VANT GIROEN: Chris Froome.
VANT GIROEN: Chris Froome. Foto: Luk Benies

Arrangørene vil stoppe Froome

Chris Froome er ikke på startstreken når Tour de France går av stabelen på lørdag, dersom arrangørene får det som de vil.

Amaury Sport Organisation (ASO), som arrangerer Tour de France, vil nekte Froome å stille til start.

Det sier en kilde nær saken til den franske avisen Le Monde.

– Jeg synes Chris Froome bør holde seg hjemme. Så mye negativ publisitet skader hele sykkelsporten, sier TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd.

– Team Sky kom inn for noen år siden og sa de skulle fornye sporten. De burde sagt at de ville forholde seg til fakta, og tenke på å rydde opp i saken før han konkurrerer, mener Hushovd.

Vil unngå Giro-situasjonen

Ifølge avisen frykter arrangøren at den pågående dopingsaken mot Froome skal skade rittets omdømme.

– Tour de France vil for enhver pris unngå å havne i samme situasjon som Giro d'Italia, der Froomes triumf har en mørk sky hengende over seg, skriver Le Monde.

I ASOs eget regelverk forbeholder de seg retten til å utestenge en rytter dersom de frykter han kan skade rittets omdømme. Dette støttes også i Det internasjonale sykkelforbundets (UCI) regelverk.

Team Sky har allerede anket avgjørelsen, og skal i høring kommende tirsdag. En avgjørelse er ventet å bli tatt dagen etter, onsdag 4. juli, skriver nettstedet cyclingnews.com.

Storlaget forventer å ha kapteinen sin med fra start på lørdag.

– Vi er sikker på at Chris sykler Touren, ettersom vi vet at han ikke har gjort noe galt, sier Team Sky til cyclingnews.com.

– Bør få sykle

Det som gjør denne saken komplisert, er at dopingprøver av slaget Froome avga ikke skal offentliggjøres før det er felt en dom. Dermed foregikk UCI et regelbrudd da Froomes positive dopingprøve nådde publikum.

Det forklarer TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

– Det er sannsynligvis hundrevis av lignende saker oppe i luften i dag, på tvers av idretter, som vi ikke vet om fordi det ikke er felt en dom. Dette er en komplisert sak, og en grundig prosess de skal igjennom. Disse sakene må håndteres på riktig måte. De må være konsekvent og følge regelsettet, mener Kaggestad, som gir saken stempelet «forferdelig kjedelig».

Han understreker at UCIs regelverk tilsier at Froome har rett til å stille i sykkelløp inntil en eventuell dom er felt, og at han derfor bør få stille til start.

– Fra Froomes ståsted, kan jeg forstå at om han er uskyldig – noe han mener at han er – at han ønsker på toppen av karrièren å delta i det viktigste sykkelrittet. I henhold til reglene har han fortsatt lov til å konkurrere, påpeker TV 2s sykkelekspert.

– Jeg kommer til å stille
Får Froome stille til start, gjør han det i jakten på sin femte gule trøye. Tidligere denne uken bedyret han sin uskyld overfor Sky Sports.

– Jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt. Det har jeg ment helt fra starten. Derfor er det utrolig tungt for meg om jeg ikke får stille til start. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt og at jeg har rett til å stille til start, så det er akkurat det jeg kommer til å gjøre, varslet Froome i intervjuet med den britiske TV-stasjonen.

I 2008 ble Astana utestengt fra Tour de France av ASO, en utestengelse som ble opprettholdt. Tom Boonen har også vært gjennom samme prosess, men den belgiske spurteren fikk til slutt lov å delta etter å ha anket saken i retten.

– Boonen tok den saken til andre rettslige instanser, og da kunne ikke ASO utestenge ham. Hvis de prøver å utestenge Froome, har de ikke mye tid på å klare det. Da må det være en hastesak, og jeg tror Froome vil kjempe med nebb og klør for å få delta, sier Kaggestad.

Høy konsentrasjon av salbutamol

Etter den 18. etappen av Vuelta a España i fjor – et ritt Froome vant – avga han en urinprøve som viste at sykkelstjernen hadde for høy konsentrasjon av salbutamol i urinen.

Team Sky skrev på sine nettsider at urinprøven viste en konsentrasjon på 2000 nanogram per milliliter (ng/ml) salbutamol. Wada tillater en konsentrasjon på 1000 nanogram per milliliter. Selv forklarte Froome seg med at astmaen hadde blitt verre underveis i etapperittet, og at legen hadde bedt ham øke dosen av salbutamol.

Bakgrunn: