundet i Kroatia.

Mandag kveld ble det kjent at FIFA har ilagt Vukojevic en bot på 15.000 sveitserfranc (omtrent 120 000 kroner) for videoen.

Selv bedyrer den 34 år gamle speideren Vukojević at videoklippet ikke var vondt ment.

– Det var en seier for Kroatia. Ikke noe politisk. Det var en spøk. Jeg har venner i Ukraina fra min tid i Dynamo Kiev, og jeg mente ikke noe annet om det, kommenterte Domagoj Vida om hendelsen.

Kroatia møter England førstkommende onsdag i Moskva. Kampen starter klokken 20.00, og sendes direkte på TV 2 og TV 2 Sumo. Sendingen starter 19.00.