VININGEN INNTAR LONDON: De enorme gledesscene etter VM-gullet i fjor sommer, har skaffet Karsten Warholm et navn i England. Nå hyres han inn som hovedattraksjon i en øvelse som opprinnelig ikke sto på Diamond League-programmet i London den 25.juli.
VININGEN INNTAR LONDON: De enorme gledesscene etter VM-gullet i fjor sommer, har skaffet Karsten Warholm et navn i England. Nå hyres han inn som hovedattraksjon i en øvelse som opprinnelig ikke sto på Diamond League-programmet i London den 25.juli. Foto: Kai Pfaffenbach

Hentes inn som trekkplaster i London

Karsten Warholm med unik avtale med den engelske Diamond League-arrangøren.

Det hører til sjeldenhetene at nordmenn hentes inn som stjerner i internasjonale friidrettskonkurranser. Under Diamond League-stevnet i London stod IKKE 400 meter hekk opprinnelig på programmet. Likevel ønsket arrangøren å ha Karsten Warholm med, og lager et eget løp med nordmannen som hovedattraksjon.

– De lot seg sjarmere av Karsten etter VM-gullet i fjor, og det er vel derfor de ønsker han tilbake, sier mamma og manager, Kristine Haddal til TV 2.

Kan velge og vrake

Bislettgeneral Steinar Hoen mener Warholm er i ferd med å ta steget opp i den øverste divisjonen av friidrettsstjerner i Europa.

– Hvis han blir Europamester i år, så vil han ha både en VM og EM-tittel. Og da blir ikke verdien mindre. Karsten sier nei til flere forespørsler for å prioritere trening, så han kan velge og vrake om dagen, sier Hoen.

Etter det TV 2 erfarer ligger det mellom 100 og 200 000 kroner i potten for Warholm bare for å starte i et slikt stevne. En del av dealen er at Amalie Iuel skal løpe 400 flatt dagen etter. Stevnet i London går over to dager.

– Dermed trenger arrangøren flere øvelser å fylle på med. Da bruker de penger på enkelte store stjerner. Og de valgte da Karsten som virkelig skaffet seg et navn i London etter VM i fjor. Han er et navn alle arrangørene vil ha på startlistene. Det er lenge siden en nordmann er hovedattraksjon i en øvelse på et stevne i utlandet, sier Hoen.

Ingen Samba-duell

Hoen kjenner "stjernefikseren" Spencer Barden i London veldig godt. I tillegg til at Warholms personlighet har gått hjem, er 400 meter hekk i ferd med å bli en av de mest interessante øvelsene i internasjonal friidrett.

– Men siden det ikke er Diamond League-øvelse, henter de ikke inn Samba. De prioriterer Warholm, som har en tydeligere europeisk profil. Så det blir ingen ny superduell i London.

Warholm har et tett konkurranseprogram denne sommeren. I helgen løp han inn til tredjeplass i Paris, selv etter en grov miss på den nest siste hekken. Allerede i morgen reiser han til Sveits og Lausanne der det blir et nytt stjernemøte med Samba.

– For første gang på så lenge jeg kan huske er 400 meter hekk en av de mest attraktive øvelsene i Diamond League-sirkuset. Duellen mellom Samba og Warholm er en ting, men tidene som er prestert er helt fantastiske og noen av de beste resultatene på hvert eneste stevne.

– Er det den heteste øvelsen av alle om dagen?

– Ja, det begynner å bli det, sier Hoen.

Travel sommer

Også for mamma Kristine Haddal blir det en hektisk sommer. Som manager hun skal være med sønnen rundt på flere av konkurransene.

– Det er ikke mye ferie her. Det får vente til høsten, ler hun.

Sesongens store mål er EM i Berlin. Og konkurransen i London blir siste skikkelig test for Warholm før han skal forsøke å hente hjem et nytt gull for Norge andre uka i august.