UT I GRUPPESPILLET: Nigeria og John Obi Mikel klarte ikke å ta seg videre fra gruppen. Før skjebnekampen mot Nigeria fikk kapteinen en brutal beskjed.
UT I GRUPPESPILLET: Nigeria og John Obi Mikel klarte ikke å ta seg videre fra gruppen. Før skjebnekampen mot Nigeria fikk kapteinen en brutal beskjed. Foto: Henry Romero

Faren til Mikel kidnappet kun timer før skjebnekamp i VM

Kun timer før kampen mot Argentina fikk John Obi Mikel beskjed om at faren var tatt av kidnappere. Nå er han løslatt etter at fotballstjernen oppfylte kravet om løsepenger.

– Michael Obi, faren til Nigerias kaptein, har fått tilbake sin frihet, sier talsperson Ebere Amaraizu for politiet i byen Enugu i sørøstlige Nigeria.

Torturert av kidnappere

Obi ble truet med en pistol da han ble kidnappet sist torsdag. Ifølge politiet ble han ikke skadd mens han var i fangenskap, men han ble tvunget til å gå barføtt i rundt fem kilometer i kraftig regnvær.

Guadian skriver at Mikel fikk beskjed om farens kidnapping kun timer før skjebnekampen i gruppespillet mot Argentina. Han skal også ha fått beskjed om at dersom han ga beskjed til noen, ville faren bli drept.

– Jeg spilte mens faren min var i hendene til banditter, sier Mikel, som fikk beskjeden via telefon fra et familiemedlem.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, men til sjuende og sist visste jeg at jeg ikke kunne skuffe 180 millioner nigerianere. Jeg måtte stenge det ute fra hodet mitt og representere landet mitt først. Jeg kunne ikke en gang informere trenere eller folk i forbundet, og bare en liten del av vennekretsen min visste om det.

Det blir opplyst at Mikel betalte 10 millioner naira (225.000 kroner) i løsepenger for å få sin far fri. Kjeltringene skal ha torturert ham før han ble sluppet fri mandag, og Obi ligger for øyeblikket til behandling på et sykhus.

– Jeg ble fortalt at de kom til å skyte faren min umiddelbart dersom jeg ga beskjed til myndighetene eller noen andre. Jeg ville heller ikke fortelle det til treneren fordi jeg ikke ønsket at problemet mitt skulle bli en distraksjon for resten av laget på dagen for en så viktig kamp, sier Mikel.

Ikke første gang

Politiet har ikke pågrepet noen i saken, men de skal være på sporet av kidnapperne.

Det er ikke første gang Mikels far har vært kidnappet. I 2011 ble han tatt i sentrum av byen Jos.

Kidnapping av prominente personer og deres familiemedlemmer er vanlig i sørlige Nigeria. Som regel blir de løslatt uskadd etter at løsepenger er betalt.

VM-kaptein

John Obi Mikel var i Lyn i norsk fotball mellom 2004 og 2006. Etter mye støy meldte han deretter overgang til Chelsea, der han ble fram til i fjor sommer. Det siste året har 31-åringen spilt i Kina.

Han var kaptein for Nigeria, som røk ut fra gruppespillet etter et sent baklengsmål mot Argentina, under fotball-VM.