UVANLIG VEI TIL TOPPEN: Harry Maguire feirer sitt første landslagsmål i sammen med kaptein Harry Kane.
UVANLIG VEI TIL TOPPEN: Harry Maguire feirer sitt første landslagsmål i sammen med kaptein Harry Kane. Foto: Francisco Seco

Harry Maguire fulgte landslaget fra tribunen for to år siden – i dag sendte han «Three Lions» til semifinalen

På to år har Harry Maguire gått fra å se de engelske kampene fra tribunen til å bli en av Gareth Southgates mest betrodde menn på jakten etter VM-trofeet.

Harry Maguire scoret sitt første landslagsmål for England i 2-0-serien over Sverige i kvartfinalen.

Men at 25-åringen skulle spille en sentral rolle for England under mesterskapet i Russland var på ingen måte gitt. For to år siden satt nemlig den daværende Hull-spilleren på tribunen som supporter da England røk ut i åttedelsfinalen mot Island.

– Jeg kunne ikke vært mer glad på vegne av en spiller. Han har tatt den lange veien til toppen, men etter mesterskapet vil alle de store klubbene ligge langflate etter ham. Hans tilstedeværelse i kampene er helt fantastisk, sier den tidligere England-spiller Martin Keown til BBC.

To år senere var han nede på gresset, og spilte en av hovedrollene da England tok seg videre til semifinalen i VM for første gang på 28 år.

– Det kan ikke bli bedre enn dette. Det viktigste er at vi gikk videre. Vi følte at vi kunne dominere banespillet, sa Harry Maguire.

Lang vei til toppen
Leicester-spilleren har gått fra å spille på Englands nest øverste nivå, til å bli en av Englands viktigste spillere i VM, på under to år.

25-åringen startet sin profesjonelle karrière i Sheffield United som 18-åring. Tre år senere ble han plukket opp av Hull City. Etter et låneopphold i Wigan signerte han for Leicester City der han har etablert seg som en viktig førstelagsspiller.

– De som ser på Harry Maguire og sier at han er så typisk engelsk, tar helt feil. Han er en av de mest offensive midtstopperne England har hatt noen gang, sier NRKs fotballekspert Aleksander Schau.

– Han er et fjell
​Han fikk sin landslagsdebut da England slo Litauen 1-0 i en VM-kvalifiseringskamp i oktober i 2017, og mot Sverige scoret han sitt første landslagsmål i sin 10. kamp for «Three Lions».

– Jeg tror ikke jeg har sett at en eneste spiller har slått Harry Maguire i lufta i dette mesterskapet. Han har vært helt strålende. Dette var hans første mål for England, han vil kanskje aldri score et viktigere mål for landslaget, skriver BBC-reporter Tom Rostance.

– I begge boksene var Harry Maguire enorm. Han er et fjell, men han er også god med ballen i beina. Han er udiskutabel i startoppstillingen, og i dag viste han hvor viktig han er, sier tidligere Manchester United-spiller Rio Ferdinand til BBC etter kvartfinale-seieren.

Nå er det mange av de engelske supporterne som håper landslaget kan hente hjem VM-pokalen for første gang siden 1966.

Etter seieren over Sverige fikk Maguire spørsmål om «Fotballen kommer hjem nå».

– Jeg håper det. Fingrene er krysset, sa midtstopperen.