– Han er kanskje VMs største overraskelse

Benjamin Pavard skinner for Frankrike i VM. Det hadde ingen sett for seg for to år siden.

​Se Pavards utrolige scoring mot Argentina i vinduet øverst!

Forut EM på hjemmebane i 2016 slet en 20 år gammel Pavard med å spille seg inn på laget til franske Lille.

Manageren foretrakk de mer erfarne spillerne, og den talentfulle forsvarsspilleren ble tipset rundt til andre klubber av dem rundt ham.

Thomas Hitzlsperger, som håndterte tipset i Stuttgart-leiren, hadde ikke engang hørt om ham. Men den tyske legenden likte det han så på video, i tillegg til det han fikk høre, og bestemte seg for å hente ham til 2. Bundesliga.

Pavard markerte seg øyeblikkelig. I debuten var han med å slå Greuther Fürth 4-0. Han slo en utsøkt målgivende pasning på det første målet, og scoret det tredje.

Fra stopperplass.

– Aldri om han egentlig er så god, tenkte jeg. Jeg tok feil, skriver Hitzlsperger i sin spalte i den britiske avisen The Guardian.

– Benjamin er en ydmyk fyr, men også en som stoler på seg selv og vet hva som skal til for å gå til topps – for eksempel avgjørelsen om å dra til 2. divisjon i Tyskland. Det var en risikabel overgang, men nå har han fått betalt, fortsetter den tidligere midtbanespilleren.

– Pilen har bare pekt én vei

Overgangen til Stuttgart var en gedigen opptur for Pavard, som bare fikk 25 kamper for Lille. Han var med å rykke opp i sin første sesong, og fikk landslagsdebuten av Didier Deschamps den påfølgende høsten.

Siden første kamp med flagget på brystet, mot Wales i november, har han vært i hver landslagstropp. Derimot var det langt fra sikkert at Pavard skulle starte hver betydningsfulle VM-kamp.

KONKURRENT: Djibril Sidibé fikk starte den «betydningsløse» kampen mot Danmark. Benjamin Pavard har spilt de resterende.
KONKURRENT: Djibril Sidibé fikk starte den «betydningsløse» kampen mot Danmark. Benjamin Pavard har spilt de resterende. Foto: Tatyana Makeyeva

– Jeg ble veldig overrasket da jeg så ham i startelleveren. Fra han fikk landslagsdebuten, har pilen bare pekt én vei, sier TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

Før mesterskapet ble det antatt at Djibril Sidibé, som er blitt kritisert for sine defensive mangler, skulle starte på Deschamps' høyreback.

Sidibé tabbet seg imidlertid ut på baklengsmålet i generalprøven mot USA. I tillegg pådro han seg en liten ankelskade, og Pavard trakk det lengste strået før åpningskampen.

TV 2s fotballekspert har latt seg imponere av Frankrikes nye stjerne.

– Pavard har fått muligheten på backen og sementert den. At han har kommet inn og vært toneangivende for et Frankrike-lag som var en av favorittene før mesterskapet, er kanskje VMs største overraskelse, mener Myhre.

Tok til tårene på fransk TV

Pavards navn klistret seg på hjernemembranen til fotballtilskuere verden over da han banket ballen i krysset mot Argentina. Dagen etter fikk han en overraskende videomelding fra foreldrene mens han var gjest i det franske TV-programmet Téléfoot.

– Vi er veldig stolte av deg. Vi lever i dette magiske øyeblikket takket være deg, sa foreldrene, ifølge New York Times.

Den 22 år gamle forsvarsspilleren, som flyttet hjemmefra allerede som tiåring for å slutte seg til Lille, tok til tårene.

– De har ofret enormt mye siden jeg var ung. Du må ikke glemme at jeg flyttet hjemmefra da jeg var ti år gammel. Jeg var langt unna familien. De reiste utrolig langt bare for min del. Jeg kan aldri få takket dem nok for alt de har gjort, forklarte en følelsesladd Pavard.

Linket til Bayern München

22-åringen har også storspilt i Bundesliga denne sesongen, der han stort sett har spilt i midtforsvaret. Prestasjonene har fått Bayern München til å komme på banen.

I kontrakten har han en klausul som gjør at klubber kan hente ham for 330 millioner kroner, men den blir først gyldig sommeren 2019. Stuttgarts sportsdirektør er krystallklar på at den elegante forsvareren er verdt langt mer enn som så.

– Det er ingen hemmelighet at Benjamin har en utkjøpsklausul i 2019. Men vi gir gjerne avkall på de pengene om det betyr at han spiller for oss én sesong til, sier Michael Reschke, ifølge ESPN.

Tysk presse skal likevel ha det til at Stuttgart kommer til å slippe forsvareren dersom de mottar en sum i overkant av utkjøpsklausulen.

– Interessen for Pavard har tiltatt i styrke siden lørdag (da han scoret mot Argentina, journ. anm). Men vi selger ikke Benji for 500 millioner kroner denne sommeren. Vi ønsker å beholde ham, slår Stuttgarts sportsdirektør fast, og sier at «det er veldig sannsynlig» at Pavard går til en av Europas største klubber neste sommer.

I ettermiddag får Pavard en ny mulighet til å overbevise med det franske flagget på brystet. Kvartfinalen mellom Uruguay og Frankrike ser du på TV 2 eller Sumo fra kl. 15.00!