Krise for forhåndsfavoritter: – Ekstremt utaktisk

Flere av de største forhåndsfavorittene tapte mye tid etter velt like før målgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video av dramatikken i vinduet øverst!

Cirka fire kilometer fra mål forsvant storfavoritt Chris Froome over gjerdet.

Etter å ha havnet langt bak hovedfeltet, syklet han inn 51 sekunder bak de første over målstreken sammen med blant andre Richie Porte og Adam Yates.

– Heldigvis er jeg OK. Det var mange velt i dag, og det er en av tingene vi visste på forhånd var at det ville bli vrient og skummelt. Men det er en del av gamet, dessverre, sier Froome til et samlet pressekorps i målområdet.

Quintana tabbet seg ut

Med flere av de største favorittene langt bak hovedfeltet, så Nairo Quintana ut til å få servert en gavepakke.

Men også han fikk trøbbel.

Colombianeren stod plutselig og skiftet hjul 200 meter før 3-kilometersmerket. I mål endte han ett minutt og 15 sekunder bak hovedfeltet.

Timingen på hjulbyttet fikk TV 2s kommentatorer til å reagere.

– Det er ekstremt utaktisk. Hadde han stoppet på 2,9 kilometer hadde han sluppet å tape, sa Thor Hushovd.

– Det virker helt snodig. Det må koke fullstendig, fulgte Christian Paasche opp.

Disse er i tet

Blant dem som unnslapp og nå står med et solid forsprang på Froome og de andre sammenlagtkandidatene, er Alejandro Valverde, Rigoberto Uran, Vincenzo Nibali, Tom Dumoulin, Mikel Landa Meana og Ilnur Zakarin.

Froomes lagkamerat og en mulig sammenlagtkandidat, Geraint Thomas, unnslapp også velten. Han forteller om en nervøs avslutning på etappen.

– Det var ikke så hardt, men det ble litt galskap de siste 20 kilometerne, sier Thomas til TV 2 like etter målgang.

Dag Otto Lauritzen stiller seg kritisk til flere av sammenlagtkandidatenes posisjon i feltet da kaoset startet.

– Du må ligge foran. Det burde alle sammenlagtfavorittene, og det er flere av dem som burde strammes opp litt. Porte sitter altfor langt bak når han velter, påpeker Lauritzen i TV 2s sending.

Hushovd følger opp med at dette egentlig bare skal være transportetapper for sammenlagtkanonene.

– Dette er overlevelsesdager. De må bare komme seg like hele gjennom etappene og unngå å tape tid. Etappene er viktige. De kan aldri vinne Tour de France på disse etappene, men de kan tape det. Det gjelder i dag og frem til den niende etappen, sier Hushovd.

Kristoff unnslapp

Alexander Kristoff syklet inn med hovedfeltet og spurtet seg til en fjerdeplass, knepent bak Marcel Kittel som tok den siste pallplassen. Han forklarer at det var en intens avslutning på etappen.

– De var veldig nervøse og kjempet inn mot spurten, og det var nesten velt hele veien. De tynne, lange folkene har ofte litt mindre kontroll på sykkelen enn spurterne, sier Kristoff til TV 2:

– Jeg vet ikke hva som skjer, men det føltes som de ville ta det litt rolig og ligge lengre bak, og så veltet han, sier Kristoff om hvordan han opplevde fjorårsvinnerens velt.