Taperen kan få det lettest: – Som en drøm å regne i forhold

I kveld kniver Belgia og England om gruppeseieren. Men taperen kan få den letteste veien til finalen.

Se Englands målfest mot Panama i vinduet øverst!

– Det er ikke tvil om hvilken motstander jeg hadde valgt, og det skjønner de òg, slår TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen fast.

Det er nærmest dødt løp i kampen om seieren i Gruppe G, som betyr at vinneren av kveldens kamp vil stå som gruppevinner.

Å gå ut seirende kan imidlertid vise seg å være en ulempe, ettersom gruppevinneren havner i den antatt tøffeste halvdelen av sluttspillpotten.

Sveits eller Sverige

I åttedelsfinalen skal England og Belgia ut mot nasjonene som avanserer fra Gruppe H. Der er det Colombia, Senegal og Japan som har mulighet til å gå videre.

Fra kvartfinalen får vinneren av kveldens kamp det tøffere, skulle de avansere fra åttedelsfinalen, mener Mathisen.

Gruppevinneren møter enten Brasil eller Mexico, mens gruppetoeren møter Sverige eller Sveits.

FINALEVEIEN: Vinneren av England og Belgia vil havne på venstre side, samme side av potten som Brasil, Argentina, Frankrike og Portugal.
FINALEVEIEN: Vinneren av England og Belgia vil havne på venstre side, samme side av potten som Brasil, Argentina, Frankrike og Portugal.

– Det er selvfølgelig noe både spillere og trenere vil ha tenkt gjennom. Å slippe unna Brasil, som er min favoritt til å vinne VM, er en fordel. Sveits eller Sverige i kvartfinale er som en drøm å regne i forhold, sier Mathisen.

Avgjøres på gule kort

Samtidig understreker Mathisen at han ikke tror noen av nasjonene vil gå inn for å «sikre seg andreplassen».

– Hadde det vært noen andre landslag i verden, ville en kanskje spekulert mer. Men England og Belgia er relativt ærlige. De guttene som går på banen i kveld, vil ikke legge seg eller vise seg frem fra en dårlig side. I tillegg kommer begge lag til å rullere kraftig på mannskapet. For mange av dem som kommer inn, vil det være eneste mulighet til å starte en kamp i VM, argumenterer TV 2s fotballekspert.

England og Belgia har samme målforskjell, i tillegg til at de har scoret like mange mål. Dermed er England gruppeleder med færre gule kort, med en margin på ett. Skulle kampen ende uavgjort, vil antall gule kort avgjøre hvem som blir gruppevinner.

– Som fotballspiller er det ganske enkelt å dra på seg et gult kort hvis det er det du vil. Vi kan få et gult-kort-bonanza i kveld, spår TV 2s fotballekspert.

PS: Skulle det også bli likt på gule kort, vil gruppevinneren avgjøres på loddtrekning.

Går for å vinne

Optimismen regjerer i England etter storseieren over Panama. Landslagssjef Gareth Soutghate vil heller at laget skal fortsette å ri på medgangsbølgen enn å planlegge en enklere rute videre.

– Vi har ikke vunnet en kamp i utslagsrundene av VM siden 2006, så hvorfor vi skal tenke slik forstår jeg meg ikke på, sier Southgate, ifølge BBC.

– Vi mener vi må fortsette å vinne fotballkamper. Vi ønsker å få en vinnermentalitet inn i troppen. Vi har ingen anelse om hvor, når eller mot hvem vi skal spille i neste runde, følger landslagssjefen opp.

Mathisen understreker at det er noe Southghate er forpliktet til å si.

– Han kan ikke si noe annet, men jeg tror også det – du går på banen for å vinne. Det ligger heldigvis i selve grunnlaget. Men dette er en av de kampene det er minst farlig å tape, påpeker TV 2s fotballekspert.

Belgia-sjef Roberto Martínez velger på sin side en litt annen ordlyd når han blir konfrontert med muligheten for at et tap kan være å foretrekke.

– Vi har kvalifisert oss, og det var prioriteten. Nå må vi ta hensyn til spillerne. Vi ønsker å prestere, men prioriteten er ikke å vinne. Det er realiteten. Vi har spillere med gule kort – jeg mener det ikke ville vært uprofesjonelt å sende dem utpå og ta sjansen på at de kan miste andre kamper, sier Martínez, ifølge The Guardian.