SKEPTISK: Pappa Gjert Ingebrigtsen er skremt over nivået blant øst-afrikanerne i junior-VM som starter i Tampere i Finland neste uke.
SKEPTISK: Pappa Gjert Ingebrigtsen er skremt over nivået blant øst-afrikanerne i junior-VM som starter i Tampere i Finland neste uke. Foto: Ruud, Vidar

– Ikke lett å føle seg trygg når man vet hvor lett det er å jukse

Gjert Ingebrigtsen er skeptisk til om Jakob (17) kan ta gull i junior-VM.

Jakob Ingebrigtsen har sprengt det meste av aldersrekorder både i verden og Europa gjennom hele karrieren. Men en uke før junior-VM, skrur pappa Gjert ned forventningen drastisk.

– Jeg tror det blir smått med gullmedaljer i løpsøvelsene til europeere. Det blir en vanskelig sak. Så hvis vi i det hele tatt kommer hjem med en medalje, vil det være en stor prestasjon, sier Gjert Ingebrigtsen til TV 2.

– Nedprioriterer

Han tror det nesten vil være lettere for yngstemann å ta gull i EM, enn å vinne junior-VM. Etiopiske Samuel Tefera (18) er suverent best på rankingen i år med knalltiden 3.31,63. Det er nesten fem sekunder raskere enn det norske løperfenomenet fra Sandnes som noterte 3.36,06 da han satte pers på Bislett i juni. Det er også tre kenyanere foran Ingebrigtsen på statistikken. I tillegg er det enda en etioper, Samuel Kibet, som er omtrent likt med det norske håpet på rankingen.

– På verdensbasis er juniornivået like høyt som seniornivået. Det er juniorene som regjerer i Diamond League, så det er ikke noe forskjell på nivået der. Det ville vært det samme som om Jakob skulle spasere å hente et gull i et senior-VM, og det går ikke, sier pappa Gjert.

Dessuten er han åpen på at sønnen nedprioriterer juniormesterskapet, til fordel for senior EM. I praksis betyr det at han reiser seinere ned fra høyden enn det som er ansett som mest gunstig. Finalen på 5000 meter går fem dager etter at han har forlatt St.Moritz.

– Det blir spennende å se hvordan det slår ut. Men Jakob har sagt at han heller prioriterer EM for seniorer, så han kan ende opp i år med å få ingenting ut av noen ting. Fordi han både bommer, eller ikke er god nok når det gjelder. Det blir spennende å se, sier han.

Doping-skepsis

Det er ingen hemmelighet at det de siste årene har versert en rekke dopingrykter og mistanker rundt både kenyanske og etiopiske utøvere. Mens flere kenyanere har blitt tatt i doping de siste årene, så har det store doping-oppgjøret ennå ikke nådd Etiopia.

— Det er jo en ekstrem dominans over hele linja fra Etiopia. Vi må bare jobbe så hardt så vi kan for å slå dem. Det er ikke noe annet å gjøre, medgir Gjert Ingebrigtsen.

– Føler du deg trygg på at antidopingsystemet fungerer slik det skal i Øst-Afrika nå?

– Det er ikke enkelt å føle seg trygg på det når man vet hvor enkelt det er å jukse. Men enn så lenge så må man jo bare fokusere på å slå dem. Uansett rett eller galt, så er det de som er først over mål. Og det er de som mottar heder og ære, medaljer, og alt sammen. Så lenge det er sånn så må du enten bare slå dem, eller så må du gjøre noe annet, sier Gjert Ingebrigtsen.

Tidligere i vår ble den olympiske og verdensmesteren på 1500 meter, kenyaneren, Asbel Kiprop tatt i doping. Og de siste to årene, har kenyanske løpere dominert langt mindre enn tidligere år etter at antidopingbyrået deres kom på beina i 2016.

– Gjør det noe med troen din på at endring er på vei?

– Det at enkelte blir tatt viser jo at deler av systemet fungerer. Så ser vi jo at det er utfordringer med at det er store kontinenter som ikke lar seg dekke. Jeg tror nok gradvis at de graver det fram.

– Må løpe smart

Jakob Ingebrigtsens sjanser til å ta medaljer i junior-VM ligger uansett i å løpe taktisk smart.

– Det er ikke sikkert han trenger å løpe så fort, men det er viktig å løpe smart. Men de han konkurrere mot kan jo bare sette fart i front, så løper de omtrent 13.10 på 5000 meter helt alene. Men Jakob må løpe taktisk riktig. Der ligger hans sjanse.

Junior-VM starter tirsdag, og varer fram til neste søndag. Går alt etter planen skal Jakob Ingebrigtsen løpe finale på 1500 meter på torsdag kveld, og finale på 5000 meter lørdag.

I tillegg til Ingebrigtsen har Norge et medaljehåp i stavsprang i 18 år gamle Sondre Guttormsen som har satt pers med sterke 5,55 denne sommeren. Med det resultatet er han også klar for EM i Berlin i august.