Neymar sendte Brasil til kvartfinalen: – Han har prikket inn storformen

Neymar scoret og assisterte da Brasil sendte Mexico ut av mesterskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brasil - Mexico 2-0 (0-0)

Neymar tegnet seg på scoringslisten da Brasil sendte Mexico ut av turneringen og kvalifiserte seg for kvartfinalen.

Se høydepunktene øverst

Neymar har fått kritikk for filming og hårfrisyrer så langt i mesterskapet, men i 8-delsfinalen mot Mexico holdt han seg unne kontroverser.

Da Brasil slet med å overliste Guillermo Ochoa i målet til Mexico dukket PSG-stjernen opp. I det 51. minutt kom 26-åringen stormende inn på bakerste stolpe og satte inn Willians innlegg.

To minutter før slutt assisterte PSG-stjernen Firmino som la på til 2-0 for brasilianerne.

Dermed havnet Neymar igjen i begivenhetenes sentrum da Brasil tok seg videre til Kvartfinalen på bekostning av Mexico.

– Han ble vraket av Dunga i 2010. I VM på hjemmebane i 2014 bar han hele landslaget på sine skuldre, men misslykkes. Nå ser det ut som han har prikket inn storformen, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

Dette har vært mesterskapet hvor de store nasjonene har misslyktes. Argentina, Spania, Tyskland og Portugal er alle slått ut. Nå er det mange som mener at Neymar og co stiger frem som de aller største favorittene.

– Messi og Ronaldo er borte. Scenen er på mange måter ryddet for at Neymar skal bli VM-konge. Nå gjelder det å innfri, sa Alsaker.

26-åringen har nå scoret 57 mål på 88 kamper for landslaget. Pelés rekord med 92 mål for landslaget henger med andre ord i en tynn tråd.

– Han kommer til å knuse den rekorden før han har fylt 30 år, sa Alsaker.

Offensive meksikanere
Brasil var soleklare favoritter før oppgjøret mot Mexico, men det var ikke «Jogo Bontio»-takter som ble servert på Cosmos Arena i Samara i åpningsminuttene.

Etter en dørgende kjedelig start på kampen var det Brasils bestemann i mesterskapet som viste seg fram.

Coutinho har vært brennhet i gruppespillet for søramerikanerne, og det var han som sto for kampens første mulighet. 26-åringen klemte til fra 20 meter, men den ellers så treffsikre høyrefoten sendte ballen rett på Mexicos målvakt Guillermo Ochoa.

Begge førstevalgene på backene for Brasil, Danilo og Marcelo, har pådratt seg skader underveis i turneringen. Fagner og Filipe Luis har kommet inn som erstattere, og det virket innledningsvis som det brasilianske forsvaret ikke er like samspilte som de har vært tidligere i mesterskapet. Den meksikanske angrepstrioen Hirving Lozano. Chicharito og Carlos Vela skapte tidvis store problemer for den bakre fireren, men «Los Tricolores» var for upresise i avslutningsfasen, dermed sto det 0-0 mellom de to duellantene da klokken passerte 20 minutter.

Hector Herrera fikk en gyllen mulighet midtveis i førsteomgangen. Mexico rullet ballen opp langs venstresiden, innlegget fra Carlos Vela fant Herrera på kanten av 16-meteren. Han sendte Felipe Luis i pølseboden med en skuddfinte, men avslutningen gikk rett i den brasilianske midtstopperen Miranda.

Brasil våknet
I 2014 var Mexicos keeper Guillermo Ochoa blant VMs beste målvakter. 26 minutter ut i førsteomgangen viste han igjen fram sine ferdigheter. Neymar driblet av to forsvarspillere på hjørnet av 16-meteren og kom alene gjennom mot den meksikanske målvakten. Ochoa slengte ut venstrearmen og fikk stoppet avslutningen fra Brasils superstjerne.

Etter Neymars gigantsjanse våknet det brasilianske maskineriet. Både Gabriel Jesus og Neymar fikk brukbare muligheter inne i boksen til meksikanerne, men avslutningene fant ikke veien mot mål.

De gulkledde beleiret seg rundt 16-meteren til Mexico utover førsteomgangen. Coutinho fikk en gedigen mulighet da han fikk en retur fra Ochoa i beina på 5-meteren, men avslutningen holdt ikke vanlig Coutinho-nivå.

På tross av et massivt press mot eget mål klarte meksikanerne å holde Brasil unna i de første 45 minuttene av kampen.

– Det er Mexico som har grunn til å være fornøyd her. Brasil har presset på seg, men Mexico har vært på høyde med Neymar og co, sa Jesper Mathisen i TV 2s VM-studio i pausen.

Neymar scoring
​Stormløpet fra Brasil fortsatte i begynnelsen av andreomgangen. Coutinho skar inn fra venstresiden, fintet vekk et par meksikanerne, men avslutningen ble stoppet av Ochoa.

Det skulle vise seg å være et skremmeskudd, for bare to minutter senere kom Willian stormende inn i boksen til Mexico. Chealse-spilleren sendte ballen inn foran målet, og der kom Neymar sklidende langs gresset og satte inn sitt andre mål i dette mesterskapet.

– Neymar ble vraket i 2010. I 2015 bar han landslaget på sine skuldre, men misslyktes. Nå er han i ferd med å spille seg i storform, utbrøt Øyvind Alsaker fra kommentatorboksen.

– Han har vært strålende
​Meksikanerne greide ikke å ta tak i kampen etter baklengsmålet, og det var Brasil som var nærmest scoring. Midtbane-terrieren Paulinho kom på et av sine mange løp inn i boksen til Mexico. Han mottok ballen fra venstrebacken Fagner, men nok en gang sto Ochoa i veien for Brasil-jubel.

Ochoa viste seg å være vanskelig å knekke for brasilianerne. Willian, som var veldig frisk for Brasil i andreomgangen, prøvde seg med et skudd fra kloss hold. Ballen hadde retning opp i lengste hjørnet, men Ochoa fikk slengt ut en arm i tide.

– Han har sluppet inn to mål, men det kan han ikke lastes for. Ochoa har vært helt strålende i dag, og Brasil kunne vunnet langt mer om det ikke hadde vært for ham, sa TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

Neymar - Firmino
​To minutter før slutt ble Neymar ble spilt gjennom på venstresiden. Han hevet blikket og fant innbytter Roberto Firmino i boksen. Liverpool-spilleren hadde få problemer med å punktere kampen med brasilianerens andre mål for kampen.

Brasil tok sakte men sikkert ut tempoet av kampen. Mexico kjempet febrilsk etter reduseringsmålet, men det høye tempoet i førsteomgangen så ut til å ha kostet mye krefter.

Kampen ebbet ut i 2-0 seier til Brasil. Dermed kan Neymar og co jakte videre på VM-pokalen, mens Mexicos VM-eventyr er over for denne gang.

Slik startet lagene:

Brasil (4-2-3-1): Allison Becker - Fagner - Thiago Silva (K) - Miranda, Filipe Luis - Paulinho - Casemiro - Willian, Philippe Coutinho - Neymar - Gabriel Jesus.

Mexico (4-3-3): Guillermo Ochoa - Edson Alvarez - Hugo Ayala - Carlos Salcedo - Jesus Gallardo - Hector Herrera - Rafael Marquez (K) - Andres Guardado - Carlos Vela - Javier Hernandez - Hirving Lozano.

Dommer: Gianluca Rocchi

Stadion: Cosmos Arena