KREFT: Éric Abidal måtte gjennom en levertransplantasjon i 2012.
KREFT: Éric Abidal måtte gjennom en levertransplantasjon i 2012. Foto: Lluis Gene

Hevder Barcelona kjøpte ulovlig lever til kreftsyk spiller

Spansk politi etterforsket Barcelona for organhandel, skriver spansk avis. Klubben selv benekter det hele i en pressemelding.

Den spanske avisen El Confidencial skriver onsdag at Barcelonas daværende president Sandro Rosell skal ha kjøpt en ulovlig lever til Éric Abidal tilbake i 2012.

Abidal spilte for Barcelona fra 2007 til 2014.

I en lang artikkel hevder den spanske avisen at Rosell innrømmer det ulovlige kjøpet i flere telefonsamtaler, blant annet sammen med nåværende Barca-president Josep Maria Bartomeu i 2017.

Spansk politiet skal ha avlyttet eks-presidentens telefon i forbindelse med en pågående etterforsking gjeldende hvitvasking av penger, da de snublet over samtalene vedrørende Abidal.

I HARDT VÆR: Barcelonas tidligere president, Sandro Rosell, sitter for tiden i fengsel for hvitvasking.
I HARDT VÆR: Barcelonas tidligere president, Sandro Rosell, sitter for tiden i fengsel for hvitvasking. Foto: Manu Fernandez

Ifølge El Confidencial skal man umiddelbart ha startet en etterforsking etter den alvorlige avsløringen.​

Eric Abidal ble diagnostisert med kreft i leveren i 2011, men ble friskmeldt etter en operasjon og spilte kamp for Barcelona kun én måned senere. Ett år senere ble det imidlertid kjent at den franske forsvarsspilleren hadde et umiddelbar behov for levertransplantasjon.

I april 2012 gjennomgikk Abidal en suksessfull operasjon etter å ha funnet en donor. Ifølge klubben var donoren en inntil da ukjent fetter av Abidal ved navn Gerard, som levde i Frankrike. Flere detaljer ble ikke gitt av hensyn til donorens privatliv, skriver El Confidencial.

Abidal har også bekreftet denne historien ved flere anledninger.

Både Barcelona og Abidal har benektet anklagene i offisielle uttalelser.

Sandro Rosell sitter for tiden i varetekt for hvitvasking, men organdonor-saken mot ham og Barcelona ble henlagt 18. mai. Hans advokater stiller seg uforstående til anklagen.

Grunnen skal være at Den spanske høyesterett mente saken var et fransk anliggende. Det har dermed ikke blitt stadfestet hvorvidt donoren mottok penger eller ikke.

Sykehuset hvor transplantasjonen ble utført, har også uttalt at alle dokumenter som trengtes for å utføre operasjonen var korrekte, skriver avisen El Pais.

– Historiene utelater et viktig faktum: Saken ble avsluttet i en rettsinstans i Barcelona 18. mai. Denne utelatelsen har forårsaket skade på omdømme til Eric Abidal, alle organisasjoner involvert i transplantasjonsprosessen, Barcelona og tidligere klubbpresident Sandro Rosell, skriver klubben i pressemeldingen.

Et økende problem

Ulovlig organhandel er et økende problem og svært utbredt i blant annet Asia. I 2017 sluttet Norge seg til Europarådets konvensjon om ulovlig handel med menneskeorganer, som ett av bare tre medlemsland.

– Jeg er glad for at Norge er blant de første landene som forplikter seg til internasjonalt samarbeid mot organhandel, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie til Regjeringen.no.

En lever kan kjøpes for 100.000 dollar, mens en nyre fra Kina kan skaffes for 350.000 dollar.

Det hevder en gruppe vestlige menneskerettighetsforkjempere som i flere år har gransket det de mener er en brutal milliardindustri i Kina.

– Dette er ikke som de kriminelle grupperingene man hører om som driver med organtyverier i småskala. Dette er statlig anerkjent og statlig drevet, sa David William Kilgour til TV 2 i 2017. Kilgour har laget den prisbelønte filmen Humar Harvest, og ble nominert til Nobels fredspris for sitt arbeid med temaet.

Organ-industrien fungerer i praksis slik at flere tusen mennesker holdes fanget i arbeidsleire og fengsle i påvente av at pengesterke kjøpere, hovedsakelig fra Kina, skal ta kontakt for å få byttet ut et eller flere organer.

Jevnlig blir det tatt blodprøver av fangene slik at man har et register over tilgjengelig organer.

I filmen Human Harvest dokumenteres det gjennom opptak av telefonsamtaler med noen av Kinas største statlige sykehus at tilgangen på organer er nærmest ubegrenset.​