Jordan Pickford storspilte da England sendte Sverige hodestups ut av VM: – Han spilte sitt livs kamp

Jordan Pickford drev tidvis svenskene til vanvidd da England sikret sin første semifinaleplass siden 1990.

Sverige - England 0-2 (0-0)

England gjorde kort prosess med Sverige og tok seg videre til semifinalen for første gang på 28 år.

​Se høydepunktene øverst.

England ble i forkant av VM ikke de levnet store mulighetene til å vinne mesterskapet i Russland.

Men etter at Harry Maguire og Dele Alli stanget inn hvert sitt mål mot Sverige er England klar for sin første semifinalen siden VM ble arrangert i Italia i 1990.

– Vi forberedte oss godt, og jeg syns vi gjorde det veldig bra. Sverige gjorde det vanskelig for oss, men vi er selvsagt veldig fornøyd med å gå videre, sa Harry Kane etter kampen.

Men svenskene var på ingen måte sjanseløse mot Gareth Southgates menn. Både Marcus Berg og Viktor Claesson hadde flere muligheter til å redusere for svenskene, men de ble hindret av en meget opplagt Jordan Pickford i målet til England.

– Jordan Pickford spiller sitt livs kamp, sier tidligere England-spiller Martin Keown til BBC.

Pickford ble den store helten da England slo Colombia i åttedelsfinalen. Mot Sverige i kvartfinalen var Everton-målvakten igjen i praktslag.

– Jordan Pickford har vært enorm i dag. God gutt, skriver den tidligere engelske storscoreren Gary Lineker på Twitter.

Svenskene klarte aldri å finne en vei rundt den engelske målvakten, dermed endte det svenske VM-eventyret i kvartfinalen.

– Det er tungt. Vi møter et velorganisert lag som gjorde det vanskelig for oss, men vi klarer ikke å sette ballen i mål. Jeg er veldig stolt over innsatsen guttene legger ned, sa Sveriges trener Janne Andersson etter kampen.

England møter vinneren av kampen mellom Kroatia og Russland i semifinalen.

Tam førsteomgang
– Dette passer svenskene bra. Det er et relativt bedagelig tempo, og svenskene er flinke til å holde tempoet nede. Jeg hadde forventet et stormløp, men England klarer ikke å gjøre noe med det.

Slik oppsummerte den norske trenerlegenden Egil «Drillo» Olsen de første 20 minuttene av kvartfinalen mellom Sverige og England.

Det var langt mellom høydepunktene i førsteomgangen. Harry Kane var nærmest noe som kunne ligne på en målsjanse da Tottenham-stjernens skudd fra utkanten av sekstenmeteren gikk like til side for målet til Robin Olsen.

Ukjent helt
Men da det så ut som førsteomgangen skulle ebbe ut i en stillingskrig, dukket Englands minst profilerte spiller opp. Midtstopper Harry Maguire, som satt på tribunen og heiet på landslaget under EM i 2016, knuste Emil Forsberg i lufta, og stanget en corner fra Ashley Young inn i nettmaskene.

Maguire har kun spilt 10 kamper for landslaget etter at han debuterte for «Three Lions» så sent som i oktober 2017. Scoringen mot Sverige var 25-åringens første mål for England.

Tre minutter før pause ble Raheem Sterling spilt alene gjennom med Robin Olson, men assistentsommeren vinket Manchester City-spilleren av for offside. To minutter senere løp 23-åringen igjen inn i bakrommet, denne gangen holdt assistentdommeren flagget nede. Mannen som har bøttet inn mål for City denne sesongen prøvde å runde den svenske målvakten, men Olsen fikk en fot på ballen, og svenskene fikk ridd av stormen.

England satte inn en sluttspurt på slutten av førsteomgangen, men Andreas Granqvist og resten av de svenske spillerne klarte holde engelskmennene til «bare» en 1-0-ledelse til pause.

England var nådeløse
Men noe fornuftig må Janne Andersson sagt i pausen, for det gikk bare to minutter før Sverige skapte sin største sjanse for dagen. Marcus Berg steg til værs og banket Ashley Young i lufta. Hodestøtet hadde retning mot hjørnet, men der lå helten fra åttedelsfinalen Jordan Pickford og fikk slått ballen unna med en strålende redning.

Men England straffet svenskene knallhardt. Femten minutter ut i andreomgangen svingte Jesse Lingard en ball inn i feltet til Sverige. Dele Alli enset at ballen kom til å havne på bakerste stolpe, og Tottenham-stjernen plasserte seg strategisk. Der fikk han stå helt alene, og hadde få problemer med å stange inn Englands andre mål for dagen.

Strålende målvakt
​Svenskene hevet seg etter Englands 2-0-mål, og skapte en rekke store målsjanser. Men hver gang enten Marcus Berg eller Viktor Claesson fikk avsluttet, sto Jordan Pickford i veien. Everton-keeperen var rett og slett i det umulige hjørnet og ble avgjørende for engelskmennene nok en gang, akkurat som han ble i åttedelsfinalen mot Comobia.

Luften gikk ut av den svenske ballongen i sluttminuttene, og England kunne kontrollere inn seieren som fører dem til sin første semifinale i VM siden 1990.

Sverige er nok fornøyd med innsatsen i årets mesterskap, men er nok litt skuffet over at dem ikke klarte å kopiere eventyret fra 1994.

Slik startet lagene:

Sverige (4-4-2): Olsen - Krafth - Lindelöf - Granqvist - Augustinsson - Claesson - Larsson - Ekdal - Forsberg - Berg - Toivonen

England (3-5-2): Pickford - Walker - Stones - Maguire - Trippier - Alli - Henderson - Lingard - Young - Kane - Sterling.

Dommer: Björn Kuipers.

Stadion: Cosmos Arena.