FORSVARSMUREN: Thiago Siva, Miranda og keeper Alisson har vært helt sentrale på Brasils vei til kvartfinale. Her fra seieren over Mexico i åttedelsfinalen der midtstopper Marquinhos også fikk et lite innhopp.
FORSVARSMUREN: Thiago Siva, Miranda og keeper Alisson har vært helt sentrale på Brasils vei til kvartfinale. Her fra seieren over Mexico i åttedelsfinalen der midtstopper Marquinhos også fikk et lite innhopp. Foto: Dylan Martinez

Dette er suksessoppskriften til bunnsolide Brasil

Kun ett baklengsmål og nesten ingen skudd imot eget mål har danner grunnlaget for Brasils VM-suksess. – Men det er jo litt merkelig, påpeker TV 2s fotballekspert.

Sambafotball. Mål. Artisteri. Store stjerner.

Og bunnsolid forsvarsarbeid.

Det er ingrediensene i 2018-utgaven av Brasil som nå står overfor VMs kanskje tøffeste test i kvartfinalen mot Belgia.

– Forsvaret vårt starter fremme

Der det meste så langt har handlet om Neymar, Neymars teatralske filminger, Neymars scoringer og Neymars spaghetti-hår, er grunnlaget for Brasils suksess plassert lenger bak på banen.

Med en forsvarslinje ledet av Thiago Silva og Miranda har Brasil stengt slusene og gjort jobben for Alisson mellom stengene meget komfortabel.

Kun én gang så langt i VM har brasilianerne plukket ballen ut av eget nett. Det skjedde i åpningskampen mot Sveits. Siden den gang har det vært helt stengt.

Tall fra Opta viser samtidig at de gulkledde kun har sluppet til fem avslutninger mot eget mål - det er desidert minst i VM. Legger man til at Brasil sammen med Sveits og Mexico har levert flest taklinger i turneringen ser man konturene av et hardtarbeidende lag ikke bare preget av angrepsspill og lekre finter.

– Forsvaret vår starter fremme. Oss angripere forsøker å hjelpe med tanke på forsvarsspillet, sette presset og ikke la motstanderne komme enkelt til målet. Det er det vi har gjort. Og omvendt. Når vi har ballen, starter det bakfra, sier Willian i et intervju med FIFA TV.

Og mannen bak spakene, han med den store planen, er Tite.

Fem punkter til suksess

57-åringen tok i 2016 over et lag som under Dunga leverte sviktende resultater i kjølvannet av VM-fadesen på hjemmebane mot Tyskland. Brasils nye hærfører fikk umiddelbar suksess og ledet det stjernespekkede mannskapet til ni seirer på rad med kun to baklengsmål. VM-billetten til Russland ble tidlig sikret, og totalt har Brasil bare sluppet inn seks mål på de 25 kampene under Tites ledelse.

I et intervju med FIFA gir assistenttrener Cléber Xavier, som har vært Tites nummer to siden 2001, et innblikk i prinsippene trenerteamet jobber etter i det defensive aspektet av spillet og som er selve fundamentet for byggverket.

  • Sonemarkering: – Det er grunnlaget for alt. Takket være sonemarkering er vi det mest disiplinerte laget i VM. Vi lager veldig få frispark. Kun ni per kamp.
  • Totalpress (tre faser): – Høyt press, halvhøyt press og lavt press. Vi tilpasser press-spillet vårt etter motstanderen. Og justeringer vil oftest være til det høye presset. De to andre er mer systematiske.
  • Angrep mens man forsvarer seg: – Når det er tid for å spille, så spiller vi. Når det er tid for å forsvare seg, så forsvarer vi oss. Det er balansen i spillet vårt. Men når vi angriper, gjør vi det på en måte slik at vi ikke kan bli tatt på sengen defensivt. Derfor kaller vi det angrep mens man forsvarer seg.
  • Et tydelig, definert konsept: – Det er karakteristikken vår, en vi utviklet i Corinthians.
  • Styrken ved kommunikasjon: – Dersom Neymar spiller med PSG på en søndag og kommer til oss på mandag, har han en melding på telefonen med en gang han kommer med redigerte bilder som gir ham en anelse om hva han kan forvente seg. Vi har spillere som er så gode at de tar ting med en gang.

