Warholm snublet i hekken – rivalen vant med supertid

Karsten Warholm snublet på oppløpet i Paris og måtte for fjerde gang denne sesongen se seg slått av Abderrahman Samba i Diamond League-sammenheng lørdag.

Se løpet til Warholm i videovinduet øverst! Video med tillatelse fra NRK.

22-åringen fra Ulsteinvik leverte igjen et sterkt løp, men sparket i den siste hekken og kom helt ut av rytmen. Likevel løp han inn til en så sterk tid som 48,06. Det er kun 25 hundredeler bak hans egen norske rekord.

– 48,06 etter at han prøvde å løpe gjennom hekken er bunnsolid. Han var tett ut på oppløpet. Han gjorde en grov feil, men var bunnsolid, sa NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

Akkurat som i Stockholm, Oslo og Roma måtte han se rivalen fra Qatar foran seg over målstreken. Samba løp kolossalt sterkt og ble tidenes andre utøver som løp under 47 sekunder på distansen. Han fikk tiden 46,98.

Bare én mann raskere

Kun verdensrekordholder Kevin Young har løpt raskere med 46,78. Den tiden ble satt i 1992.

Kyron McMaster fra Jomfruøyene ble nummer to i Paris med sterke 47,54.

Verdensmester Warholm har løpt raskere enn han noen gang har gjort på 400 meter hekk denne sesongen, men Samba har vært den beste av de to.

Foran lørdagens Roma-start varslet Warholm at han og trener Leif Olav Alnes den siste tiden har tatt «drastiske grep» i et forsøk på å ta opp kampen mot Samba. 22-åringen avlyste blant annet miniferien han innvilget seg etter fjorårets Bislett Games.

Nivået på 400 meter hekk har vært høyere enn på mange år denne sesongen. Ved siden av Warholm og Samba seiler nemlig også amerikanske Rai Benjamin opp som en ny stjerne. Han løp for en tid tilbake inn til tidenes nest raskeste tid på distansen med kruttsterke 47,02.

Benjamin har så langt til gode å møte Samba og Warholm. I Paris lørdag valgte han å stille til start på 200 meter.

Offensiv Grøvdal fikk det tungt

Karoline Bjerkeli Grøvdal åpnet i fart tilsvarende norsk rekord, men fikk det tungt på slutten og måtte nøye seg med 9.28,50 på 3000 meter hinder i Paris.

Diamond League-løpet i den franske hovedstaden ble dermed ikke den oppturen det norske EM-håpet hadde håpet på og ønsket seg. Tiden var et stykke bak hennes norske rekord på 9.13,35. Den stammer fra fjorårets NM på Sandnes stadion.

Kenyanske Beatrice Chepkoech vant lørdagens løp med tiden 8.59,36. Det er årsbeste i verden.

Grøvdal gikk offensivt ut og lå lenge foran skjema til norsk rekord. Etter hvert måtte hun se teten forsvinne foran seg, og siste halvdel av løpet ble Grøvdal løpende mye alene. Da ble det vanskeligere å holde farten oppe.

28-åringen fra Isfjorden gjorde sin første start på 3000 meter hinder under skandaleløpet på Bislett Games i begynnelsen av juni. Der løp deltakerne tre runder med et hinder som var for høyt. Tjalve-løperen løp til slutt inn til 9.29,94.

Lørdag hadde Grøvdal håpet å løpe langt fortere.

I Paris hadde EM-håpet selskap av én annen europeisk utøver i startfeltet i Paris. Duellen med sveitsiske Fabienne Schlumpf hadde 28-åringen ingen problemer med å vinne.​

Ingebrigtsen snuste på personlig rekord

Filip Ingebrigtsen løp inn til sterke 3.32,87 på 1500-meteren under Diamond League-stevnet i friidrett i Paris lørdag.

Ingebrigtsen er regjerende europamester på distansen og han tok også VM-bronsen i London i fjor. Foran lørdagens start i Paris hadde han til gode å løpe 1500 meter denne sesongen.

Årsdebuten ble så absolutt godkjent.

Kenyanske Timothy Cheruiyot var i egen klasse i den franske hovedstaden og ble klokket inn til 3.29,71. Det var årsbeste i verden og ikke mer enn seks tideler bak hans egen personlige rekord.

Nær egen pers var også Filip Ingebrigtsen. Sandnes-guttens bestenotering lyder på 3.32,43. Tiden 3.32,87 holdt til en sterk sjetteplass i Paris.

Ayanleh Souleiman fra Djibouti ble nummer to på tiden 3.31,77, mens Charles Cheboi Simotwo fra Kenya ble tredjemann med 3.32,61.

Regjerende europamester Ingebrigtsen hadde selskap av belgiske Ismael Debjani og et kobbel med franske løpere i startfeltet i Paris. Ingen av dem var i nærheten av å utfordre nordmannen i kampen om å bli beste europeer.