Disse punktene danner grunnlaget for 2018-utgaven av Brasil som på forhånd var favoritt til å vinne VM, og som før kvartfinalen mot Belgia fremdeles må regnes som laget man må slå om man vil stå igjen med VM-trofeet.

Mathisen roser stopperparet

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen har latt seg imponerte stort over Brasils defensive trygghet og det faktum at de nesten ikke slipper inn mål. Den blide sørlendingen peker samtidig på at de seks baklengsmålene under Tites ledelse har kommet på selvmål, et straffespark, en Falcao-redusering, et baklengsmål i en treningskamp mot Argentina, en Japan-redusering i en treningskamp og baklengsmålet mot Sveits i gruppespillet som burde blitt annullert for armbruk.

– De et utrolig solid lag, men det er jo litt merkelig også. De durer på med folk i angrep og sender backene fremover. De tenker ikke mest på å være feige. Men de har et bra stopperpar, Casemiro som vaktbikkje og en keeper som nesten ikke har trengt å gjøre en redning. I sist kamp hadde han en ball som han slo til corner. Utenom det svettet han ikke, sier Mathisen.

Han ser tydelige konturer av et lag med stjerner som drar i samme retning. Det er en av hovedgrunnene til at Mathisen trodde før mesterskapet, og fremdeles tror, at Brasil tar sin sjette VM-tittel.

– Brasil tvinger jo også motstanderne til å spille på sine premisser. Lag som møter Brasil, er selvfølgelig mer forsiktig til å angripe enn de vanligvis er. Når Brasil sender backene sine i angrep, må jo motstanderne ta hensyn til det, og det gjør at motstanderen har mindre folk og mindre energi de gangene de skal angripe, sier Mathisen og drar frem Miranda og Thiago Silva.

– De har vært strålende. Spesielt Silva har vært god. Grunnen til at keeper ikke får så mange skudd på seg, er at de er ekstremt gode til å blokkere skudd og ligge i sikring. Det er ekstremt vanskelig å skape store sjanser mot dette mannskapet. Miranda har kapteinsbindet mot Belgia, men begge to har fremstått som ledertyper.

– Det sterkeste laget i turneringen

Nå gjenstår det å se om det solide fundamentet er sterkt nok til å holde Romelu Lukaku, Eden Hazard og Kevin De Bruyne utenfor. Belgia har scoret flest mål så langt i VM og har individualister som kan skape alvorlige problemer for Brasils stopperpar.

– Du skal ikke gi den angrepsrekken for mye rom. Så Brasil må være mer restriktive, sier Mathisen.

Det er et aldri så lite finalesus over kvartfinaleoppgjøret mellom Belgia og Brasil. Et møte mellom to lag mange på forhånd regnet som turneringens største favoritter - det mener også Belgia-sjef Roberto Martinez.

– Det er turneringens beste kamp. Tyskland røk tidlig ut. Spania ... Så viser verdensrankingen at Brasil er nummer to, Belgia nummer tre, så det blir en veldig god kamp. Vi er like i stilen. Begge liker å angripe, og belager oss på å score mål. Det blir en åpen kamp, og en kamp som du trolig ville at skulle spilles på et annet tidspunkt i turneringen, sier Martinez.

Stopperkjempe Vincent Kompany er klar over hva som venter ham og resten av de røde, belgiske djevlene i Kazan fredag kveld. Kollektivet Brasil blir i likhet med samtlige kamper med Tite som sjef vanskelige å bryte ned.

– Individuelt er Brasil det sterkeste laget som er igjen i turneringen. De har veldig få svakheter. For et lag med så mye individuell kvalitet, er de veldig godt organisert. De er et lag som kjemper for et felles mål. Vi føler at vi fremdeles har en god sjanse. Vi har troen på oss selv og vet at med vår kvalitet og mentalitet kan vi gi dem kamp. Vi kan gjøre det vanskelig for Brasil og vinne, sier Kompany.